Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Sverre Sverredal: illustration var precis vad jag sökte!

sverre ml

När Sverre Sverredal förra våren anmälde sig till Berghs distanskurs i Illustration hade han knappt ägnat illustration en tanke. Snart upptäckte han dock att det var precis vad han sökte. Några månader senare föddes – med deltagare ur klassen – Strutsgruppen, vars första utställning gick av stapeln i mars 2012.

Februari 1, 2013

Sverre, ursprungligen från Uppsala men sedan 13 år bor i Stockholm, driver tillsammans med sin hustru Maria Svenska Institutet för Kriskommunikation. Vid sidan av detta ägnar han sig helst åt konst och illustration. Då han förra våren sökte efter en fördjupad kurs med bildens innehåll som tema, hittade han till Berghs och distanskursen i Illustration, ledd av Ingrid Flygare. Sverre sökte - och fann sig ha hamnat alldeles rätt.

- Jag hade knappt ägnat illustration en tanke men upptäckte att det var precis vad jag sökte, berättar Sverre. De flesta andra kurser jag sett och gått har varit mest teknikinriktade, men här kom arbetsprocessen och metodiken fram som det viktiga.

Kursen, vars upplägg går ut på att klassen träffas vid en startworkshop och en slutworkshop, baseras på kommunikation mellan lärare och kursdeltagare genom en digital plattform, något som Sverre tyckte fungerade riktigt bra.

- Det hela funkade mycket bättre än jag vågat hoppas. Däremot skulle jag kunna tänka mig att ha lite mer tid och lära känna mina ”klasskompisar” bättre i början av kursen. Under kursens gång var det flera av oss som träffades, gick på mässor, fikade, med mera. Annars hade vi en mycket bra, och peppande, relation via den digitala plattformen.

Någon gång under våren föddes det som idag blivit Strutsgruppen. Berätta!

- Namnet Strutsgruppen föddes under vårt slutseminarium i ett solvarmt klassrum på Berghs. Under ett fnissigt skede på eftermiddagen pratade vi om framtid och alla kvävande och krävande krav som hämmar kreativiteten. Då började någon prata om att sluta lyssna på allt som hindrar, att stoppa huvudet i sanden (”strutsa”) och börja skapa fritt och yvigt. Strutsgruppen var född!

Om två veckor visar Strutsgruppen upp sina alster i en tvådagarsutställning på Södermalm i Stockholm. En av illustrationerna som ställs ut är Sverres egen, en illustration av en sko som tillkom under Berghs-tiden.

- Skon tillkom som ”veckans snabba” under den första kursveckan på Berghs. En kul uppgift med begränsningarna: Bläck, gem, tandborste.

Kommer Strutsgruppen att fortsätta med gemensamma projekt, tror du? Har ni redan nu någon plan ni kan avslöja?

Om utställningen faller väl ut (det vill säga, om vi har kul och våra besökare älskar oss!) så kommer vi säkert att göra detta flera gånger.

327

Fotot på Sverre har Maria Langen, tidigare student på Berghs Bilder Nordic School of Photography tagit.

Berghs distanskurs i Illustration startar varje vår och höst och löper över 15 veckor.