Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

The Maker Movement

En tisdag i mitten av november fick Berghs studenter besök av en expertpanel med Albert Shum, Partner Director of Design på Microsoft, i spetsen. Ämnet för eftermiddagen var ”the Maker Movement”.

December 3, 2014

När alla är en ”maker” följer nya möjligheter men också nya ansvarsområden om digital öppenhet, kulturell medvetenhet och formgivarens roll. Vi träffade Albert Shum och Vikram Bapat, från expertpanelen, för att prata lite om hur man tar sig fram i kommunikationsvärlden. De berättade bland annat att de har hört en hel del om Berghs kommunikationsprogram och har imponerats av designstudenternas arbete. 

Har ni några tips till våra studenter som ska ge sig ut i arbetslivet till sommaren?
- Det viktigaste är att hitta det man känner passion för! Design och kommunikation är ett brett område, därför bör man leta reda på det område som man bryr sig om. Sedan kan man matcha möjligheterna med din passion, säger Albert.

För att prata mer om ert område, hur tar man sig vidare som designer?
- Du kan inte planera långsiktigt, du måste hitta ny inspiration hela tiden och gå vidare med det, svarar Vikram.

Hur hittar ni ny inspiration?
- Jag tycker om att prata med de som använder våra produkter, det är ju de om några som vet vad som fattas och vad som fungerar mer eller mindre bra, det är oftast de som sitter på svaren, säger Albert.

- Saker som för människor sammans. Till exempel matbloggar, alla äter, alla kan laga mat, men att vara kock och duktig på det är någonting helt annat. Det för folk samman, det gemensamma intresset. Hur gör du för att sätta din personliga prägel på maten? Hur skiljer du dig från andra? Precis som design, hur får du din design att bli personlig och typisk dig? Fortsätter Vikram.

- Precis så fungerar design. Designerns viktigaste verktyg är empati, hur empatiserar man med folk i deras liv och vad för dem samman? Om man förstår kontexten kan man förstå vad de behöver och då ta fram det de vill ha, lägger Vikram till.

Vad skulle ni vilja säga till Berghs studenter?
- Kör hårt och ge inte upp!