Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Vänta inte på inspirationen - skriv varje dag!

p

Det finns få saker som är så fundamentalt viktiga för personer som jobbar med kommunikation som att kunna skriva bra. Men hur vet man egentligen om det man skriver är bra och vad för slags skrivande som lämpar sig för olika sorters kommunikation?

Kursen Att skriva Start på Berghs är en bra startpunkt för att bli just en bättre skribent. Kursen leds av Hannes Dükler som bland annat arbetat som chefredaktör på Nöjesguiden och som filmkritiker på Göteborgs-posten. Här berättar han om vad hans kurs handlar om och ger sina bästa tips på hur man blir en bättre skribent.

Vad handlar kursen "Att skriva Start" om?
Att få höra intressanta föreläsare berätta om sina arbetsmetoder, erfarenheter, misstag de gjort och hur branschen ser ut för copywriters, författare, journalister, manusförfattare och webbredaktörer.

Vem är kursen riktad till?
Alla som någon gång haft funderingar på att syssla med skrivande i någon form men ännu inte bestämt sig för vilken inriktning.

Kan du ge en teaser på någon gästföreläsare som kommer att undervisa i kursen?
Jag kan ödmjukt teasa om mig själv som håller två lektioner i manusskrivande med visst fokus på hur man skriver övertygande dialog. Men eftersom jag även har många års erfarenhet som journalist kommer jag dessutom att beröra hur man hittar uppslag och vinklingar, intervjuteknik och hur man håller läsarens intresse uppe då allt skrivande har det gemensamt att det handlar om att berätta en historia.

Vad är de vanligaste misstagen oerfarna personer gör i sitt skrivande?
Att vänta på inspiration, den som väntar på något gott väntar alltid för länge. Bara skriv.

Kan du ge tre korta och konkreta tips på hur man blir bättre på att skriva?

  1. Läs mycket - både bra och dåliga texter.
  2. Skriv varje dag - oavsett om det är dagbok eller nästa stora generationsroman.
  3. Censurera dig inte direkt - är du tveksam till om det du skrivit inte håller måttet, lägg texten åt sidan någon eller några veckor innan du läser igenom den igen.

Vill du lära dig mer om att skriva?

Tag då en titt på den kurs som Hannes är kursansvarig för på Berghs. Här kan du läsa mer om kursen och ansöka.