Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Carolina Laudon

Gör?

Typsnittsdesigner och Art Director på Laudon Design AB. Lärare på Berghs School of Communication och president för ATypI, Association Typographique Internationale.

Bakgrund

Jag har en magisterexamen i grafisk form och är typsnittsdesigner med min egen designstudio, Laudon Design AB, i Göteborg. Mina typsnitt ser du bl.a. hos Hemnet, Systembolaget, Länsförsäkringar, Rusta och teatern Unga Klara. Ibland är jag sakkunnig radioröst om typsnitt, dess historia och design i t.ex SR P1 TYPO. Jag har lång erfarenhet som gästkritiker, föreläsare, opponent samt av handledning i typografi, bokstavshistoria och typsnittsdesign på Sveriges ledande designutbildningar.

Jag är president för ATypI, Association Typographique Internationale, den internationella organisationen för typsnittsbranschen. Jag brinner för typografi, både den analoga på pappret och den digitala med variable fonts på webben. Som lärare är jag främst intresserad av studentens process, oavsett var hen är någonstans, i början av sin utbildning eller med flera år under bältet.

Vad inspireras du av?

Människor med passion. Jag kan lyssna på en hel föreläsning om bara färgen ultramarin om personen som talar är passionerad av ultramarin. Jag hämtar inspiration från allt möjligt. En doft, en färg, en rörelse, en dans.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Fritid och jobb går på något sätt ihop. Men just nu hjälper jag mina tonårsbarn att ta körkort. Annars är jag en ytterst vanlig person som läser böcker, målar bilder, umgås med vänner och scrollar på Instagram.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

Jag har lång erfarenhet av att undervisa och har lett kurser på många olika skolor och universitet, men Berghs har en flexibilitet och ständigt rörelse som jag trivs väldigt bra med. Det finns plats både för det gedigna hantverket, kontemporära reflektioner och ny teknik. Och jag får alltid ett positivt bemötande när jag kommer med idéer på hur man kan förbättra ett moment i en kurs.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

En karriär är lång och går upp och ner. Man kan inte styra allt eller alla runt sig. Försök vara följsam som gräset, så står du kvar när vinden blåst förbi.

Vad vet vi inte om dig?

Jag älskar att studera och går ständigt kurser. Jag gillar att studera allt möjligt, från litteraturhistoria till php och databaser. Sjukligt nyfiken, och kanske är det därför jag gillar att undervisa.

Dold talang?

Jag är lite av en alkemist. I källaren river jag min egen tusch-, akvarell-, och gouachefärg.

Carolina.LaudonCarolina Laudon

Kursanvarig för Typografi 1 och Typografi 2 på Communication Design på Berghs. Var tidigare ansvarig för kvällskursen Grafisk Design Start.