Catherine Heijl

Gör?

Frilansar som copywriter och contentkreatör. Driver även den skrivinspirerande sajten Wrinspo.se.

Bakgrund

Efter studenten tog jag ett sabbatsår för att utforska sånt som inte fanns i lilla Mariestad. Det var så kul att mitt sabbatsår råkade vara i ett decennium. Jag bodde utomlands, pluggade språk, kreativt skrivande och psykologi och jobbade bland annat på gym och Systembolaget. När jag till slut började på Berghs copywriterprogram andades min familj ut, äntligen fanns ett tydligt svar till alla som undrade vad jag skulle bli. Själv hävdade jag att det funnits en plan hela tiden. Den röda tråden var ju kommunikation.

Vad inspireras du av?

Rörelse är syre för min kreativitet. Både att förflytta sig mentalt genom att nörda ner sig i ett nytt ämne som bergbestigning, gaslighting eller Marsexpeditioner. Men även fysisk rörelse, som resor och uthållighetsträning.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Skriver och skapar grejer. Det som tar upp mest tid och tankeverksamhet är dock stakningen. Gjorde Vasaloppet och Klassikern som total konditionsnybörjare 2019 och upplevelsen var så mäktig att jag aldrig kunnat sluta.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Att se människor utvecklas, bygga upp mod nog att visa upp sina texter och hitta hem i hantverket. Sedan är copywriting något av det roligaste som finns, rent objektivt alltså.

Har du någon förebild?

Personer som förverkligat sina drömmar och skickar vidare det de lärt sig för att lyfta andra.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

För mig som frilansare är kontakter allt, men obs att man inte behöver delta i stela mingel för att skaffa dem. Satsa istället på att vara schysst och alltid göra ditt bästa. Då kommer tidigare uppdragsgivare tillbaka och tipsar gärna vidare om dig (och du om dem såklart).

Vad vet vi inte om dig?

Att jag blev copywriter är en slump – visste inte ens om yrket förrän jag gjorde ett test på Arbetsförmedlingens sajt. Andra förslag på passande yrken var artist eller dansare. Det skulle ha blivit extremt kortvariga karriärer eftersom jag inte har det minsta spår av musikalisk begåvning eller taktkänsla.

Catherine.Heijl

Catherine Heijl

Ansvarig för distanskursen Digital copywriting på Berghs.