Kursansvariga

Embla Sue Panova

Embla.Sue.Panova.Berghs

Gör?

Copywriter och varumärkesstrateg.

Bakgrund

Jag är en östgötsk göteborgare som flyttade från Linköping för att gå på Berghs 1998. Jag började på kvällskursen i copywriting eftersom jag var osäker på om yrket skulle vara något för mig. Det tog bara en lektion att upptäcka att jag hade hittat rätt, så jag sökte till heltidsutbildningen och lyckades komma in. I skolan föddes också ett stort intresse för strategi, vilket var lite förvånande eftersom jag egentligen är noll teoretiskt lagd, men det satt liksom i ryggraden på mig att tänka på hur man skapar något unikt som sticker ut. Idag har jag stor nytta av att både kunna formulera strategier och använda dem som verktyg när jag skriver. Utöver copytexter hoppar jag gärna på alla möjliga slags skrivprojekt jag snubblar över. Det har blivit allt ifrån barnböcker och serietidningsmanus (för till exempel Scooby-Doo och Tom & Jerry) till en lättläst debattbok om feminism. Jag är helt övertygad om att hemligheter bakom att vara en bra copywriter är att hålla igång glädjen i att leta rätt ord och den ska man försöka underhålla så mycket man bara kan!

Vad inspireras du av?

Jag får väldigt snabbt starka magkänslor som jag gärna går direkt på. Det kan vara från precis vad som helst, men ofta kommer idéerna av att prata med andra. Själva skrivandet sköter jag sen bäst på egen kammare.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag har en man och en dotter på 2 år som jag ägnar den mesta vakna (och sovande) tiden med. Hon och jag har förvånansvärt lika intressen redan nu, men jag längtar i smyg tills hon är redo att introduceras till den underbara tv-spelsvärlden! Annars är det matlagning som står högt i kurs tillsammans med att konsumera osunda mängder tv-serier.

Har du någon förebild?

Jag har massor med förebilder! Men inom branschen inspireras jag av nästan alla jag jobbar med – plockar skamlöst som i en lösgodisbutik! Ibland är det min copykollega Mikael Rosén och ibland är det Anna Kleinwichs Magnusson – de är otroligt olika på ett sätt och nästan samma på ett annat. Ibland är det reklambyrån Ingo, som verkar helt orädda, och ibland är det den lite mindre byrån Happify som lyckas få med både kärlek och professionalism i allt de gör. Men utanför reklamvärlden är det nog Tony Stark – den enda superhjälten som inte bara står för att det är han som är bakom Iron Mans mask, han till och med skryter om det! Vi borde nog alla vara lite mer stolta över oss själva och det vi gör.

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

Först tänkte jag på min egen skoltid och alla minnen jag bär med mig därifrån, men nu när jag får frågan har jag just haft avslutning med terminens kvällselever. En helt makalöst härlig klass som vi redan har bestämt återträff med. Att se hur glada samtliga blev av att få höra om sin egen förmåga är nog något jag alltid kommer bära med mig.

Har du fått något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Säkert massor, men jag kan ge ett eget! Se till att alltid omge dig med människor som lyfter dig. Vare sig du har en bra idé eller inte ska de du jobbar med kunna se potentialen och komplettera dig. Nej-sägare är döden för kreativiteten och känner du att du börjar tappa den, byt jobb direkt. Det är faktiskt det enda vi har att jobba med så den ska vi vara rädda om.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Förutom att vara tillbaka i de fantastiskt fina lokalerna är det att eleverna är så otroligt intresserade, drivna och öppna i sinnet. Ibland undrar jag vem som lär sig mest på lektionerna.

Vad vet vi inte om dig?

Att jag en gång i tiden var den som hade poppat popcorn professionellt längst i hela Sverige.

Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova

Ansvarig för kvällskursen Copywriting på Berghs.