Kursansvariga

Denna person är inte längre kursansvarig.      Här hittar du Berghs aktuella kursutbud

Magnus Engström

Gör?

Driver Cogs Creative tillsammans med Anna Romson och arbetar som Creative Director i olika konsultuppdrag för Cogs.

Bakgrund

Copywriter & Creative Director som gick på Berghs copylinje -97 och sedan började jobba på Rönnbergs med Calle Lewenhaupt. Gick vidare till TBWA, Hall & Cederquist och Publicis innan jag startade Public Speaking 2004 tillsammans med Mats Ivarsson. Vi var först i Sverige med att fokusera på språkliga identiteter och fungerade som en designbyrå, fast med språk.

Sedan 2010 har jag jobbat som kursansvarig och lärare på Berghs för copy- och arteleverna, både med hantverkskurser och idé- och konceptutveckling. Det, tillsammans med att Public Speaking växte, innebar att jag själv blev intresserad av kreativt ledarskap och hur man får fram fler och bättre idéer. Något som även gjorde att jag utbildade mig till coach på Lepfrog. 2014 valde jag att lämna Public Speaking och efter det startade jag och Anna Cogs Creative.

Privat är jag gift och lever i en lagom stökig familj som består av två vuxna, två barn, två hundar och en häst. Bor i Täby.

Vad inspireras du av?

Alla människor som GÖR saker, och gör mycket saker, snarare än att prata om dem. Och alla metoder som leder till att man hamnar i ett skapandeläge och inte fastnar i resonemang eller självcensur.

Har du någon hobby/vad gör du på fritiden?

Jag ägnar mycket tid åt att följa mina barns olika aktiviteter, vilket betyder att fritiden till största delen tillbringas på fotbollsplaner, i handbollshallar eller i simhallar. Försöker även att hinna med att springa och spela fotboll själv.

Vad är det roligaste med att föreläsa på Berghs?

Det ömsesidiga kunskapsutbytet. Varje gång jag har diskussioner med elever lär jag mig nya saker – samtidigt som jag återupptäcker hur mycket värdefull kunskap jag faktiskt samlat på mig under åren.

Har du någon förebild?

Egentligen alla duktiga människor jag jobbar med. En av mina styrkor är att jag är bra på att se vad andra har som jag önskar att jag hade, och använda det som målbild för att utveckla mina egna svaga sidor. Lite flummigt kanske, men det funkar!

Berätta om ett roligt minne från Berghs!

Vi var med i första upplagan av en tävling som hette 48h, som jag inte är säker på om den finns kvar. Arbetsgrupperna skulle bestå av olika discipliner från olika skolor. Jag hamnade dock i en grupp med bara designers, vilket skapade viss förvirring, innan en designelev från HDK i Göteborg bekände att han anmält sig som projektledare för att slippa ”handelstyper” i arbetsgruppen. Men det gick bra, och vi vann tävlingen.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

• Jobba hårt på dagarna så behöver du inte jobba lika mycket på kvällarna.
• Om du är kreatör – vårda ditt hantverk. Du kanske bara använder det under 10% av din arbetstid, men för att kunna göra det bra måste du som ung kreatör lägga ned 110% på att öva och utvecklas.
• När du får feedback: lyssna på andra, men bestäm själv.

Dold talang?

Väldigt bra på att se och upptäcka skyltar, till exempel när man är på flygplatser eller i trafiken. Vet inte om det är en yrkesskada, men det är praktiskt när man ska försöka hitta på nya platser.

Magnus EnMagnus.Engströmgström

Ansvarig för kursen Kreativt ledarskap på Berghs tillsammans med Anna Romson.