Kursansvariga

Sophia Wood

Gör

Driver egen studio i olika konstellationer, de senaste fem åren i nära samarbete med TAS/JAC studios. Creative direction, design med fokus på visuell kommunikation med ambition att utforska och ge form åt samtida kultur. Vi arbetar i gränslandet mellan konst och design. Kulturprojekt varvat med kommersiella uppdrag och undervisning.

Bakgrund

Efter språkstudier tog jag en BA (Hons) i Graphic Design på Central Saint Martin’s School of Art and Design i London åtföljt av en Master på the Royal College of Art. Hur? Trippelskift på Stena Line på somrarna, CSN samt stipendier. Startade eget under min utbildning med min klasskamrat Fabian Monheim pga uppdrag från Tom Dixon som ingen av oss ville missa. Hur? Fick CSN, assisterade min lärare en dag i veckan, delade dator (jobbade skift i samma dokument på gemensam dator från Fabians vind i en sommar för ett stort uppdrag för MTV Europe innan vi hade råd med varsin, hyra av lokal och lite lön).

Founding Partner Fly Productions/Studio 26, ett designkollektiv 1994-2001 med studio i Clerkenwell, London. 10 nyexade arbetade med utställningar, restauranger, produktdesign, film och vi drev även under ett antal år ett litet galleri. Från 2002 har jag drivit Studio Sophia Wood med olika samarbetspartners pga att vår familj flyttat mellan Stockholm, London och New York och att vi har två barn som jag har velat få ihop mitt arbetsliv kring. Internationella designuppdrag under över 20 år med agent i Paris och Tokyo. I mars 2014 flyttade mina tonåringar Mira och Louis och jag åter till Sverige.

Jag har undervisat i visuell kommunikation av och till på Berghs under 15 år (på CD- och AC-programmen samt på Bachelor och nu denna kurs. Håller i samarbetskursen på Beckmans sedan ett år tillbaka. Gästinhopp på HI.

Var hämtar du inspiration?

Att hitta utgångspunkt och metoder att utforska uppdrag på frågan “Vad är intressant? För samhället i stort, för vår uppdragsgivares verksamhet, för vår practice, för mig som individ?” Lustfyllda processer. Att lita på varandra. Kreativ höjd. Att metod och verktyg är hjälpmedel i kreativa processer men inte en garanti för ett riktigt bra resultat pga instinkt, hjärta behövs för att skapa något som är meningsfullt, uppriktigt och som får resonans. Reflektion och summering är viktigare än leverans (allt kan ju tas vidare, itereras). Humanism. Recourcefulness. Människor som bär sin situation, använder sina förutsättningar och ser möjligheter i begränsningar. Att design kan göra gott, bidra till förändring.

”The way you do anything is the way you do everything” (Tom Waits)

Vad gör du på fritiden?

Cyklar. Surrar. Letar. Fyndar. Odlar. Vilar.

Varför valde du att bli kursansvarig på Berghs?

För att jag älskar det kontinuerliga lärandet, samtalen, utbytet, att bli utmanad, att behöva kalibrera min egna kompass och formulera det jag gör och hur. Det är en möjlighet att testa saker, skapa nya förutsättningar för inspirerade samarbeten. De gånger då något otippat kul och meningsfullt sker är bäst.

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Jag tror inte på karriär. Jag tror på att vi, genom att prova oss fram, in och ut ur vår comfort zone, i olika skeden i livet, hittar olika sätt att arbeta på, försörja oss på och olika personer att arbeta tillsammans med och lära oss av. Att det är värdefullt att ofta fråga oss själva vad vi vill, vad vi behöver och vad vi kan ge. Att det alltid finns ett pris att betala för det vi väljer och att därför försöka välja så klokt vi kan för att kunna ha bra dagar i bra sammanhang. Det gör jag inte riktigt själv men jag försöker, för jag tror på det, stenhårt.

Sophia.WoodSophia Wood

Kursansvarig på heltidsprogrammet Communication Design, var tidigare kursvarig för kvällskursen Grafisk design Start och gästföreläser även regelbundet på andra kurser på Berghs.