Press

Kursnyhet på Berghs: UX Writing

tors, 7 jun, 2018, 10:13

Moa Blomkvist och Caroline Birgersson från Birger&Blom håller sedan ett par år tillbaka i Berghs kvällskurs Digital innehålls­strategi. I höst blir de även kursansvariga för Berghs nya intensivkurs UX Writing. Moa & Caroline började tidigt med att föreläsa om hur viktigt språket och innehållet var i skapandet av den perfekta användarupplevelsen. På den resan har de hjälpt stora företag och organisationer med att skapa ett arbetssätt som sätter innehållet i fokus.

Vad gör en UX Writer?

Google är ett av de företag som inser behovet av den här nya yrkesrollen och rekryterar hela tiden nya UX Writers genom Google Careers. De beskriver rollen som UX Writer såhär: “Rollens huvudsakliga uppgift är att genom språket skapa en engagerande användarupplevelse på webbplatser, i mobiler och andra enheter” (egen översättning). UX Writers är en naturlig del av Googles designteam och om man läser en av alla deras arbetsbeskrivningar så arbetar de tätt i team med just designers, men även researchers, product managers och utvecklare.

En UX Writer är med i den tidiga utvecklingen av produktens koncept och arbetar under hela processen med att samla in datadrivna insikter för att förbättra användarupplevelsen. Exempel på arbetsuppgifter är långt ifrån att bara formulera rätt tonalitet; det är allt ifrån att sätta innehållsstruktur och innehållshierarki, att kunna mäta och analysera hur innehållet presterar och att jobba med SEO.

Varför är UX Writing viktigt?

– UX Writing är viktigt ur två perspektiv. För användaren som får en optimal upplevelse på webben och för företagen som får nöjdare kunder och bättre kontroll över kundresan. Det handlar om att analysera befintliga beteendemönster, att serva användaren med rätt innehåll på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Caroline.

Många sajter är rädda för långa texter på webben. Men beroende på användarens situation så kan en lång text vara lika viktig som en kort. Det gäller att den är kärnfull och leder användaren rätt. Säkrar man upp det är det bättre att få informationen direkt istället för att behöva klicka vidare för att läsa mer. 

– En optimerad text är som ett butiksbiträde i en välsorterad butik, den guidar till sälj. Den leder till konvertering, därför är det också en investering, säger Caroline och Moa.

Hur kommer det sig att UX Writing är en kompetens som efterfrågas just nu?

– Branschen börjar inse att en webbplats inte bara består av utplacerade element. Den är en helhet. UX Writing bidrar till den helheten, avslutar Moa.

UX Writing har kursstart den 17 oktober och är en intensivkurs som går på dagtid.