Artiklar

5 tips för att göra ett bättre arbetsprov

Undrar du likt många andra hur du skriver ett grymt arbetsprov för att ha chansen att komma in på ett av Berghs heltidsprogram? I den här artikeln har vi samlat 5 tips för dig som tänkt ansöka till Berghs!

1. Börja i tid

Kreativt arbete är sällan en rak linje från start till slut. Räkna med att du kommer göra om flera delar av arbetsprovet flera gånger. Det är ingenting att bli orolig över, det är snarare något bra som kommer leda till att helheten blir bättre och bättre. Men för att kunna gå tillbaka och ändra, eller till och med göra om helt, behövs tid såklart. Så börja i tid och ge dig själv bra förutsättningar för att komma på ännu bättre idéer än den första du hade.

2. Planera din process

Förr eller senare kommer deadline närma sig och det kommer bli dags att färdigställa arbetsprovet. För att se till att du ligger i fas är det bra att ha en plan för när vilka delar av arbetsprovet ska vara helt klara. Utgå från hur mycket tid du vill och kan lägga ner på arbetsprovet, och se sedan när det är rimligt att särskilda delar ska vara klara. En plan kan absolut ändras och justeras, men om du har någonting att utgå ifrån har du bättre chanser att ha det mesta på plats när deadline närmar sig och du slipper stressa ihop viktiga delar.

3. Testa dina idéer på andra

När du jobbat på en idé eller ett delmoment till arbetsprovet länge är det lätt att bli lite fartblind. Vad är ens bra? Förstår någon vad jag försöker säga? Vilket spår är egentligen rätt? Istället för att försöka hitta svaren på de frågorna på egen hand är det oftast mycket bättre att fråga andra. Och den du frågar behöver inte vara någon som har stenkoll på Berghs eller ditt arbetsprov. För att en idé ska fungera och vara förståelig kan det vara minst lika viktigt (om inte viktigare) att din mormor fattar som någon vän som jobbar på en reklambyrå. Så fråga flera, testa dina idéer på många och var inte rädd för feedback. Med det sagt, glöm inte att lösningarna ska vara dina egna och att det är helt okej att välja att inte agera på all feedback man får.

4. Ha kul! 

Arbetsproverna reflekterar till stor del den typ av uppgifter och utmaningar du kan stöta på om du kommer in på ett heltidsprogram på Berghs. Det är intensivt och ofta utmanande, men om du passar rätt för utbildningen ska du också tycka att mycket av det är roligt. Så försök att hitta det roliga och lustfyllda i uppgifterna! 

5. Gör inte en lösning som du tror att vi vill se

Vi får ofta frågor kopplat till vad vi är ute efter i arbetsproven. Vad fungerar, vad fungerar inte och hur kan man förbättra sina chanser att komma vidare till intervju? Sanningen är att vi vill se dig och din förmåga att ta dig an arbetsprovet – inget annat. Så gör arbetsprovet på det sättet som du känner är bäst, inte utefter vad du tror den som läser det vill se.