Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

7 steg till ett Learning Mindset

Att ha ett Learning Mindset handlar i grunden om att mentalt göra dig tillgänglig för ny kunskap och även skaffa dig vanor som främjar det. Här delar vi med oss av sju beprövade tips.

Skrivet av David Lindh
Oktober 23, 2019

1. Misslyckanden och "fuck-ups"

Det må vara ett slitet uttryck, men visst är det så att vi ofta lära oss utav våra misstag. För den som kan se ett misslyckande som en ny chans att försöka igen och att prova nya metoder, lär sig alltid något på vägen. Att däremot skaffa sig modet att både våga misslyckas, och att prata om det, är det svåra i kråksången och också det som skiljer det riktiga lärandet från att bara agera utifrån känsla eller rutin. För dig som vill lära dig mer om andras misslyckanden, finns konceptet FuckUp Nights, en global rörelse som anordnar events där man delar med sig utav sina professionella misslyckanden både för att boosta andra att våga misslyckas men också för att sprida lärdom.

2. Skarpa lägen under press

Om det finns några tillfällen som verkligen sätter dig i en "upp-till-bevis-situation" så är det ofta korta deadlines och projekt som från början känns aningen för svåra för vad du tror att du klarar av. Här finns det alltid, och då menar vi alltid, något att lära sig. Det behöver inte nödvändigtvis vara en ny kompetens, utan det kan vara en egenskap hos dig själv, en gruppdynamik eller värderingar som du inte tidigare tänkt på.

3. Göra dig tillgänglig för kunskap

Att göra sig tillgänglig för kunskap handlar inte bara om att bestämma sig för att "nu är jag tillgänglig!". Det handlar om att aktivt söka lärande situationer och arbetssätt som möjliggör lärande. Det kan vara småsaker som att bestämma dig för att ta en lunch med en branschkollega en gång i månaden, skaffa en mentor eller läsa en ny bok inom ett nytt område en gång varannan månad.

4. Byt perspektiv, ofta!

Filterbubblor existerar av en anledning. Det är för att vi gillar och har enkelt att tillgodogöra oss åsikter som vi redan har, att befästa en åsikt eller en tes. Därför är det här en utmaning. Att sätta sig och börja googla efter saker som talar emot dina egna åsikter och tankar är inte de första som slår dig, men det är otroligt lärorikt. Även om du inte ändrar av åsikt av en sådan här aktivitet, så handlar det om att lära sig hur andra tänker och att attackera ett ämne ur ett 360-perspektiv

5. Ta dig till en ny miljö

Ett annat sätt att göra dig tillgänglig för ny kunskap kan också handla om att byta miljö för att tillåta nya intryck och på så vis sätta igång nya tankebanor. Det behöver inte handla om att du åker jättelångt, utan kanske bara att du jobbar ifrån ett bibliotek, en park, en skola eller en stuga i skogen. Och sedan såklart reflektera efteråt - vad lärde du dig?

6. Nya ämnen och områden

Det finns många bra exempel på områden, branscher och ämnen som hittat synergier. Fintech och EdTech, eller varför inte kattcaféer och gravidyoga? Många innovativa idéer och framgångsrika bolag springer ur samarbeten över gränserna. Just av den anledningen bör du utforska nya kunskapsskrån utöver ditt egna. Börja i den änden där du känner som minst motstånd, det behöver inte finnas någon självklar koppling till en början, låt den utvecklas över tid. För vissa är det landskapsarktitektur, för andra är det silversmide eller juridik.

7. Motbevisa gamla sanningar

Det här behöver du inte säga till någon som jobbar datadrivet i jobbet, men du kanske behöver påminna dig själv om att en sak du alltid inttalat dig faktiskt kan ha ändrat eller inte behöver vara sann? Är du verkligen så där dålig på matte som du säger? Eller är det helt enkelt bara så att du aldrig varit speciellt intresserad och på så sätt avvisat dina chanser att bli duktig på det? Fundera på om du har några sådana områden och gör ditt bästa för att motbevisa dem! En riktig boost för lärandet.