Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

”Att bli pappa har gjort mig mer effektiv”

pappaberghs

Hur är det att plugga på Berghs och samtidigt ha småbarn? Fredrik Rylander har tagit tjänstledigt för att gå utbildningen Digital Strateg och berättar här om hur student- och familjelivet går ihop.

Skrivet av David Lindh
Oktober 6, 2017

Du har efter bara sex veckor hunnit starta en egen webbshop, designa om en bankapp och fått en crash course i Google Analytics. Hur känns utbildningen hittills?

– Otroligt rolig och intensiv! Jag har fått väldigt många insikter och redan lärt mig mer än vad jag trodde att jag kunde lära mig på ett helt år (nästan). Jag har verkligen hittat rätt.

Hur ändrades livet hemma när du började på Berghs?

– Det har blivit en hel del livspusselplanering. Jag vill verkligen ta tillvara på tiden under utbildningen, som har högt tempo. Därför är det viktigt att prioritera rätt och min lösning är bra rutiner. Från och med när dottern hämtas på förskolan tills hon sover fokuserar jag bara på familjen, när hon somnat tar jag upp skolarbetet igen. Under grupparbeten förstår och respekterar gruppmedlemmar att jag inte är anträffbar mellan 16-20. Ibland blir det sena kvällar och jag ligger ganska långt efter i Game of Thrones. Min fru gör nog den största uppoffringen då hon undviker Instagram för att slippa spoilers.

pappapaberghs

Vilka är bästa ingredienserna för ett bra flow i skolan och ett väl fungerande familjeliv?

– Fokusera 100 procent på familjen när det är familjetid och 100 procent på skolarbete när du sätter av tid för det. Prata och planera med resterande familjemedlemmar, så att de vet om det blir sent någon kväll. Håll dem även uppdaterade (och intresserade!) av vad du gör – det är otroligt stimulerande att dela tankar, få feedback (bli sågad) och få nya insikter av familjen.

En av de första uppgifterna under utbildningen var att skapa en riktig, fungerade webbshop. Många i klassen satt kvällar och nätter. Hur gjorde du?

– Jag satt också sena kvällar och nätter. Alla i klassen arbetade intensivt och jag vet inte riktigt hur jag fick ihop det egentligen, men det gick. Det var väldigt tight med tid men vi hade en uppgift att lösa och det fanns inget utrymme att inte bli färdig. VIPS så var den plötsligt färdig!

Det sägs att föräldraskapet gör oss mer effektiva och disciplinerade – stämmer det?

– Absolut. Oavsett hur strukturerad eller ostrukturerad du är som person innan du får barn så tvingas du plötsligt lära dig att prioritera och planera din tid. Det har gjort mig bättre på att lösa uppgifter och utmaningar direkt istället för att skjuta upp dem till senare.

Du har tagit tjänstledigt för att gå programmet Digital Strateg – varför?

– Jag är tjänstledig från mitt jobb på DreamHack där jag jobbar med försäljning och sponsorskap inom bland annat e-sportsändningar. Jag älskar affärer och kunder och har ett stort intresse för varumärken och koncept. När jag ansökte ville jag hitta fler verktyg för att engagera, intressera och mäta digitalt vilket kommer ge mig möjligheter att göra fler affärer.

Hur kändes det att gå från heltidslön till CSN med tilläggsbidrag?

– Det känns okej, det blir självklart en skillnad men jag hade sparat pengar till utbildningen. Världens tråkigaste tips: har du möjlighet, spara pengar som du kan använda under utbildningen. Att arbeta under tiden på Berghs ger utbildningen inte riktigt utrymme för. Tröst: Har du ont om tid hinner du ändå inte spendera så mycket!

Om någon med barn funderar på att söka Berghs heltidsprogram men tvekar för att det känns omständligt – vad skulle du säga till den?

– Sök! Du kommer bli gladare, ha roligare och utvecklas vilket i sin tur kommer göra din familj gladare. Observera – det kanske inte är så för alla, men så är det för mig.

/Nathalie Borgman Peters, student Digital Strateg/Digital kreatör 17/18