Karriärtips från Berghs kursansvariga

Vi har fler än 80 kursansvariga på Berghs. Erfarna, kompetenta och framgångsrika är bara tre av alla de ord som gemensamt kan beskriva dem. Att de mer än gärna delar med sig av sin kunskap är ett faktum. Här hittar du karriärtips från några av dem.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 6, 2023

Har du något bra karriärtips som du vill dela med dig av?

Karin-Lycke
Karin Lycke

– Mitt bästa tips är att inte vara rädd för att ställa (dumma) frågor. Fråga och lyssna mer än du pratar. Det finns en otrolig kunskap att hämta från lyssnandet.

Dian.Martinez.Valencia
Dian Martinez Valencia

1. Våga ta för dig istället för att be om lov. På de flesta arbetsplatser uppskattas det att folk tar egna initiativ.

2. Ingen kommer att ge dig en befordran om du inte uttrycker det. Berätta för dina kollegor och din chef vad du vill med din karriär. Du kommer att bli överraskad över hur många som kommer att hjälpa dig att nå ditt mål.

3. Välj din chef med omsorg. En bra chef vill se dig utvecklas och kommer att ge dig både förtroende, ansvar och dela med sig av sin kunskap.

Sofie_Reutercrona
Sofie Reutercrona

– Börja med att fundera över vad karriär betyder för dig? Vad är din egentliga drivkraft? Och när du väl har zoomat in drömjobbet – se till att jaga det, ring, skapa möten, hitta någon som kan rekommendera dig, följ upp intervjun eller den som du inte blev kallad till, då ska du se att du kommer att hitta din bästa väg framåt!

Mustafa.Sherif
Mustafa Sherif

– Skapa ett LinkedInkonto. Börja sen att följa de personer som har de jobben som du är intresserad av. Engagera dig på LinkedIn och utbyt kunskap och erfarenheter. Om du tycker att du ej har tillräckligt med material och kunskap att dela med dig går det bra att du likar/kommenterar inläggen som andra personer lägger upp på LinkedIn. En like/kommentar leder till ett samtal, ett samtal leder till en fika, en fika leder till ett jobb, ett jobb leder till ett drömjobb. Det här har hänt med mig. Det är en True Story!

Karin.Eriksson
Karin Eriksson

– Det bästa karriärtipset är att alltid vara trevlig och personlig mot alla. Oavsett om det är städaren, receptionisten eller VD:n. Man vet aldrig om ett möte med någon kan leda till något stort.

Johan Björnsrud

– Var inte för petig i början med vilka jobb du ska ta, utan kör på och gör mycket så du kommer igång och får upp takten. Sen när du har mer erfarenhet och fler kontakter kommer också möjligheten att välja ut russinen ur kakan.

Louise Bergström

– Engagemang och kultur på ett företag är viktigare än vad uppgifterna i sig handlar om. Våga känna efter. När du trivs och gör något som engagerar dig – det är då du har möjlighet att göra framsteg!

Jonas.Hellström
Jonas Hellström

– En välarbetad och stark portfolio är alltid det första jag som erfaren designer tittar på. Om den är bra, då läser jag CV och personligt brev. Välj också hellre ut få jobb som är riktigt bra än för många arbeten som inte är lika bra. Och var ambitiös och ansträng dig, det märks direkt om någon är intresserad och vill lära sig och utvecklas.

Vilken kurs passar dig?

Vi har ett stort utbud av kurser. Långa och korta, på distans och i våra lokaler i Stockholm. Här hittar du information om vårt intensivkursformat!

Läs en intensivkurs på Berghs
Catherine.Heijl
Catherine Heijl

– För mig som frilansare är kontakter allt, men obs att man inte behöver delta i stela mingel för att skaffa dem. Satsa istället på att vara schysst och alltid göra ditt bästa. Då kommer tidigare uppdragsgivare tillbaka och tipsar gärna vidare om dig (och du om dem såklart).

Karolina.moberg
Karolina Moberg

– Ett karriärtips är att alltid sträva efter att behandla de du möter på din karriärresa på samma sätt som du själv vill bli behandlad och lyfta andra. Jag påminner mig varje dag om att man måste utmana sig själv och våga kliva ur sin comfort zone för att utvecklas, det ska kännas lite pirrigt.

Michael.Persson.Gripkow
Michael Persson Gripkow

– Våga gå på känsla och chansa. Låt passionen styra, då blir det bra resultat och du får ögon på dig för dina bedrifter. Välj att jobba nära bra chefer och förebilder. Skaffa en mentor som kan ge dig ett utifrånperspektiv och hjälpa dig vid tuffa vägval.

Edit.Brunner
Edit Brunner

– Mitt bästa karriärtips är att veta sitt värde och våga stå upp för det. Både när det gäller din lön, ditt välmående och din roll. Ta hand om dig, för det är bara du som kommer göra det!

Per.Frykebrant
Per H Frykebrant

1. Underskatta inte vikten av att vara snäll (vilket väldigt många gör).

2. Våga gå above and beyond – om du är ny, kom med fler inspel och idéer än vad dina kollegor ber dig om.

3. Var en nischad generalist – det bästa sättet att snabbt få mycket ansvar är genom att kunna en viss sak bättre än andra, och det bästa sättet att kapitalisera på ansvaret är genom att som generalist sen kunna bredda det ansvaret.

Anna.Johansson
Anna Johansson

– Ett av de bästa tipsen som jag själv har fått och också följt, är att välja en chef som verkligen förstår vikten av att satsa på kommunikations­arbetet. Det är också mitt bästa råd till andra som funderar på framtiden!

Johan.Ågren
Johan Ågren

– Avsluta alltid ett jobb på bästa möjliga sätt. Av två anledningar egentligen, dels för att bli ihågkommen på ett positivt sätt och dels för att de personerna du lämnar bakom kan vara de som intervjuar dig för ett nytt jobb några år framåt. Världen är inte så stor som vi tror.

Charlotta.Rydholm
Charlotta Rydholm

– Sluta kalla det karriär. Det blir lätt något annat som du åläggs att fylla med något smart. Kalla det istället Ditt liv. Då blir valen viktiga, tydliga och roliga. Både medan de pågår och att se tillbaka på. Hur tokiga de än var.

Niklas.Eriksson
Niklas Eriksson

– Omge dig med bjussiga människor. Sådana som får dig att må bra, kan saker som inte du kan och aktivt är intresserade av att dela med sig av sina kunskaper.

Elisabet.Spross
Elisabet Spross

– Det som lönar sig på lång sikt tror jag är att vara genuin mot sig själv. Att gå sin egen väg och jobba med det som ger en energi och inte göra något för att det finns förväntningar och press från andra. Har man ett jobb man älskar som ständigt utvecklar en finns alla förutsättningar att nå långt. Ett annat tips är att uttala saker högt och att hitta personer som kan hjälpa en att nå dit man vill. Kontaktnät och ”supporters” kommer man långt med.

Pontus.Staunstrup
Pontus Staunstrup

– Testa olika jobb och roller, slå dig inte till ro utan fortsätt utvecklas.

Oskar.Kalmaru
Oskar Kalmaru

– Säg ja. Jag ångrar i alla fall fler saker jag sagt nej till än som jag sagt ja till.

Här hittar du fler artiklar om karriär och Berghs artikelserie Efter kursen där vi intervjuar tidigare kursdeltagare.