Berghs Head of Strategic Insight: ''Hårda krav kräver mjuka kompetenser'' 
I år är en sedan länge spirande romans mellan Urban Design & Planning och kommunikationsbranschen redo för nästa steg. Hur har varumärkens initiativ för en bättre stad sett ut över tid, och vad kan vi förvänta oss framåt? Läs Joakim Thulins, Berghs Head of Strategic Insight, spaning om detta.
“På 3000 år har vi byggt städer för tre miljarder människor. På 30 år ska vi nu bygga städer för lika många till.”
- Lars Reuterswärd, Mistra Urban Futures
Redan för tio år sedan lanserade IBM sin hyllade kampanj “Smarter Cities” som vann Grand Prix i Outdoor på Cannes Lions festivalen. Nu kan vi se tillbaka på det ögonblicket som något av ett startskott för den kreativa industrins nyväckta intresse för människan i staden. Inte bara som en potentiell konsument att skicka sitt budskap till, utan även som en aktiv del av staden som kontext och plats. IBMs koncept, att helt enkelt utforma traditionell utomhusreklam för att ge det en funktion som regnskydd, sittplats eller skateboardramp, var genial. Uppföljningen blev en flera år lång resa med både regionala inspirationsmöten och aktivt samarbete med fem städer runt om i världen som ansökt om och valts ut för att få vara del av Smarter Cities. Äktenskapstycke uppstod mellan kreativ design och kommunikation och stadsutveckling genom en ny typ av interaktion mellan varumärken och stadsmiljön.
Idag, tio år senare, är trådarna mellan Urban Planning & Design och den kreativa branschen betydligt mer sammanflätade. Arbetar du på en byrå är sannolikheten stor att ni har eller har haft ett eller flera uppdrag med fokus just på stadsutveckling. Och är du istället aktiv inom stadsutveckling så är Human-Centered Design, beteendeanalyser, innovationsprocesser och kommunikation tveklöst viktiga delar av ditt jobb. Genom att stärka upp kommunikationens värde i processen att skapa moderna urbana miljöer gör vi förutsättningarna lite mer formbara, adaptiva och anpassade efter människans vilja att ständigt förbättra sin vardag.
Och det är mycket som står på spel. Hållbara städer och samhällen är en central del av FNs globala mål. En stor andel av världens växande befolkning behöver leva i urbana miljöer för att kunna dela effektivt på planetens begränsade resurser. Med varje ny person ökar kraven på att förstå och införliva fler perspektiv, önskemål och drömmar.
Så på vilket sätt kan vi i den kreativa näringen bäst bidra till socialt och miljömässigt hållbara växande städer?
Först - och tyvärr ofta undervärderat: vi är experter på att skapa förebilder och “proof of concepts”. Att nå det som inte ansågs möjligt eller helt enkelt inte fanns med på den mentala kartan kräver goda exempel och att någon sticker ut hakan. Och det får vi ändå skryta med är den kreativa industrins paradgren. The Unusual Football Field skapat av det thailändska byggföretaget AP är ett exempel bland många. Målet, en fotbollsplan för ungdomar i utsatta områden, förverkligas genom att strunta i hur måtten och formen borde se ut enligt standard för att istället gå på vad platsen tillät. Ett rebelliskt, kreativt och utforskande tankesätt för Urban Planners att ta efter och samtidigt stark kommunikation för det egna varumärket.
Exemplets makt för att driva förändring är djupt rotat i kommunikatörens dna och kanske vårt mest värdefulla bidrag när tillsammans ska utforma våra moderna städer. Under förra årets Cannes Lions såg vi flera koncept vinna priser för elektrifiering av hela bilflottan i en by i Frankrike, mikrolån för att starta småskaliga företag och digitalisering av närbutiker i spåren av Corona. Och i större skala vill Elon Musk producera modulhus med både låg prislapp och miljöpåverkan samtidigt som Toyota bygger upp Woven City för att visa på en möjlig framtida stadsbild med människan, och inte byggnader och bilar, i centrum. Exempel på vad som är möjligt och som sedan kan skalas upp och anpassas.
Förutom vår förmåga att realisera kreativa idéer och visualisera för alla att upptäcka och uppleva har vi ytterligare två unikt starka bidrag. Dels vår ständiga ambition att att förstå drivkrafter och motiv, men också acceptera blinda fläckar och fördomar hos människor. Och att utifrån det vi lär oss och förstår skapa format för samtal och interaktion. All kunskap som formats under 100 år av dialog mellan varumärken och konsumenter gör att vi vet en hel del om vad som driver på förändring och förflyttning i mentala positioner. Den kompetensen har aldrig varit viktigare än idag när stadsplaneringen måste blir mer inkluderande, snabbfotad, relevant och med plats för en mångfald i perspektiv.
Joakim Thulin,
Head of Strategic Insight på Berghs
Relaterade kurser
Innovationsledning för hållbar stadsutveckling
- —Kunskaper i innovationsledning
- —Verktyg för att leda innovationsaktiviteter
- —Trend- och omvärldsspaning
Place Branding
- —Bygg ett starkt platsvarumärke
- —Modeller och strukturer för utvärdering
- —Verktyg för ständig förbättring
Relaterade artiklar
''Berghs advisory board för Urban Design & Planning ska säkra nyfikenhet och relevans''
För att säkerställa att Berghs utvecklar relevanta utbildningar har ett advisory board specifikt för Urban Design & Planning tillsatts.
Fem kurser inom vårt nya utbildningsområde Urban Design & Planning
Under våren 2022 tog vi fram ett antal kurser inom vårt nya utbildningsområde Urban Design & Planning, speciellt tillägnat för yrkesverksamma kommunikatörer, stadsutvecklare, beställare, affärsutvecklare, arkitekter och projektledare.
Pascal använder kursen Place Branding dagligen
Pascal Tshibanda är kommunikationsdirektör i Botkyrka kommun. Här berättar han om sitt jobb och om kursen Place Branding.