Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs på SXSW: från mobile first till offline first

From Mobile First to Offline First

Direkt från South by Southwest 2017 tar sig studenterna Gaby Backman och Olle Forneus en titt på "offline first" - det naturliga steget som följer "mobile first" för vilken framåtlutad UX-designer som helst.

Mars 16, 2017

Mobile first är ett begrepp inom UX-design som kortfattat betyder att man designar webbsidor utifrån hur det ser ut på en mobiltelefon i första hand. Detta både för att mobilanvändandet har fått en markant ökning på sistone, vilket innebär att man måste optimera för mobila användare, men också för att man tvingas tänka till och göra prioriteringar – vilket i slutändan även gör att surfandet på datorn blir tydligare och bättre för användaren.

Offline first-tänket tar nu fokuset på användarvänligheten ytterligare ett steg. Hur många gånger har man inte varit med om att man använder exempelvis en app och så står det ”No internet connection” som gör en ytterst frustrerad? Detta är speciellt irriterande de gångerna det faktiskt inte är nödvändigt med internetuppkoppling för att göra det du vill göra, men det finns också mängder av situationer där man inte nödvändigtvis behöver bromsa eller förstöra användarflödet bara för att man är offline.

Mer från Austin!

Missa inte studenternas andra spännande intervjuer och spaningar från South by Southwest!

Fler rapporter här!

Om man nu tappar internetuppkopplingen, varför kan man inte få göra det man vill göra och sedan när man väl får internetuppkoppling igen så slutförs det man har gjort? Tänk på hur email oftast fungerar – är man offline kan man fortfarande skriva mailet och trycker man på skicka-knappen så sparas det i utkorgen för att så fort man får uppkoppling igen skickas iväg!

Gregor Martynus, en av paneldeltagarna och Community Manager på företaget Hoodie, förklarar att man möjliggör detta genom att lagra den aktuella informationen i webbappars cachminne för att sedan färdigställa momentet när väl internetuppkopplingen återkommer. Det här är vad offline first går ut på – begränsa inte flödet för moment som faktiskt ska gå att göra offline samt optimera och automatisera för att öka smidigheten för användaren.