Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Caroline​ förverkligade sin dröm och blev illustratör

Caroline.Sellstone_studio

Våren 2016 bestämde Caroline Sellstone sig för att följa sin dröm. Hon hade i många år jobbat med kommunikation och media varpå hon började med att gå in på Berghs hemsida. Lyckan var stor då hon såg att det fanns en kurs i illustration! Det här är hennes berättelse.

Hej Caroline! Vem är du och vad jobbar du med?

Hej, jag heter Caroline Sellstone och driver eget som illustratör och erbjuder både klassiska och affärsinriktade illustrationer. Som graphic recorder (mötesritare) gör jag visuella summeringar av event, presentationer och workshops. Jag bor med min familj i Vendelsö söder om Stockholm där jag också har mitt kontor och min ateljé. Jag läste distanskursen Illustration på Berghs under höstterminen 2016.

Vad var det som fick dig att söka till denna kurs på Berghs?

Det var våren 2016 som jag bestämde mig för att följa drömmen om att bli illustratör. Har man som jag arbetat i många år med kommunikation och media tror jag att det är oundvikligt att inte ha hört talas om Berghs. Det är ett starkt varumärke med gott renommé. Därför gick jag direkt till Berghs hemsida för att kolla in era kurser. Vilken lycka det var att se att ni hade en kurs i illustration!

Vad har du fått med dig från kursen?

Jag har fått med mig otroligt mycket från kursen. Först och främst en fin portfolio med en variation av bilder samt inspiration och ovärderlig feedback från både lärare och kursdeltagare. Jag lärde mig hur otroligt viktigt idéstadiet är och hur idéprocessen går till. Vi gick igenom arbetsflödet och arbetsmetoder mot kund samt olika tekniker och uttrycksmedel i bilden. Lärarna delade generöst med sig om sina erfarenheter och kunskap och vi fick hur mycket tips på inspiration som helst. Jag tror inte att jag har lärt mig så mycket som jag gjorde under så kort tid förut. Men det kan också bero på att jag la ner hela min själ och ett stort lass engagemang på kursen. Jag ville verkligen lära mig så mycket som möjligt och då suger man i sig allt!

Vilken kurs passar dig och dina drömmar?

På Berghs erbjuder vi kurser inom kommunikation på ett flertal olika nivåer och i olika format. Närmare bestämt drygt 80 kurser per termin.

Välj här!

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Absolut, kursen motsvarade alla mina förväntningar och ännu mer. Jag kände mig ganska trygg i att kursen skulle kunna ge mig de verktyg och den kunskap jag behövde för att kunna arbeta som illustratör. Det jag var lite orolig över var att kursen är på distans och att jag inte skulle få det stöd från lärare och gemenskap från kurskamrater som jag önskade. Men portalen vi använde var superbra och med all feedback som man fick och själv skulle ge varje vecka, kändes det som att vi sågs regelbundet. När kursen var slut kändes det helt ärligt lite tomt.

Berätta om något bra minne från Berghs!

Två fina minnen är första mötet och avslutningen på Berghs. Förväntningarna i början, spänningen, träffa nya människor och att få ta del av varför man vill gå kursen och vad man har för drömmar, hela den grejen älskar jag. Och sedan på kursavslutningen, när vi har kämpat hårt, är sjukt glada men också trötta och ska presentera vår portfolio inför hela gruppen, är pirrigt men roligt. Skulle gärna göra om allt igen!

Fick du någon typ av ”aha-upplevelse” under kursen?

Ja absolut, jag fick flera aha-upplevelser. Till exempel det jag nämnde ovan, dvs att idéstadiet är det viktigaste momentet och att den processen ibland kan ta längre tid än själva utförandet. En annan aha-upplevelse var att om jag känner på mig att något inte stämmer, då gör det inte det. Lita på magkänslan!

Hur har du fått användning av dina nya kunskaper?

Jag använder mina kunskaper varje dag i mitt arbete som illustratör och graphic recorder. Bland annat har jag illustrerat barnboken ”Annalisa och födelsedagspresenten” och har kontrakt på att illustrera fler barnböcker. Jag har gjort olika affärsinriktade illustrationer till företag, ritat live på events för bland annat PwC, Google och Vattenmyndigheten samt ritat och klippt film till Svenskt Kött. Nu har jag i skrivande stund två olika uppdrag och ska göra illustrationer till bokomslag. Jag gör också egna projekt som jag säljer i min webshop.

Vad inspireras du av?

Jag inspireras av det som sticker ut från mängden, det som inte är mainstream, det som får mig att känna, det udda, roliga och konstiga. Det måste finnas djup, lager, känslor och uttryck, annars blir jag uttråkad. Jag inspireras av människor som vågar vara annorlunda, som är raka och ärliga, trevliga och genuina på ett okonstlat sätt. De som vågar gå utanför sin komfortzon och bara gör, testar och provar sig fram. Det är otroligt inspirerande.

Här kan du också ansöka till kursen Illustration. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.