Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Designprojekt från Berghs blir utställning på Stockholms Stadsmuseum

slssn

Den som besökte Berghs slututställning 2012 träffade förmodligen designduon Anna och Anna; Blomberg och Jadvi, vars slutprojekt SLSSN - ett försvinnande nu visades upp på slututställningen. SLSSN är ett designprojekt om Slussen - ett arbete om en plats som snart inte finns i sin nuvarande form. Nu blir SLSSN en utställning som visas på Stadsmuseet i Stockholm.

Augusti 30, 2012

Debatterna kring Slussens framtid har avlöst varandra under åren som gått och under tiden har Anna och Anna dokumenterat platsen, bit för bit. Designduon, som beskriver sig arbeta med nyfikenhet, experimentlusta och förkärlek för små konstigheter i vardagen, ville ta sig an en plats som snart inte längre finns.

- Vi tog oss an Slussen på ett nytt och eget sätt, vi fotograferade fågelskitar, räknade fimpar och trappsteg, tjuvlystnade på människor, klippte ut affischdelar och ritade av identitetsmärken, berättar Anna och Anna.

Resultatet av arbetet visades upp på Berghs slututställning i maj 2012 och landade i en SLSSN-bank i form av en bok, en egen miniatyrmodellfilm över Slussen och cellofanpåsar fyllda med äkta delar ifrån Slussen. De har även gett gamla Slussen en ny och tilltalande grafisk profil. Duon valdes ut att delta på Formex - nordens största fackmässa för design och inredning och snart öppnar portarna för den utställning som pågår under september månad på Stadsmuseet.

- Vi vill att du ska kunna återuppleva Slussen; ett nu, en känsla, en plats som aldrig kommer igen. Vårt mål efter att du har läst vår SLSSN-bok och sett våra saker är att när du nästa gång besöker Slussen ska ta in platsen lite extra och göra det med alla dina olika sinnen. För att försöka fånga det där försvinnande nuet, beskriver Anna och Anna.

Pålle Pettersson, ämnesansvarig lärare för Anna och Annas klass (Grafisk Design), minns hur han reagerade då projektet för första gången presenterades för honom:

- I sin examensprocess uppmuntrar vi studenterna till att just utforska, undersöka och tänja på gränserna för vad grafisk design är. I Slussendebatten där det mesta kan tyckas vara sagt, hittar Anna och Anna ytterligare skärvor och fragment och förpackar det i konceptet SLSSN - Ett försvinnande nu. De jobbar på bred front: vi ser bokformgivning, merchandise, blogg och utställning och ser kraften i vad idéstark, grafisk, visuell kommunikation kan bidra med. Anna och Annas projekt gör mig stolt som ämnesansvarig för Grafisk designutbildningen.

Välkommen på vernissage av SLSSN – Ett försvinnande nu. Torsdagen 6 september klockan 18:00 på Stadmuseet, Slussenplan.

495