Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

"Drömmen är att flytta till New York"

Andreas studerade Produktions­ledning på Berghs och tog examen för snart ett år sedan. Efter praktik på Forsman & Bodenfors och jobb på byrå i Stockholm testar han idag på byrålivet i Amsterdam, på AKQA.

Hej Andreas! Berätta lite om dig själv?

Jag är 26 år gammal och kommer från Västerås men har bott både i London, Stockholm och Sydney. Jag älskar att resa och upptäcka nya platser! Innan jag började på Berghs pluggade jag till sjukskötare på Karolinska, men kände ganska snabbt att det inte var för mig. Då blev jag rekommenderad av en kompis att söka till Berghs där jag sen pluggade Produktions­ledning.

Vad gör en produktionsledare under en arbetsdag?

Både titeln och det dagliga arbetet varierar stort beroende på vart du hamnar skulle jag säga! I min roll planerar och strukturerar jag upp arbetet tillsammans med teamet och stöttar dem så mycket som möjligt. Kort och gott kan man säga att jag driver projektet framåt och ser till att allt som lämnar byrån håller den standard och kvalitet som vi eftersträvar och samtidigt möter kundens behov. En produktionsledare behöver vara duktig på är att nätverka - det fick jag chans att öva på en hel del under min tid på Berghs.

Hur hamnade du i Amsterdam?

Under den tiden jag hade min första praktik på Forsman & Bodenfors i Stockholm träffade jag en kille som hade en kontakt på AKQA Amsterdam. Jag började maila den kontakten långt innan jag tog examen från Berghs om ett internship, sammanlagt tror jag att jag skickade runt fyrtio mail! Då jag inte hade hört någonting så började jag jobba på en annan byrå i Stockholm direkt efter examen, men bara några månader senare hörde AKQA av sig igen - och nu ville de anställa mig. Tre veckor senare satt jag på ett plan ner till Amsterdam, så allt gick väldigt fort.

Hur är det att jobba utomlands?

Det skiljer sig en del faktiskt, om jag ska jämföra med hur byrålivet är i Stockholm. I Sverige har vi nästan lyxiga arbetsförhållanden med förmåner och arbetstider. Tempot är väldigt högt, vilket jag tycker är roligt. Jag skulle också säga att kulturen är mer klassiskt hierarkisk, vilket också kan fungera som en viss trygghet, speciellt när man är ny på en arbetsplats - allt blir mycket tydligare. Det bästa med AKQA är alla häftiga varumärken du får chansen att jobba med, många produktioner är mycket mer storskaliga än i Sverige, det känns superkul och motiverande.

Vad har du för ambitioner för framtiden?

Drömmen på sikt är att flytta till New York. Kanske får jag möjlighet att jobba pa AKQA’s kontor på 5th Avenue, time will tell!