Artiklar

Från New York till Berghs och vidare

“Mina enda förväntningar var att skaffa arbetslivserfarenhet, fortsätta utvecklas som designer, ha kul, men kanske framför allt – att kunna njuta av att jobba med något som jag verkligen älskar”. Idag befinner sig Anton Ocampo i en vardag där han kan kombinera sin passion för design med ett riktigt kul jobb.

Hej! Vad heter du och vilket program studerade du?
Jag heter Anton Ocampo och jag gick programmet Communication Design 21/23.

Hur såg vägen ut till Berghs?

– Efter gymnasiet flyttade jag till New York för att spela collegefotboll och studera design, en passion jag haft hela livet. Utbildningen gav mig en stabil grund inom design, och jag förstod att det verkligen var något som jag ville jobba med. Under min sista termin, mitt i pandemin, började jag dock fundera på att studera vidare. Jag visste att läget på arbetsmarknaden var sådär, och jag ville även utveckla min konceptuella förmåga eftersom utbildningen i New York mest hade fokus på programkunskaper.

Eftersom jag var sugen på att flytta hem till Sverige igen, kändes Berghs som ett självklart val. Jag hade hört bra om Berghs sedan tidigare och visste att det var en bra skola om man ville få en bättre förståelse för hur det är att jobba med design. Kände även att programbeskrivningen för Communication Design passade mig bra, så jag bestämde mig för att göra arbetsprovet och som tur var blev jag antagen!

Vad jobbar du med idag?

– Jag jobbar som junior designer på BAS ID i Stockholm, vilket är extra kul med tanke på att BAS höll i min första designkurs på Berghs. Jag kände redan då att det var en byrå som jag väldigt gärna hade jobbat på – och jag trivs verkligen superbra!

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Det är väldigt varierat, vilket jag älskar! Men jag skulle säga att en vanlig dag består av att skissa på nya och utveckla befintliga designkoncept. För min del blir det också en hel del motion i After Effects och ibland typografiska jobb i Glyphs.

Vad har du för förväntningar på ditt nya jobb?

– Mina enda förväntningar var att skaffa arbetslivserfarenhet, fortsätta utvecklas som designer, ha kul, men kanske framför allt – att kunna njuta av att jobba med något som jag verkligen älskar.

Dela med dig av ett starkt minne från Berghs!

– Det finns så många! Men jag tänker ofta tillbaka på de kvällar när man satt kvar och jobbade i skolan tillsammans med sina klasskompisar, käkade frysmat och flyttade pixlar i timmar. Det låter kanske inte så glamoröst nu när jag beskriver det, men det är verkligen de stunderna jag saknar!

Har du något tips till blivande studenter som kämpar med att hitta jobb?

– Att inte vara rädd för att kontakta personer som man tycker är duktiga eller dra iväg spontanansökningar till arbetsplatser man gärna vill jobba på. Jag tror även det är bra att vara öppen för att praktisera om man har möjlighet, vet att det har öppnat dörrar för andra. För oss kreatörer är det såklart viktigt att lägga ner tid på portfolion, det är den som kommer ta dig in på arbetsplatserna!

Vill du också studera på Berghs? Här hittar du vårt aktuella heltidsprogram och kursutbud.