Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Efter examen: Sara skapar design för Söderhavet och SheSays

img

Det svåraste efter examen var att hitta rätt tempo i livet. Det anser Sara Gärdegård, som för två år sedan avslutade sina studier inom Berghs digitala program. Att utbilda sig till sin hobby gör det ibland svårt att balansera, vilket är något som Sara jobbar med än idag. Här berättar Sara om vad som hände efter den där junidagen då hon klev ut genom skolans portar för sista gången.

I den här artikelserien tittar vi närmare på Berghs alumnistudenter. Vad har de tagit sig för sedan den där dagen då de tog sin examen och klev ut i arbetslivet? Valde de att fortsätta inom den bana de utbildat sig? Hittade de på något helt annat? Vilka jobb har de idag? Och hur ser de tillbaka på sina tid på skolan? Det står tydligt att alla studenter väljer sin helt egna väg och deras banor är lika indivuduella som unika. Det de har gemensamt är dock detsamma: de valde att söka till Berghs.

Sara Gärdegård tog sin examen från Berghs digitala program Digital strateg/Digital kreatör 2014. Hon var en av de studenter som redan på examensdagen hade fått ett jobb, något som hon i efterhand önskar att hon hade tänkt annorlunda kring. Här berättar Sara om hur det är att ha sin stora hobby som sitt yrke, om att bli yrkesskadad och att hela tiden kämpa för att hitta en balans mellan yrke och privatliv. 

Kan du berätta om din studietid på Berghs? Vilka är de starkaste minnen du bär med dig?
Året gick otroligt snabbt, men en sak jag kommer ihåg idag är hur kul det var att gå till skolan och få vara på en plats med likasinnade och med så mycket energi och driv. Man räknade aldrig med att komma ifrån skolan innan 21, men det gjorde inget för man hade så kul och tiden gick så snabbt. Man var lite inne i en bubbla när man gick på Berghs. Jag har massor av fina minnen från lokalerna på Sveavägen, men även utanför.

Hur kändes det när du tog examen, hade du en klar idé om vad du ville jobba med?
Det kändes som om jag befann mig precis där jag fantiserade om att stå en vacker dag.  Att jag kunde checka av det. Det fanns både en tomhet med att uppnå sina mål men också en sorts glädje. Jag har insett att jag passar bäst att jobba igenom hela processer med viktiga element som konceptutveckling, förståelse för UX men med en grundkärlek till design. Jag gillar lite av allt och passar nog bäst där energin finns.

Hur förlöpte det första året efter examen?
På vårterminen innan examen tog jag en kaffe här och där, och några dagar innan examen ringde Universal Music och erbjöd mig jobb. Jag började där bara någon dag efter examen, som jr designer. Hur lyxigt det än låter att ha jobb när man tog examen så önskar jag nog att jag hade tagit några veckor ledigt bara för att hinna hämta andan lite. Tror det är viktigt att få avsluta ett kapitel för ett annat och att reflektera.

Idag är du anställd på Söderhavet som jr Designer. Hur gick det till när du fick det jobbet?
Efter ett halvår på Universal så beslöt jag mig för att jag nog skulle passa bättre på byrå och bytte då till Söderhavet. Jobbet fick jag på det gamla hedliga viset, genom att ansöka helt enkelt. Ibland handlar det nog om att vara rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle.

Det roligaste är nog att det inte är ett 9-18 jobb, på gott och ont. Men design och kommunikation genomsyrar hela mitt liv. Överallt lägger jag märke till kampanjer och varumärken. Det är ofta det dåliga som sätter sig på minnet eller något som sticker ut från mängden eller små detaljer jag fastnar för. Vissa kanske kallar det en arbetsskada. Men jag är nyfiken på människor generellt och tycker det är viktigt att konsumenten är med i åtanke och inte bara kunden. Att skapa något värdefullt tillsammans med andra som har olika perspektiv är både intressant och givande. Jag har flyttat ganska mycket vilket har gjort att jag inte är så rädd för förändring utan drivs av att hitta nya sätt att tänka och jobba på, jag vill alltid förbättra saker jag ser har potential till något större.

På fritiden är jag även AD/designer för SheSays Sthlm. Det är en organisation som gör event och mentorprogram för kvinnor i tech- och kommunikations­branschen i Stockholm. Vi finns för att vi vill se fler kvinnor i toppen. Vi försöker att inspirera andra på bästa sätt vi kan. Jag tycker det är otroligt viktigt att hjälpas åt och stötta varandra för en mer jämlik bransch. Kvinnor, precis som andra etniciteter, åldrar och erfarenheter, bidrar till ett annat perspektiv. Den personliga erfarenheten tillför en känsla för detalj och nyanser som berikar vårt arbete och empati för slutanvändaren.

Vad är det mest utmanande?
Design tar oftast mycket längre tid än vad folk tror och att det är många olika processer och bollade med kund som man kanske inte hade räknat med eftersom allt på skolan alltid gick så snabbt. Tålamod har blivit en viktig faktor. Men jag anser inte arbetsuppgifterna alltid är mest utmanande, här har vi bra balans och man kan alltid fråga varandra om hjälp och input. Det svåraste efter examen tyckte jag att va att hitta rätt tempo i livet. Jag har alltid haft väldigt mycket prestationsångest och har svårt att släppa jobbet när jag är hemma, vilket gör att det är svårt att hitta en bra balans. Jag hade mycket problem med det i början och ville gärna ägna min fritid åt jobb. När man utbildar sig till sin hobby är det svårt att balansera men är något jag fått jobba på.

Hur har dina studier på Berghs hjälpt dig i ditt arbetsliv idag?
Väldigt mycket, jag hade läst till projektledare på en YH-utbildning tidigare och kom på att jag ville vara på andra sidan, så det var bara att börja om. Berghs gav mig grunder och möjligheter till det och sedan var allt upp till mig själv och den ambitionsnivå jag har.  Det som Berghs är väldigt bra är att försöka se till att klasserna integreras och blandas genom samverkansprojekt, det gäller både könsfördelning, dscipliner och personligheter. Tyvärr ser det fortfarande inte ut så när man kommer ut. 

Vilka är dina bästa tips till dem som ska söka till Berghs i vår? Kan du minnas hur du själv tänkte under våren med arbetsproverna?
Ifrågasätt dina egna ideér, det är lätt att gilla sina egna lite för mycket. Be andra om hjälp & input, samt var ute i god tid och se till att det finns en röd tråd. Allt går om man vill, lycka till! 

Är du intresserad av att söka till ett av Berghs program? 

Ta en titt på programmen här och missa inte att börja med arbetsproverna i god tid innan deadline!