Artiklar

Ahmed lärde sig att innovationsleda för hållbar stadsutveckling

Ahmed Ali
Denna kurs har inspirerat mig till att bli ännu mer engagerad. Du som vill förstå innovation och hållbar utveckling borde gå denna kurs.

För att lyckas med omställningen till hållbara städer krävs nya arbetssätt och samverkansformer. Våren 2023 var Ahmed Ali en av deltagarna på Berghs kurs Innovationsledning för hållbar stadsutveckling. Här berättar han om utbildningen, sitt jobb och vad han lärde sig på kursdagarna i Norra Djurgårdsstaden.

Hej Ahmed! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Ahmed Ali, bor i Stockholm och jobbar dels som projektledare på Famna med tillväxt och utveckling och jag är även personal/business Coach. Utöver det har jag också några "passion projects" som jag längtar efter att få dela med mig av inom en snar framtid. Tidigare har jag jobbat med social hållbarhet för att öka ungas engagemang och empowerment med olika typer av projekt. Jag studerade affärsutveckling och läste sedan intensivkursen Social Video i december 2020 på Berghs.

Under våren 2023 gick du kursen Innovationsledning för hållbar stadsutveckling hos oss. Vad var det som fick dig att söka den?

– Jag älskar att gå utanför min comfortzone och min nyfikenhet har alltid varit min drivkraft.

Hur var lärarna?

– Otroligt kunniga, påhittiga och bidrog med både perspektiv, men också en härlig stämning. Jag gillade att de utmanade oss men samtidigt trodde på oss kursdeltagare – det tyckte jag var extra kul!

Vad fick du med dig?

  • Jag lärde mig att innovation inte behöver vara så avancerat, tvärtom om vi använder oss av detta mindset så kan vi lättare skapa system som underlättar för oss. Speciellt om vi vill skapa nytt värde och nytta i de projekt som vi arbetar med.
  • Kursen öppnade mina ögon ännu mer för möjligheterna att skapa en bättre och mer hållbar framtid för oss alla. Men också att det finns otroligt många verktyg och forum som kan hjälpa en att finna nya lösningar som bidrar till både ekologisk, men också social hållbarhet. När vi är i ett tryggt rum och idéerna får sikta högt, då kan vi skapa det där exceptionella. Jag tycker att båda kursledarna lyckades bra med det under utbildningen.

Fick du någon aha-upplevelse under kursdagarna?

– Ja! Jag älskade filmreferenserna som t.ex. "Back to the Future" – det var mycket som stämde in med deras framtidsspaning. haha!

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Det roligaste var nog att vi fick testa en hel del verktyg. Jag tror verkligen på konceptet "Learning by doing”, det är det bästa sättet att lära sig nya saker på. Och ja, alla nya metoder och modeller kommer jag att experimentera med framåt.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är nog teamet måste jag säga. Fina kollegor som verkligen bryr sig och de är otroligt värderingsdrivna, intelligenta och roliga att jobba med.

Var hämtar du inspiration?

– Genom böcker och samtal med människor, både privat och på jobbet. Det kan till och med vara i matkön till Willys. Vi vet aldrig var eller när vi möter en vis person. Med andra ord, ge alla människor en chans (när du har energin för det såklart).

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Testa på allt som intresserar dig. Det kommer alltid att bidra till din personliga och professionella utveckling.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– SÖK!! Denna kurs har inspirerat mig till att bli ännu mer engagerad. Du som vill förstå innovation och hållbar utveckling borde gå denna kurs då den täcker en hel del. Du får ett sammanhang där andra drivna personer kommer att bidra med nya perspektiv. Du kommer även skratta och få en och annan aha-upplevelse, det fick i alla fall jag!

Det behövs en ökad samverkan och flexibilitet för att göra en plats attraktiv och skapa livskvalitet. För att möta nya behov har Berghs lanserat Urban Design & Planning, ett nytt utbildningsområde med fokus på hållbara städer.