Artiklar

Fick en djupare förståelse för Design Thinking

Annika.Hövik

Annika Hövik är Digital Designer på SVT och läste intensivkursen Design Thinking på Berghs hösten 2018. Här berättar Annika varför hon valde denna kurs, hur företaget jobbar med detta och hur kursen har kommit till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
April 16, 2019

Hej Annika! Vem är du och vad jobbar du med?

Mitt namn är Annika Hövik och jag jobbar sedan 1,5 år tillbaka som Digital Designer på SVT. Här jobbar jag med att utveckla webben och apparna för nyheterna och sporten. Innan dess har jag jobbat som konsult och på byrå i över 10 år med olika kunder och projekt inom digital tjänsteutveckling.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

På SVTi jobbar vi i tvärfunktionella team med utvecklare, designers, testare och produktägare och har väldigt stor frihet inom teamet att välja de metoder och tekniker som passar oss och projektet vi håller på med. Inom nyheter och sport till exempel så har vi börjat mobbutveckla. Det betyder att vi i den utsträckning det går gör allt tillsammans i teamet, allt från utforskning, research, kodning och testning.

Det som är utvecklande i det sättet att arbeta är att jag är den som leder teamet i de faser som jag tidigare själv utförde. Det kräver att jag är bekväm i de metoder och verktyg som leder teamet i rätt riktning.

Vad var det som fick dig att söka till kursen Design Thinking?

Jag sökte kursen för att jag ville få en djupare förståelse och inspiration för att kunna jobba mer med de metoder och processer som finns inom Design Thinking, och det har jag verkligen fått med mig.

Härligt att höra. Berätta gärna mer!

Det viktigaste jag tog med mig från kursen är nog att våga stanna vid utforsknings- och researchfasen längre och verkligen försöka förstå problemen innan vi ger oss in i på hur vi ska lösa det. Det kan vara en utmaning när man jobbar med olika kompetenser och delar av organisationen som inte är vana vid såna metoder, men så givande när det fungerar bra!

Det var också väldigt intressant att få en inblick i de andra deltagarnas roller och branscher, som i vissa fall var väldigt olika från min egen, och hur vi alla tolkade uppgifterna på olika sätt utifrån olika erfarenheter.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Ja, det gjorde den och jag är glad att jag gick den. Mercedes som höll i kursen var väldigt lyhörd på vad vi i gruppen ville och kunde snabbt anpassa om det var något vi ville fördjupa oss i. Hon delade med sig av sina egna erfarenheter och kunde visa konkreta exempel med saker hon jobbar med. Det märks att hon är kunnig och erfaren inom området.

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Har du något bra eller roligt minne från Berghs som du vill dela med dig av?

Det var väldigt kul och nyttigt när vi i en av övningarna skulle intervjua personer i vår omgivning för en uppgift vi hade fått. Jag och en annan kursdeltagare gav oss ut på stan för att hitta folk att ställa några frågor till, det gav verkligen andra perspektiv på uppgiften och hur vi skulle lösa den. Bra att bli påmind om att sätta sig in i andras perspektiv och inte låta sig gå på sina egna uppfattningar om saker.

Vad tycker du var mest intressant på kursen?

Mest intressant tycker jag var att se hur man med rätt verktyg eller metoder kan hitta lösningar på problem eller förstå olika problem man ställs inför på ett bättre sätt. Rätt övning vid rätt tidpunkt kan ge aha-upplevelser!

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

Jag kände att jag direkt kunde hålla i några av de övningar vi gjorde på kursen med mina kollegor och att jag kände mig mer inspirerad och motiverad att verkligen anamma mer Design Thinking i vårt arbetssätt.

Har du något karriärtips?

Ha kul på jobbet och hitta arbetsplatser som främjar lärande, där man vågar testa nya idéer och litar på medarbetarnas kunskaper. Jag har försökt hitta arbetsplatser som jag vet att jag kan utvecklas och utbilda mig på och där kunskapsdelning är en viktig del.

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.