Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

“Jens och Chris är en fantastisk duo”

Marie.Kronholm

Marie Kronholm är UX lead på Försäkringskassans digitala kanaler. Våren 2018 gick hon kursen Design Leadership på Berghs. Här berättar Marie om kursen och sitt jobb.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 24, 2018

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Marie Kronholm och jobbar som UX lead på Försäkringskassans digitala kanaler. Jag har funnits här i 6 år men har min bakgrund inom telecom- och internetutveckling och har alltid (nåja) jobbat som länk mellan användare och teknik. Först som tjänsteutvecklare, sedan som användbarhetsexpert-ish som blev interaktionsdesigner och de senaste åren inom design management av olika slag.

Berätta hur en dag på jobbet kan se ut för dig!

Oj… Ingen dag är den andra lik som UX lead på Försäkringskassan! Jag gör allt ifrån konkret, praktisk design (synnerligen lite - jag är usel på hantverket) till att träffa projekt och leda dem vidare i deras tillämpning av vårt designmanér (ganska mycket – jag är skitbra på att bestämma och berätta vad andra ska göra). Däremellan försöker jag tillsammans med mina kollegor arbeta med vår designstrategi, ta fram verktyg för att stimulera fritt arbete (ta fram ett vettigt Designsystem), bearbeta och influera nya metoder som håller på att implementeras (SAFe), coacha designresurser, identifiera vad som ingår och inte i våra olika designroller, vidareutveckla vår avdelning, hålla mig och oss uppdaterade på nya trender och tendenser, försöka få in i alla fall en gnutta research och missionera ute i resten av organisationen.

Vad var det som fick dig att söka till just denna kurs?

När man ofta är uppe på molnfri höjd längtar man efter andra hjärnor som också är där uppe och svävar, som jag kan utbyta erfarenheter med! En annan lead, en annan Design Manager, nån som är i liknande situation. Ofta springer vi så fort så man glömmer det allra viktigaste – att reflektera. Det samt chansen att låna metoder, tillvägagångssätt, tips och trix från smarta människor var de viktigaste faktorerna som gjorde att jag sökte.

Motsvarade kursen dina förväntningar och vad har du fått med dig?

Japp, det gjorde den absolut. Det som varit direkt tillämpbart är metoden Design Assessment Framework som (kommer att) hjälper oss att se var vi är och vart vi ska i vår designgärning på Försäkringskassan. Att sen kunna lägga till de andra deltagarna och lärarna i mitt kontaktnät är mycket värdefullt. En annan bra sak är det nätverk som Jens och Chris dragit igång, där ytterligare designledare har möjlighet att träffas och diskutera intressanta (eller skavande) frågeställningar är ytterligare en bonus. Men vet du, bara det att få ägna ett par heldagar till att reflektera design var oerhört värdefullt. Jens och Chris är en fantastisk duo som kompletterar varandra mycket bra. De är kommunikativa, beskrivande, utmanande och kan känna av varje individs förutsättningar. Jag är imponerad.

Var det något av lektionstillfällena som kändes extra givande?

Att jobba med Design Assessment Framework var precis vad jag behövde få göra, i min profession och i det skede min organisation befinner sig. Jag visste bara inte om det. Jag tror att det är därför jag är så eld och lågor kring metoden, men den är ruskigt bra.

Hade ni någon hemuppgift?

Kursen är uppbyggd med heldagsträffar och hemuppgifter däremellan. Det är knepigt att få in extra arbete i den dagliga, fullsmäckade kalendern och jag hade nog velat lägga ytterligare lite mer tid. Vi blev förvarnade att vi skulle avsätta tid, men eftersom jag inte listade ut karaktären av uppdrag (och eftersom jag är en tidsoptimist och prokrastinerare av rang) hade jag inte gjort tillräckligt utrymme. Det gnagde i mig. Men de uppgifter vi fick var kloka och givande så jag är glad över det jag fick ihop det hur som helst.

Vad tycker du var roligast på kursen?

Roligast var att få fokuserad tid med likasinnade! Att få tänka, känna och andas design utan en massa avbrott.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid, intensivkurser och på distans.

Välj här!

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

Alla kursare har lagt till varandra på LinkedIn så just nu är det digital, enkelriktad kontakt men det är så kul att läsa deras inlägg och reflektioner. Och jag skulle inte tveka att kontakta någon av dem om jag skulle behöva. Vi har en Slackkanal också där jag sorgligt nog inte varit så aktiv än, men vi har i alla fall alla möjligheter att interagera om och när behov uppstår.

Har du fått användning av det du lärde dig?

Absolut! Konkret genom värderingsmetoden som hjälper oss att ta ut riktning i vår fortsatta uppbyggnad av designskrået på Försäkringskassan, men också i form av resurser (böcker, artiklar etc).

Har du också läst en kurs hos oss? Hör gärna av dig och berätta din historia.