Artiklar

Kursen i grafisk design förbättrade Hampus kreativa tänkande

Hampus.Larsson

Hampus Larsson är grafisk formgivare och digital producent, bor i Halmstad och läste en distanskurs i grafisk design på Berghs under våren 2023. “Att göra uppgifterna och få bra och utförlig konstruktiv kritik gjorde väldigt mycket för min egen utveckling” säger Hampus och berättar om utbildningen, jobbet och hur de nya kunskaperna har kommit till nytta.

Skrivet av Anette Hamel
November 10, 2023

Hej Hampus! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Hampus Ludwig Larsson, är 25 år gammal och jobbar som grafisk formgivare och digital producent på AJ Produkter i Halmstad. Jag har jobbat där i två år och det var genom min arbetsgivare jag fick möjligheten att plugga på Berghs.

Vad har du för bakgrund?

– Tidigare har jag jobbat i butik, som brevbärare, i kök och på reklamavdelning! Ganska blandad kompott, men alla arbetsplatser jag varit på har givit mig inspiration och vägledning till den bransch jag är i nu.

Några studier?

– Jag har inte studerat någonting efter gymnasiet, utan Berghs var den första ”riktiga” utbildningen jag tagit inom min bransch. Jag har däremot drivit eget sedan 2018. Söder reklam & design – en liten reklambyrå i Halmstad, där jag hjälper företag och privatpersoner att få deras verksamheter att synas genom att bygga hemsidor, rita logotyper, ta fram print osv.

Du läste Grafisk design på distans under vårterminen 2023. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Har hört mycket bra om Berghs och fick möjligheten genom jobbet, så det var en självklarhet. Alltid kul att lära sig nya saker och lära sig se på det man gör genom ett par andra ögon.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Mycket av det jag lärde mig har varit pointers i form av ”Har du testat det här…” Exempelvis: Laborera mer med olika typsnitt som matchar med varandra och varför de passar mer än andra. Hur man viktar hierarkin bland text och bild och olika ”best practices” när det kommer till hur man får till en snygg layout.

Hur var läraren?

– Jag tyckte att Christina var jättebra! Trevlig och det är hög kvalitet i hennes tidigare verk. Hon gav väldigt bra kommentarer på de uppgifter man skickade in, vilket fick mig att upptäcka saker som jag annars kanske hade missat.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

– Absolut! Jag har själv väldigt svårt att försöka vara kreativ utanför mitt arbete, så att få möjlighet att göra riktiga uppdrag på fritiden bidrog till mer kreativt tänkande både inom kursen och på min arbetsplats. Att göra uppgifterna och få bra och utförlig konstruktiv kritik gjorde väldigt mycket för min egen utveckling.

Hur var det att plugga på distans?

– Tyckte det gick jättebra. Uppgifterna var väldigt utförliga och hade man någon fråga så svarade Christina väldigt snabbt på Canvas (Berghs onlineplattform) så det var aldrig att man hade några frågetecken innan man påbörjade uppgifterna. Personligen har jag ganska svårt att ”lära” mig saker på distans, men jag upplevde inget av detta på denna kurs. Zoom-lektionerna och det material som fanns tillgängligt på Canvas var väldigt bra och utförligt, så om du känner att du är rädd att du kanske inte lär dig något för att kursen är på distans kan jag säga att så verkligen inte är fallet!

Vad var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Det roligaste var ju givetvis uppgifterna, men också att få kommentarer av någon med väldigt mycket branscherfarenhet och kunna upptäcka saker som man kanske inte tänker på när man ser sitt eget arbete. Det är lätt att bli ”blind” när man suttit med ett projekt i flera timmar, så det ger verkligen så mycket att kunna få utförliga kommentarer av någon med mer erfarenhet. Det var även väldigt roligt att kunna ta del av vad ens kursare gjorde för något och lämna kommentarer till varandra.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Absolut! Kursen har gett mig bättre verktyg att producera material, både på min nuvarande arbetsplats och i min egen verksamhet.

Vilken kurs passar dig?

Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.

Välj kurs här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

  • Oftast börjar dagen med lite möten där man går igenom vad som ska göras i veckan och vilka deadlines man har. Därefter kan det se lite olika ut. Jag brukar ha en lång lista med material som ska produceras eller tas fram och då gäller det att kunna vara kreativ, men även att hålla sig till företagets grafiska manual. Det som produceras under veckan är bilder till sociala medier, prints, tryckmaterial till mässor eller våra showroom, säljmaterial och bilder till hemsidan.
  • Ibland har man ju lite fler möten i veckan om större projekt som reklamfilmer osv, men där drar ju vår AD och fotograf/filmare ett större last, jag kopplas på i slutet när material ska tas ut till andra format än TV/YouTube och ser till så att det matchas i resten av våra kanaler. Skulle det behövas får man även ställa upp som modell till våra kataloger som vi skickar ut varje år också!
  • Som på alla arbetsplatser har vi toppar och dalar, vissa perioder är det supermycket att göra, andra perioder är det lite mindre! Men jag känner att det jag har lärt mig på Berghs verkligen har varit till stor hjälp för att ge mig de verktyg som krävs för att kunna säkerställa en materialleverans av hög kvalitet!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Trivs jättebra på min nuvarande arbetsplats då man får vara kreativ varje dag och det är superkul att se projekt och kampanjer man jobbat med in situ! Och givetvis vill jag även nämna alla härliga kollegor jag har på min avdelning.

Och några utmaningar?

– Utmaningarna som finns är att alltid se till att idén blir så lik som möjligt i alla format. Detta kan vara en väldigt stor utmaning när man t.ex. formatanpassar det vi filmat till TV/YouTube, så att det ska kunna funka på SoMe utan att information som behövs för att förstå idén försvinner. Detta är något man får jobba med i varje större produktion och i vissa fall får man kompromissa.

Var hämtar du inspiration i ditt jobb?

– Först kollar jag oftast på prints eller material vi har tagit fram tidigare, eller så tar jag hjälp av mina väldigt kompetenta kollegor. Men ibland kommer det inspiration när man minst anar det. Är jag verkligen fast i något brukar jag strunta i att tänka på det när jag är på jobbet och tar istället en vända med det när jag kommer hem, eller är i en annan miljö – det brukar funka för mig. Oftast är man fast i ett visst ”tänk” när man är på jobbet och genom att byta miljö kan man få den inspiration man behöver.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Det som funkat för mig är att inte sluta, oavsett vad. Gillar du det du håller på med och känner att detta är något du vill göra är det bara att lägga ner tiden som krävs. Vissa dagar är det superkul och man känner att allt man gör blir bra, andra dagar känns det kanske inte så. Men så länge man fortsätter framåt tror jag absolut att man till slut kommer att hamna på den platsen man vill. Så vad du än håller på med, sluta inte!

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Kör! Jag är supernöjd med utbildningen. Räcker kursen för att få ett toppjobb på exakt vilken byrå du vill? Troligtvis inte. Men för dig som är nyfiken på vad grafisk formgivning har att erbjuda eller om du jobbar inom denna bransch redan och vill vässa dina kunskaper lite mer så är det en no brainer. Sök, ha kul och se till att skapa så mycket du kan under terminen! Och se till att fortsätta skapa efter att kursen är slut också.

Fotograf: Hampus Ludwig Larsson