Artiklar

Illustrationskursen blev en kreativ injektion

Irene.Danielsson

Irene Danielsson är UX/UI-designer och gick en illustrationskurs på Berghs under hösten 2022. Här berättar hon om aha-upplevelser, hur det var att plugga på distans och förklarar varför läraren är toppen.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 23, 2023

Hej Irene! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Irene Danielsson, bor i Gävle och jobbar som UX/UI-designer vilket innebär att jag designar digitala produkter och tjänster. Jag vidareutbildade mig inom digital design för några år sedan efter att ha jobbat som kommunikatör i flera år.

I höstas gick du distanskursen illustration. Vad var det som fick dig att söka till denna?

– Jag sökte kursen för att jag ville ge mig själv och mitt främsta intresse tid och energi och att jag behövde det lite extra mycket just där och då. Många tror nog att ett yrke inom design bara innebär kreativa dagar med färg, form och lustfyllt skapande, men jobbet innehåller också mycket kompromissande och kan ibland bli rätt fyrkantigt. Så för mig blev kursen ett sätt att balansera upp dagarna och få en kreativ injektion.

Berghs har många kreativa kurser, varför föll valet på just detta ämne?

– Illustration har varit med mig på ett eller annat sätt sen jag var liten, men jag har aldrig tagit det på allvar. Det fanns inte i min världsbild att man kunde ha det som yrke. Att gå den här kursen blev därför lite som att ta illustrerandet på större allvar och våga satsa lite på det istället för att hela tiden avfärda det som något som ”väl inte lilla jag kan hålla på med”.

Ovan är Illustrationsmanér för Karra – en fiktiv godisbutik och konditori som Irene gjorde under kursen.

Hur var läraren?

Annika är toppen! Hon är bra på att se allas kvaliteter, potential och kan lyfta fram nischer där olika personer skulle kunna passa. Hon är även bra på att peppa och ge konstruktiv kritik!

Vad har du fått med dig?

– Jag har börjat tänka mycket mer på kompositionen i bilden och att testa olika kompositioner istället för att gå i mina gamla hjulspår. Sedan har jag fått mer kött på benen om hur själva yrket går till och det praktiska med att ta sig an riktigt illustrationsuppdrag.

Hur var det att plugga på distans?

– Att plugga på distans var en förutsättning för att jag över huvud taget skulle kunna gå kursen. Jag bor inte i Stockholm och har arbetat heltid samtidigt. Jag jobbar på distans, så för mig är det ett helt okomplicerat sätt att jobba! Kursen fungerar som ett ramverk med vissa fasta punkter, som deadlines och digitala träffar, men utöver dem så kan man individuellt lägga upp kursarbetet utefter det som passar ens egna schema.

Fick du någon aha-upplevelse under kursens gång?

– Något som jag inte hade förväntat mig, men som gav mig mycket, var att se hur de andra kursdeltagarna löste samma uppgift. Det breddar ens egna tankegångar och man kan inspireras och lära av andra illustrationsstilar, som man kanske vanligtvis inte tar del av så ofta. Det är vanligt att man främst följer de som har en liknande stil som en själv. Jag upptäckte också att jag verkligen går igång på en brief! Det börjar genast snurra idéer på hur jag kan lösa briefen på ett sätt som känns som mig och som kommunicerandet kunden vill åt. Det pushar en ofta att testa lite nytt.

Hur planerar du att få användning av det du lärde dig?

– Min plan är att kunna ta på mig frilansuppdrag då och då. Jag känner mig definitivt mer redo efter kursen. Det skulle också vara roligt att få möjlighet att baka in det ännu mer i min roll som designer.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Det här är kanske mer ett livstips snarare än ett karriärtips… men jag tycker man ska våga låta sig ledas mer av lusten istället för att hela tiden bara ta strategiskt korrekta och noga övervägda beslut. Om du en period snöar in på gouachemålning för att sedan hoppa över till att vilja lära dig programmera spel så rid på den vågen av lust. Förutom att det är roligt så formar det ens unika kunskapskompott som man sedan tar med sig in i ens yrkesroll.

Här hittar du Irenes portfolio och mer information om kursen Illustration.