Så hittar du ditt flow!

Kaffemugg_bord

Härlig känsla! Tiden försvinner, allting fungerar och du skulle kunna hålla på nästan hur länge som helst. Det finns flera saker du kan göra för att öka chanserna till flow. Här delar några av Berghs kursansvariga med sig av sina bästa tips.

Skrivet av Anette Hamel
Februari 26, 2020

Flow är ett begrepp inom psykologin. Det är ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet, samtidigt som den får en djup känsla av kontroll.

Hur gör du för att hitta flow?

Karin Eriksson, distanskursen Digital kommunikation Start
Karin.ErikssonKöp en självhäftande whiteboardtavla! När jag får massor av tankar i huvudet och behöver strukturera upp dem så är en sådan oslagbar. Det gör att man kan flytta runt alla delar och hitta en bra struktur innan man sätter det på papper. Jag köpte en självhäftande whiteboardtavla, som går att rulla ihop, på smartasaker.se. Det bästa jag någonsin gjort!

Sofia.lundberg.berghsSofia Lundberg, kvällskursen Att skriva Start
Haha, hitta flowet. Ja, oj vad jag letar vissa dagar. Men helt ärligt så tror jag inte att det är något man hittar. För mig handlar det mycket mer om att tänka: Nu ska jag sätta mig och jobba. Så här mycket ska jag skriva i dag. Och sedan sätter jag mig och jobbar istället för att tänka på annat, eller fladdra runt på sociala medier. Vissa dagar funkar det, andra dagar inte. Då får man kämpa vidare nästa dag. Jag har märkt att det hänger ihop mycket med sömn, träning och kost. Vill man bli bra på någonting måste man ta hand om sig på bästa sätt.

annika-rehn-berghsAnnika Rehn Frobell, distanskursen Insiktsdriven strategi
Jag har lättast att få flow genom att välja tid på dagen. Morgonen någon gång mellan 7 och 11. Gärna efter yoga och inte så jättestor frukost. I rörelse, inte sittande. Och så en dubbel ristretto. Hello flow!

Christina.BreezeChristina Breeze, distanskursen Grafisk design
Få nya perspektiv, ”titta på oändligheten” sa en gång en kreatör till mig. Med det menade han bara att resa sig upp från skärmen och titta på något annat en stund, ta en promenad, koka kaffe eller vad som helst. Men släpp jobbet och tänk på något annat – där kommer kanske dina bästa idéer att dyka upp. Men viktigast av allt för mig är att prata med folk, om allt och inget. Mina bästa idéer kommer oftast från verkligheten – även om det inte alltid är min verklighet.

erik-heden-berghsErik Elvingsson Hedén, intensivkursen Strategisk hållbarhets­kommunikation
Riktigt flow kommer bara när jag sitter hemma eller någon annanstans än på kontoret och arbetar. Det funkar bäst för mig. Ibland kan jag också gå upp väldigt tidigt för att vara på kontoret vid 06 och köra ett race innan de andra kommer.

Geta.KroonGeta Margareta Kroon, dagkursen Strategisk marknadsföring
Flow får jag när jag jobbar med bra människor. Där vi kompletterar och gör varandra bättre. Lyllo mig som har ett sånt flow typ varje dag med min kollega och parhäst Martin Nordlinder, både i konsultuppdrag och på Berghs.

Joakim.ArhammarJoakim Arhammar, dagkursen Content Marketing
Om jag är på jobbet så surfar jag in på Noisli.com och ställer in min favoritljudcombo: brasa, skogssus och ösregn. En annan säker metod är att skjuta fram sovklockan till småtimmarna och jobba när alla andra sover. Känslan av att jag skapat bonustid brukar få fart på flowet.

Charlotte da SilvaCharlotte da Silva, kvällskursen Digital kommunikation Start
Flow hittar jag när jag är i balans generellt. Jag ser till att äta, sova och motionera i lagom mängd. Jag ser till att ta såväl små som stora pauser. Ha tid för reflektion och framförallt zooma ut för att få fokus på det som är viktigt i livet. När det är på plats – då har jag ofta flow.

Embla.Sue.Panova.BerghsEmbla Sue Panova, kvällskursen Copywriting
Jag har, peppar peppar, lätt att få idéer och flow men när det inte kommer till mig så brukar jag släppa och göra något annat. Jag lär ut idéövningar som är bra, men jag tror också att alla måste hitta sitt sätt. Är jag i en spångrupp där det står still tycker jag att 100 rutor är toppen. Man ska helt enkelt fylla i ett papper som har 100 rutor med 100 idéer på typ 20-30 minuter. Då måste det komma en massa dåligt och sen, det är då de där fantastiska idéerna kommer!

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Anette.LovasAnette Lovas, 12 veckors utbildningen Berghs Upgrade – Digital Design/UX
Att omge mig med människor som ger energi men också vågar ifrågasätta.

tommy-brotte-berghsTommy Brotte, dagkursen Event och mötes­kommunikation
För att hitta flow är min favoritmetod en långpromenad i kantarellskogen.

Ann.WestfeltAnn Westfelt, dagkursen Strategisk projektledning och distanskursen Projektledning
Jag stänger av stimuli såsom mobil, musik, mail och sociala medier. Sen fokuserar jag och njuter av uppgiften. Så himla kul!

annika-skold-berghsAnnika Sköld, distanskursen Illustration
Jag hittar flow när jag är helt och fullt närvarande. Mitt hetaste tips är att lita på processen.

Carin.RoeraadeCarin Roeraade, distanskursen Content Marketing
Bra musik om jag är själv och annars idé-spån-prat i högt tempo med kollegor.

Mika.PollackMika Pollack, dagkursen Motion Graphics
Mitt vanligaste är att lyssna på bra musik. Försöker rensa bort “tråkiga saker” som stör först. Svarar på mail mm, för att sen ta en paus från sånt. Skaffar mig inspiration på något sätt, tittar på bra saker andra gjort.

Edit.BrunnerEdit Brunner, distanskurserna Digital PR och Influencer Marketing
Jag fixar allt jag måste göra på morgonen, alltså väldigt noggrant så att inget stör eller pockar på min uppmärksamhet. Sen tar jag en kopp kaffe och bara dyker in i datorn i minimum 3-4 timmar. Sen skakar jag mig ut ur mailen, yogar en timme på lunchen, och sätter mig ca 3-4 timmar igen på em, med flera koppar kaffe och mini-pauser, för då är jag tröttare.

Ylva.BjörnströmYlva Björnström, distanskurserna Copywriting Start och Copywriting
Flow för mig är att vara 100 procent engagerad. Nyckeln är att först göra ordentlig research. När jag lär mig mer om ett ämne och kommer ned på djupet växer också känslan att här mitt i allt detta kaos finns en massa lösningar.

När jag har piskat upp den här härliga känslan går jag ofta en lång promenad och låter hjärnan få fladdra runt ämnet. Jobbar jag i grupp föreslår jag ett gående möte där vi promenerar och diskuterar. På den här nivån tänker jag bättre när jag rör mig, så att sitta still i ett sterilt konferensrum är ingenting för mig. Målet är massor av idéer och när det funkar är det svåraste att välja och vraka i allt som dyker upp. Då gäller det att bli lite realistisk och sträng mot sig själv.

Anna.lantzAnna Lantz, dagkursen Digital innehållsstrategi
Det kan vara lite svårt att styra sitt flow, tycker jag. Men när det väl kommer så försöker jag ta vara på det, boosta det med lite frisk luft på en promenad och sen sätta mig och få ner ”guldet” på det papper jag hittar just då. Kan vara allt från en servett till att maila mig själv. Sen tänker jag ofta att: igår gick det bra, då kommer det gå bra idag också. Jag skrev en hel roman med tanken ”Igår gick det att få ihop ett kapitel, då kommer det gå idag också”.

Johan.ÅgrenJohan Ågren, distanskursen UX Product Development
Det här låter kanske lite kontraproduktivt – men mitt bästa tips för att hitta mitt flow är att ta paus ofta. Jag behöver låta hjärnan tänka på annat minst en gång i timmen – så då passar jag på att prata med kollegor, hämta kaffe eller bara gå en sväng på kontoret. Gör jag det så märker jag att jag får mer gjort och hamnar i mitt flow lättare.

Fredrik.Heghammar.BerghsFredrik Heghammar, intensivkursen Leda innovationsprocesser
Jag har på senare tid omvärderat begreppet silos. Detta efter att jag i åratal föreläst, jobbat och kämpat för att vi måste lämna våra silos för att kunna lösa problem och utmaningar på bästa sätt.

Nyckeln är fortfarande att samarbeta mellan olika perspektiv för att lista ut vad man måste lösa men när det sen är dags att exekvera så är silon det bästa stället. Min egna silo där jag emellanåt drar mig undan till är köksbordet i mitt hem, iklädd gympabrallor med radion som sällskap, där kan jag hitta fokus, flow och kötta på!

Deeped_SarahSarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh, intensivkursen Bygga varumärke i sociala medier
Flow är svårt… mycket av ens arbete handlar ju om att hela tiden klara av att leverera på de måsten man har. När man tappar gnistan, eller när det känns tungt, eller man känner att man fastnat i ett hjulspår så måste man ändra något. Utmana sig själv att göra saker man inte gjort tidigare för att hitta tillbaka till det där som gör att man brinner. För när man brinner då kommer flytet av sig självt.

I flera år har vi utmanat oss själva genom att i början på varje år göra något konstant i 100 dagar. Det startade med Blogg 100 för ett antal år sedan. Året efter var det Snapchat 100 – att hålla en Snapchat-story levandes i 100 dagar i sträck. Sen blev det 100 dagar med YouTube (och Deeped fortsatte). Att följa 100 olika influencers i 100 dagar, osv… Genom att verkligen nerda ner sig i något under så lång tid gör att man tillslut börjar ställa de där frågorna och dra de där analyserna som gör att man förstår kanalerna och människors beteenden i dem på riktigt.

Det här sättet har fungerat för oss och verkligen fått oss båda att utvecklas…och inte bara på det personliga planet, utan vi har kunnat dra paralleller till det vi gör till vardags i våra jobb. Nya vinklar, smarta lösningar och annorlunda perspektiv som vi aldrig hade sett eller tänkt om vi inte nerdat ner oss i en sak under så lång tid. Vinsten är att det fortfarande är kul, och spännande efter så många år. Och har man kul så får man de där kickarna i vardagen.

ulf-lesley-berghsUlf Lesley, intensivkursen Effektiv marknads­kommunikation
Byt omgivning kontinuerligt. Kan vara att sätta sig i köket, i trapphuset, på ett café eller vid ett annat skrivbord. Samt skaffa ett par hörlurar med aktiv brusreducering, för att kunna behålla tankarna och flowkänslan när man väl kommit in i den.

Mie.NygrenMie Nygren, dagkursen Projektledning och intensivkursen Projektledning
Stäng av allt runtomkring och fokusera på en enda uppgift istället för att trixa med många olika samtidigt.

Martin.Löfqvist.Berghs

Martin Löfqvist, distanskursen Motion Graphics
Flow för mig är att för en liten stund stänga av allt som händer runtomkring och få skapa och tänka ostört. Att omge sig med bra musik, bra energi och bra människor brukar hjälpa mig att nå dit.

Malin.SivanderMalin Sivander, intensivkursen Marknadsföring på Facebook & Instagram
Jag har bäst flow när jag sitter enskilt och lyssnar på hög musik, utan att något kan avbryta mig. Så mitt bästa tips är att hitta ett ställe du inte kan bli störd på, stäng av notiser på datorn, vänd mobilen uppochner och sen är det musiken som ger dig flowet och koncentrationen. Tystnad ger inte inspiration för mig men det fungerar säkert för någon annan.

Foto: Unsplash