Artiklar

Kursen Employer Branding gjorde Isabelle säker och inspirerad

Isabelle Dannebrant

"Jag har fått inspiration, nya sätt att tänka och verktyg att iterera vårt arbetssätt", säger Isabelle Dannebrant från Försäkringskassan som gick kursen Employer Branding på Berghs under våren 2023. Här berättar hon mer om kursen, att plugga och jobba på distans och hur de nya kunskaperna har kommit till nytta.

Hej Isabelle! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Isabelle Dannebrant och jobbar med arbetsgivarvarumärket på Försäkringskassans IT-avdelning, där jag varit sedan våren 2022.

Vad har du för bakgrund?

– Tidigare har jag varit lärare och trivdes bra, men bytte spår efter ett par år och frilansade lite som fotograf, med webb och lite grafisk design samtidigt som jag tog min examen i digital informationsdesign och utveckling.

Våren 2023 gick du distanskursen Employer Branding hos oss. Vad var det som fick dig att söka till just denna?

– Under våren sökte jag efter olika utbildningar inom Employer Branding för att jag ville fördjupa mig i det jag jobbar med idag och få en dos ny inspiration. När jag såg att kursansvarige Emil Adén jobbat på Trafikverket och själv då har erfarenhet från just detta på en myndighet kändes det som ett klockrent alternativ.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Nu känner jag mig säkrare i arbetet varje dag genom att ha fått bekräftelse på att vi är på rätt väg. Något jag ville utveckla mer var att bli bättre på att mäta resultatet av mitt och mina kollegors arbete och det har jag fått flera nya verktyg för att kunna göra.

Hur var lärarna?

– Kanonbra! Det har varit så välstrukturerat, informativt och intressant. Varje deltagare har verkligen blivit sedd och fått tid att diskutera de frågor eller eventuella problem man behövt ha hjälp att lösa eller bara få ett nytt sätt att se på. Jag tycker att Emil har varit otroligt engagerad och gett energi och pepp till att vilja arbeta och testa nya kunskaper direkt. Att det var flera lärare gjorde undervisningen varierad och med deras olika bakgrund och kombinerade erfarenhet blev det en bredd på kompetensen vi fått ta del av trots att det var en kortare kurs.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Ja, att få höra de andra deltagarnas sätt att jobba, utmaningar och att vi alla trots arbete på stora och små företag eller myndighet kan ta så mycket lärdomar av varandra. Jag hade tidigare bilden av att det skiljde sig mer, men det har jag inte idag.

Vad tycker du var roligast eller mest lärorikt på utbildningen?

– Det jag har lättast för är att köra på med det kreativa och jag kämpar lite med broms och att verkligen ta tiden till att mäta resultatet. Det har jag lättare att göra idag. Att få fördjupa mig lite i vikten av att hela tiden ha mätbara mål och delmål var otroligt givande.

Hur var det att plugga på distans?

– Det gjorde det möjligt för mig att läsa utbildningen, då jag bor en bit ifrån någon större stad. Alla utbildningar jag läst har varit på distans till största del, så det är något jag är van vid och trivs med sedan tidigare. Att vinna restid till och från en skola tycker jag är en stor fördel, det blir lätt att kombinera jobb/livet/utbildning då. Att plugga på distans och jobba samtidigt tycker jag är en perfekt kombo för att direkt kunna använda sig och prova sina nya kunskaper i verkligheten.

Har du fått användning av det du lärde dig?

– Verkligen! Jag har fått inspiration, nya sätt att tänka och verktyg att iterera vårt arbetssätt. De nya kunskaperna delar jag med mina kollegor så att vi alla kan utvecklas.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– En vanlig dag startar med check av mail och förbereda inför dagen. Jag har lagt 30 min admin varje morgon för att känna att jag får en bra chans att förbereda mig för dagen. Vanligtvis så sitter jag på kontoret i Söderhamn som ligger 2 timmar bort från kollegorna jag arbetar med i Sundsvall. Efter pandemin funkar distans- och hemjobb kanonbra. Jag ansvarar för alla aktiviteter mot studenter hos oss och håller ihop nätverket med ambassadörer på alla våra IT kontor. Vi finns över hela Sverige och att kunna jobba på distans ger mig förutsättningar att kunna göra en stor del av mitt jobb.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen, det kreativa och alla jag får möta både på min arbetsplats och ute när vi deltar i mässor eller samarbetar med andra myndigheter, högskolor eller universitet. Jag spenderar en hel del tid på kontoret och på resa där jag har stora möjligheter att själv designa mina dagar, det gör att jag får tid till återhämtning och kan ladda om.

Och några utmaningar?

– Att hitta och utveckla nya sätt att nå ut med vilka vi genuint är känns både roligt och är samtidigt även en utmaning. Det är en hård konkurrens i branschen att fånga in kompetensen.

Har du något karriärtips du vill dela med dig av?

– Sluta inte att lära dig! Att lära sig något nytt är ett perfekt sätt att utvecklas och snurra igång ny inspiration. Läs något du har nytta av i jobbet eller bara något du är intresserad av, det mesta går att använda sig av även om man inte tror det. Oavsett om det är en mer praktisk eller kreativ utbildning.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Läs mer här!

Var hämtar du inspiration?

– Sociala medier, saker jag läser och springer på, möten med mina kollegor och de bästa sakerna dyker upp när jag inte alls är på plats utan gör något annat.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad? Något tips på blogg, podd, bok eller annat?

– I mitt schema lägger jag med jämna mellanrum in “inspirationsblock”. Det är ett par timmar i månaden då jag googlar, läser på sociala medier och aktivt söker upp saker jag kan ha nytta av och få idéer till hur vi kan arbeta. I möten på arbetsmarknadsmässor stöter jag alltid på vad det är potentiella medarbetare söker i en arbetsgivare idag och där hämtar jag in massor med nyttig information och inspiration.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?

– Gör det! Jobbar du med employer branding är det en så bra möjlighet till mer förståelse och fördjupning. Och om du redan jobbat ett tag är det en rolig period med så mycket nyttig kunskap!

Fotograf: Isabelle Dannebrant