Artiklar

kursen överträffade Jennys förväntningar

BILD_Jenny.Wallberg

"Upplägget på dessa 15 veckor har varit genialt och det märks att utbildningen i projektledning är genomarbetad", säger Jenny Wallberg. Här berättar hon mer om våren på Berghs och sina kommande planer.

Skrivet av Anette Hamel
Juni 24, 2024

HEJ JENNY! VEM ÄR DU?

– Jag heter Jenny Wallberg och bor med min familj i Bryssel sedan 3 år. I sommar flyttar vi hem till Stockholm igen och det ser jag verkligen fram emot. Min senaste anställning var på svenska representationen i Bryssel, där jag under två år var anställd på ekonomienheten kopplat till Sveriges ordförandeskap i EU. Att ha varit utomlands med familjen har varit en härlig upplevelse då vi både har upplevt och rest mycket. Bara att kunna ta tåget och vara i Paris en timme senare, eller att ta en långpromenad i någon av bokskogarna runt Bryssel, som är så mycket mer än de fula fasaderna på EU-byggnaderna som man alltid ser på nyheterna.

Som person är jag driven och intresserad av verksamhetsutveckling. Jag trivs att arbeta med olika typer av projekt där fokus ligger på att driva, koordinera och utveckla. Även om det har varit spännande år i Bryssel så längtar jag nu tillbaka till Stockholm där jag vill arbeta med att utveckla verksamheter och vara med och driva olika typer av förändringsarbete. Den pågående och snabba digitaliseringen är högaktuell och något som de flesta verksamheter måste agera på, och där vill jag gärna vara med och bidra.

VAD HAR DU FÖR BAKGRUND?

– Jag har lång erfarenhet från Unionen där jag under 14 år arbetade i olika roller, bland annat som förhandlande ombudsman och senast som verksamhetsutvecklare på förbundskontoret med fokus på förhandlingsprocessen. Innan jag tog steget in i den fackliga verksamheten arbetade jag i förlagsbranschen.

UNDER VÅREN 2024 GICK DU DISTANSKURSEN PROJEKTLEDNING PÅ BERGHS. VAD VAR DET SOM FICK DIG ATT SÖKA DENNA KURS?

– Jag sökte en kurs för att bredda mina kunskaper och få nya verktyg för att leda och koordinera projekt och verksamhet på ett effektivt sätt. En väninna till mig hade gått samma kurs tidigare och rekommenderade mig att gå den. Jag är glad att jag tog hennes råd då kursen varit över förväntan och helt rätt för mig. Jag har alltid strävat efter att förbättra mina färdigheter och såg den här kursen som ett tillfälle att göra just det då jag under våren har haft tid och möjlighet att studera på distans. Då jag nu ska flytta hem till Sverige har det också känts bra för mig att ha en knytpunkt i Stockholm. Även om kursen har varit på distans har det känts som att jag varit nära storstaden under hela våren.

VAD HAR DU FÅTT MED DIG?

– Kursen har uppfyllt de mål jag hade och mer därtill. Jag har lärt mig mer djupgående om olika typer av projektledningsmetoder och modeller, fått insikter om olika beteendemönster i projektgrupper och även strategier för att hantera projektutmaningar. Jag har hoppat på många utbildningar under livet och de flesta har varit bra, men inte gett några större wow-upplevelser som denna. Den här kursen kommer jag både minnas och ha en stor användning av – framför allt i arbetslivet men även privat.

SÅ HÄRLIGT ATT HÖRA. VIDAREUTVECKLA GÄRNA!

  • Det mesta i livet handlar om projekt; allt från den dagliga checklistan i telefonen, planeringen av sitt bröllop, till att samordna en stor aktivitet under en avtalsrörelse. För att verksamheter ska kunna utvecklas behöver det drivas i projektform, även om det inte alltid kallas för projekt på papper.
  • Jag har ofta varit med i olika aktiviteter kopplat till olika avtalsförhandlingar där jag på kort tid behövt agera, koordinera och samordna. Ibland finns helt enkelt inte tiden till att göra en grundlig projektplan, men efter att ha gått kursen har det blivit tydligt för mig att den är viktig att göra.
  • Jag har också fått tillgång till många verktyg som jag kommer ha användning för framöver. Upplägget på dessa 15 veckor har varit genialt och det märks att utbildningen i projektledning är genomarbetad. Kursen är uppbyggd så att man arbetar med en uppgift i taget, vilket har fungerat mycket bra för min del då jag kunnat fokusera och fördjupa mig på en fråga då det funnits utrymme för reflektion.
  • Utöver att jag fått nya kunskaper, har jag även träffat nya bekantskaper som jag under kursen har haft stort utbyte med. Vi har skrattat, prestigelöst delat med oss av våra funderingar, både högt och lågt, och lärt oss av varandra.

HUR VAR LÄRAREN?

Ann, vår kursledare, var fantastisk. Hon var rättfram och hennes långa erfarenhet av projektledning gav oss många värdefulla insikter och kunskaper. Det är ofta man får höra att man får säga vad man tycker, men sen är det precis lika ofta som det inte blir något med det. Ann gav oss möjligheten att, utifrån givna mål, på riktigt forma utbildningen efter våra önskemål.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Alla våra lärare är yrkesverksamma.

Välj här!

HUR VAR DET ATT PLUGGA PÅ DISTANS?

– Att plugga på distans har fungerat hur bra som helst för mig som studerat från Bryssel. Då upplägget innebar att ha kontakt med kurskamrater har det aldrig känts som att jag varit själv då vi haft ett regelbundet och omfattande utbyte av varandras kunskaper. Att inleda kursen med en fysisk träff var betydelsefullt för att få en bra start. Att sen få avsluta på samma sätt skapade en riktigt bra känsla. Det var bra att få träffas fysiskt igen och avsluta kursen med riktiga kramar.

HAR DU FÅTT ANVÄNDNING AV DET DU LÄRDE DIG?

– Ja, definitivt! Kursen var så mycket mer än projektmallar och SWOT-analyser. Jag har tillgodogjort mig många insikter som även är nyttiga att ha i min vardag. Projektplanen som jag arbetade med under kursen är något som jag definitivt kommer att ha användning för framöver.

NÅGOT BRA MINNE ELLER LÄRDOM FRÅN TIDEN PÅ BERGHS?

– En av de bästa delarna av kursen var gemenskapen med de andra kursdeltagarna. Vi delade många skratt och idéer, vilket skapade en prestigelös och lärorik miljö. Det var också en aha-upplevelse att få insikter om mina egna och andras beteenden vilket är nyttigt att bli påmind om, både privat och i arbetslivet.

HAR DU NÅGOT KARRIÄRTIPS DU VILL DELA MED DIG AV?

– Mitt bästa karriärtips är att aldrig sluta lära och alltid sträva efter att förbättra sig själv och de processer man arbetar med. Var öppen för nya möjligheter och våga ta steget utanför din komfortzon.

VAD SKULLE DU SÄGA TILL NÅGON SOM OCKSÅ FUNDERAR PÅ ATT LÄSA KURSEN?

– Till den som funderar på att läsa kursen vid Berghs skulle jag säga: tveka inte! Kursen överträffade mina förväntningar och gav mig både en djupare förståelse för projektledning, värdefulla kontakter och nyttiga erfarenheter. Det krävs en del arbete och tid, men det är värt det!