Berghs distanskurs gjorde Karoline bättre på kriskommunikation
“Vill du vara beredd och laddad med kunskap och verktyg om en stor kris slår till? Då kan den här kursen helt klart vara något för dig” säger Karoline Malitzki, Pressansvarig på UR. Här berättar hon om utbildningen i kriskommunikation och varför det inte alltid behöver handla om att ta steg uppåt på karriärstegen, utan kan vara lika spännande att ta ett steg åt sidan.
Hej Karoline! Vem är du?
– Jag heter Karoline Malitzki och bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med min sambo och dotter. Mina föräldrar kommer från Polen så jag reser ganska ofta dit och även till andra platser i världen som till exempel kaukasusbergen i Georgien där jag varit flera gånger, kanske en långresa till Mexico eller till storstadspulsen i Berlin eller New York. Älskar att resa! Men det har blivit lite mindre senaste tiden i och med pandemin och oron för miljön. När jag är ledig gör jag annars gärna något kreativt, till exempel formger något i keramik i min lilla studio som jag har i ett rum hemma.
Och vad jobbar du med?
– På arbetstid jobbar jag med olika typer av kommunikation på UR (Sveriges Utbildningsradio AB). Mycket med PR, press, sociala medier och content. Jag älskar UR – det bästa public service-företaget och det bästa mediebolaget i Sverige om du frågar mig! Det är också därför jag har stannat så länge. Vi gör produktioner som verkligen tillför ett mervärde och höjer kunskapen hos alla med våra program för förskola, skola, universitet och folkbildning. Och så har jag helt underbara kollegor – riktigt fina personer och vänner.
Vad har du för bakgrund?
– Jag har en kandidat och master i journalistik från JMK och precis innan UR var jag en sväng på Sveriges Radio. Jag har även jobbat på BBC i London och Nya Wermlands-Tidningen.
Du gick kursen Kriskommunikation under hösten 2022. Vad var det som fick dig att söka till denna?
– Jag har jobbat en del med kritik och mediahantering och kände att jag både ville bekräfta den kompetens jag har inom området med teori och utveckla min kunskap. Jag lockades av att kursen är på en avancerad nivå och för den som redan har erfarenhet.
Hur var läraren?
– Helena Söderblom var super som lärare; pedagogisk och rolig med lagom tempo.
Hur var det att plugga på distans?
– Det är lite speciellt att få kurskamrater som en aldrig träffar IRL, men att arbeta i det digitala rummet är ju en del av vardagen idag. På UR har vi 50/50 policy och för mig funkar det verkligen jättefint. Det ger en bra balans mellan möten och teamarbete, och tid för att arbeta fokuserat med att till exempel skriva eller göra research. Så det funkade toppen med distansplugg!
Motsvarade kursen dina förväntningar?
– Ja, det tycker jag. Den var matig, med bra balans mellan föreläsningar och övningar.
Vad tycker du var roligast och svårast på utbildningen?
– Det var en utmaning att arbeta utifrån ett egenpåhittat scenario som var både realistiskt och som det gick att applicera de olika verktygen och övningarna på. Men det var också roligt!
Har du fått användning av det du lärde dig?
– Jag har ännu inte fått så mycket användning av kursen, det har varit lugnt – både under hösten och början av året. Vi får mest kärlek för det vi gör just nu. Men om det kommer till en punkt där vi behöver krishantera så är jag nu mer beredd och även lite taggad på att pröva mina nya kunskaper!
Beskriv hur en dag på UR kan se ut!
– En vanlig arbetsdag kan se väldigt olika ut, men den börjar oftast med en ”check in” digitalt eller IRL där alla kollegor hälsar på varandra och berättar vad vi har planerat för arbetsdagen. Min roll handlar mycket om att planera och genomföra strategisk PR och kommunikation. Sen kan arbetsuppgifterna verkligen variera från dag till dag, det kan till exempel handla om att svara på kritiska kommentarer, coacha en programledare eller medverkande som ska fronta en av våra prime-time-serier, skriva ett Q&A, ett pressmeddelande, en debattartikel eller copy till ett event, ett manus till en sociala medier-film eller möte med vår kommunikationsbyrå om en kommande kampanj.
Vilken kurs passar dig?
Berghs erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler i Stockholm och på distans.
Välj kurs här!Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att vi har ett så viktigt och meningsfullt uppdrag, variationen av ämnen och helt klart alla fantastiska människor som är mina kollegor.
Och utmaningar?
- Ibland är det svårt att få tiden att räcka till för allt som jag önskar hinna med och genomföra.
- Det är alltid en utmaning att kommunicera vad UR är. Att vi är ett eget public service-företag (ett av tre i Sverige) och gör både tv- och radio som sänds i Sveriges radio och SVT, och även i Kunskapskanalen som vi äger till hälften med SVT. Och att vi har den fantastiska UR Play med massa bra program för liten som stor. Det är helt enkelt många budskap att kommunicera. Trots att vi kämpar med att nå fram med rätt information händer det att till exempel journalister säger att ett av våra program är SVT:s.
Vill du dela med dig av något karriärtips?
– Eftersom jag varit på samma ställe länge har ”karriär” inte varit min första prioritet. Det har snarare varit att trivas, ha kul och känna mig trygg på jobbet. Att vara på ett ställe länge är lite som att ha en lång relation där man verkligen lär känna varandra på djupet, delar ups and downs, och får jobba på att återupptäcka saker hela tiden för att förnya sig. Jag har ju även provat lite olika roller på UR, så det är ett tips till den som är på samma arbetsplats länge. Eller även för de som byter arbetsplats ofta, att ibland behöver det inte handla om att ta steg uppåt på karriärstegen utan det kan vara lika spännande att ta ett steg åt sidan med nya ansvarsområden.
Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet du läste hos oss?
- Jag är med i en alumnigrupp för oss som gått kursen, vilket känns som en bra grej där det går att dela vidare kunskap.
- Går gärna på frukostseminarium som berör ämnet för att hålla mig uppdaterad. Det finns på lite olika ställen, till exempel Berghs Morning Routine.
- Och så kan jag rekommendera podden ”I stormens utveckling” och ”Dagens samhälles” debattsammanställning, som jag nyligen börjat följa och som jag tycker ger en snabb överblick kring vad som debatteras just nu
Avslutningsvis, vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Vill du bli vara beredd och laddad med kunskap och verktyg om en stor kris slår till? Då kan den här kursen helt klart vara något för dig.
Här hittar du hela Berghs kursutbud. Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs hos oss? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.
Relaterade artiklar
Berghs experter delar misstag och lärdomar
Ibland blir saker inte riktigt som det var tänkt. Här berättar Berghs kursansvariga om tabbar de har råkat göra på jobbet och vad de lärde sig.
5 saker du inte visste om att läsa en kurs på Berghs
Har du funderat på att gå en kurs på Berghs, men är lite osäker på vad du ska välja och när du ska söka?
Eva-Katrine lärde sig att stärka arbetsgivarvarumärket
Eva-Katrine Persson, marknadsansvarig på Infozone berättar om kursen Employer Branding som hon gick under hösten 2024.