Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Berghs Upgrade - Digital Design/UX hjälpte Maja att få jobb i en ny del av branschen

Maja.Haak

I höstas gick Maja Haak Berghs Upgrade - Digital Design/UX. Här berättar hon om utbildningen och sin nya arbetsplats plus ger några tips till dig som också funderar på att spendera 12 veckor på Berghs.

Skrivet av Anette Hamel
Januari 13, 2022

Hej Maja! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Maja Haak och har en bakgrund som grafisk/visuell designer sedan 5-6 år tillbaka. Jag pluggade på designhögskolan i Köpenhamn och har efter det jobbat på mindre och större byråer inom design och kommunikation. Jag har bland annat jobbat med kunder inom offentlig sektor och visuella identiteter/branding.

I höstas gick du Berghs Upgrade – Digital Design/UX. Vad var det som fick dig att söka till denna?

– Efter föräldraledighet skulle jag söka jobb. Jag hade under en tid sneglat mer och mer mot digital design, men största delen av min arbetserfarenhet kom från mer traditionella kommunikations­projekt. Så jag bestämde mig för att ge mig själv en helhjärtad chans att lära mig mer om digitala processer. Det passade mig att Upgrade Digital Design var en ganska kort och intensiv utbildning som täckte in mycket. Och det kändes kul att få plugga med andra personer som precis som jag redan har erfarenhet av att jobba med visuell design.

Vad har du fått med dig från utbildningen?

– Jag har fått med mig hur jag jobbar utifrån Design thinking, alltså hur jag som designer kan lösa komplexa problem med användarens behov och problem i fokus. Hur jag skapar förutsättningar för att kunna ta fram mer innovativa lösningar och idéer. Jag har lärt mig Figma, grunderna i motion design, hur jag gör en digital prototyp och hur jag testar den. Och jag utökade mitt nätverk inom digital design.

Hur var lärarna?

– Lärarna är otroligt duktiga, erfarna och inspirerande. Deras olika erfarenheter kompletterar varandra på ett bra sätt och täcker alla delar i processen att ta fram en digital produkt/tjänst. Och det kändes tryggt att ha lärare som samtidigt är verksamma inom det jag ville börja jobba med.

Motsvarade utbildningen dina förväntningar?

– Jag ville efter avslutad utbildning få jobb som designer i en, för mig, ny del av branschen – och det fick jag. Jag förväntade mig att utvecklas i hur jag visuellt jobbar med digital design, vilket jag också gjorde, men den största utmaningen låg i hur jag som designer jobbar och tänker utifrån användaren och hur jag löser problem.

Fick du någon aha-upplevelse under kursen?

– Att designerns största ansvar är att värna om att produkten/tjänsten löser rätt problem och behov för användaren. Och på så sätt säkerställa värdet produkten behöver uppfylla för användaren.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på utbildningen?

– Alla nya tankebanor jag fick undersöka och testa – jag fick nya perspektiv på vad det innebär att vara designer. Och hur jag kan ta mig an de olika delarna i ett projekt, allt från att ringa in användarens behov och koppla det till affären, till att ta fram och designa digitala prototyper. Men också all inspiration och energi det ger att få dyka in i nått nytt, känna att man utmanas och utvecklas, få ta del av grymma lärare och föreläsare.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Jag har precis avslutat min första vecka som Product designer på en digital service- och designbyrå som heter Humblebee, ett jobb som jag delvis fick tack vare mina nya kunskaper från kursen i kombination med min bakgrund som visuell designer.

Vilken utbildning passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Långa eller intensiva. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Välj här!

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

– Jag är så pass ny på jobbet att jag inte riktigt vet hur en typisk dag ser ut här. Men som Product designer kommer jag vara med i alla delar av processen tillsammans med, bland andra, UX/Service designer, utvecklare och produktägare. Jag ansvarar för att leda och utföra designfasen, som bland annat är att ta fram prototyp för att kunna testa på användare och fortsätta förbättra den. Jag kommer tillsammans med teamet jag jobbar med säkerställa att det är en rätt första version av den digitala produkten som byggs och lanseras.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara en problemlösare och jobba i en spännande bransch.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

Berghs Upgrade - Digital Design/UX är jättebra för personer som jobbat som designers/AD:s inom kommunikation/marknadsföring och som är nyfikna på och vill stärka sina kunskaper om och skills i hur man jobbar med digitala projekt, produkter och tjänster.
Här är tre tips:

  • Ge dig själv tiden att bara fokusera på utbildningen. Det är en väldigt intensiv, spännande och rolig kurs och den kräver fullt fokus.
  • Om du har möjlighet, ladda ner Figma innan utbildningen börjar och gör ett par grundläggande tutorials för att få en känsla för programmet. Jag kunde lite Figma sen innan och upplever att jag fick ut ännu lite mer av kursen då. Men man lär sig också programmet under kursens gång.
  • Om du inte har jobbat något med motion design innan och vill hinna få ut mycket av den delen av kursen skulle jag rekommendera att göra lite tutorials i After Effects också. After Effects är ett mer komplext program än tex Figma och kräver sin tid.

Här hittar du mer information om Berghs Upgrade. Vill du läsa om andra personer som har läst på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.