"Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd"
Mia Kollarik Persson gick distanskursen Gränssnittsdesign/UX på Berghs under våren 2024. Här berättar hon om de lärorika kursveckorna.
Vem är du och vad gör eller jobbar du med?
– Jag heter Mia Kollarik Persson, är född i Göteborg och sedan 25 år stockholmare, numera bosatt i Gustavsberg. Mitt stora kulturintresse, och teater specifikt, tog mig till Dramaten där jag arbetat som grafisk formgivare under många år. Efter en omorganisation och besparingar på Dramaten är jag nu mellan jobb.
Nu under våren har du studerat hos oss. Vilken kurs GICK DU och varför VALDE DU denna?
– Först gick jag UI Basics with Figma, därefter kursen Gränssnittsdesign/UX. Vet av erfarenhet att Berghs har gott rykte. Lärare som parallellt jobbar och undervisar ger trovärdighet och relevans för kursutbudet och undervisningen. Valde kursen efter rådgörande med kollegor i branschen som sedan flera år har kompetensutvecklats och vidareutbildat sig inom just Gränssnittsdesign/UX.
Vad har du fått med dig?
– Kursen var rolig, sprängfylld med fakta och pedagogiskt upplagd. Att på nytt diskutera och sätta ord på vad grafisk design faktiskt betyder med tanke på att jag redan jobbat i yrket i många år var givande. I gränssnittsdesign finns konkreta verktyg för funktion, väldokumenterade studier på hur vi människor agerar och varför. Intressant psykologi.
Hur var läraren?
– Anna Trulsson var engagerad och sympatisk, en varm person med en förmåga att på ett lättsamt sätt förmedla kunskap. Roligt att få ta del av hennes yrkeskunskaper varvat med pedagogiskt innehåll. Berghs fokus på att ge och få feedback och värdet av detta förmedlade Anna genom sina konkreta välformulerade återkopplingar och vi som kursdeltagare fick skriftligen och ibland muntligen dela vår feedback till varandra.
Hur var det att plugga på distans?
– Inledningsvis hade jag önskat att kursen var på plats för att få möjligheten att mötas, men jag tycker att den digitala undervisningen fungerade riktigt bra och fördelarna att vi kom från spridda håll var värdefull och gav definitivt en bredd. Diverse knep för att få alla att aktivt delta gjorde att interaktionen fungerade.
Vad tycker du var roligast eller mest intressant på utbildningen?
– Det var roligt att få konstruera en app för sociala nätverk utifrån ens egna intressen. Smart att väcka engagemang genom att få välja innehållet själv parallellt med att intensivt lära sig nytt, både vad gäller att jobba i ett nytt program, Figma och att begripa processen hur gränssnittsdesign fungerar. Det var intressant att se hur jag själv var receptiv och begrep uppgifterna i jämförelse med de andra. Spännande att få följa var och ens process och utveckling.
Hur planerar du att få användning av det du lärde dig?
– Jag ser att yrkesmässigt ger det mig möjligheter att få jobb. Har stor nytta av de färska kunskaperna jag fått med mig och också av lusten att lära mig mer.
Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna kurs?
– Du får en förståelse för vad gränssnittsdesign/UX är och vilka verktyg du behöver för att leda en process i mål. Du får en insikt om hur vi människor fungerar och hur vi kan lära oss att kommunicera tydligt. Det är en innehållsrik kurs och ett lustfyllt sätt att lära sig ny kunskap. Väl avvägt tempo där man individuellt kan lägga den tid man har att kunna delta. Högt i tak samtidigt som det är tydliga ramar för vad man ska uppnå.
Foto: Anna Lidfeldt
Relaterade artiklar
5 viktiga egenskaper för att lyckas med UX-design
Vid karriärbytet till UX hittade Anna Trulsson sin rätta plats i designvärlden. Nu är hon kursansvarig för distanskursen Gränssnittsdesign/UX.
3 tips för ett hållbart och skalbart designsystem
Henrik Svegsjö är kursansvarig för Berghs nya distanskurs Designsystem för digitala tjänster. Här delar han med sig av tips och berättar om kursen.
Experternas första jobb i branschen
Erfarna, kompetenta och framgångsrika är tre ord som gemensamt kan beskriva Berghs kursansvariga, men alla har de såklart varit nybörjare en gång i tiden.