Artiklar

"Jag tar med mig en hel uppsjö lärdomar och framför allt pepp och glädje i skapandet"

Moa.SvantessonMoa.Svantesson

Umeåbon Moa Svantesson jobbar med streetwear och illustration. Här berättar Moa om jobbet, inspirationskällorna, vad hon lärde sig på illustrationskursen på Berghs och projektet från kursen som snart finns till försäljning. Hon ger även några tips till dig som funderar på att läsa denna kurs.

Hej! Vem är du och vad jobbar du med?

– Jag heter Moa Svantesson, är 25 år gammal, bosatt i Umeå och arbetar som COO (Chief Operating Office) på streetwearkedjan Patches & Pins. Där har jag jobbat sedan 2018 och i min nuvarande tjänst sedan 2020. Kort och gott sköter jag alla praktiska bitar för våra fyra butiker belägna i Umeå, Sundsvall, Gävle och Stockholm. I denna tjänst, samt vid sidan av, sysslar jag även med Illustration med fokus på motiv till kläder och keps. Ett 30-tal illustrationer har gått till produktion sedan mitt första print 2018 på allt från t-shirt till strumpor.

Hösten 2021 läste du distanskursen Illustration hos oss. Vad var det som fick dig att söka denna kurs?

– Jag har ritat så länge jag kan minnas. När jag 2018 fick chans att göra min första illustration, samt i senare projekt, lärde jag mig allt på egen hand eller med hjälp av kollegor. Så jag kände att jag ville ta nästa steg för att komma vidare i min utveckling och se vilken potential jag har som illustratör. I närtid var mitt mål med kursen att utveckla mitt uttryck inom de illustrationer jag tar fram för Patches and pins räkning och på lång sikt att kunna jobba som illustratör på heltid.

Hur var läraren?

Annika Sköld var otroligt engagerad och givmild gällande pepp och tips vilket bidrog till att jag vecka för vecka kunde se min egen utveckling. Samtliga tips och tricks var individanpassade och träffsäkra. Exakt rätt person på rätt position.

Vad har du fått med dig från kursen?

– Jag tar med mig en hel uppsjö lärdomar och framför allt pepp och glädje i skapandet. Jag jobbar främst digitalt och känner att jag har utvecklats vidare och fått upp ett tempo i Illustrator och Photoshop. Jag tar även med mig mängder av inspiration och självförtroende samt förståelse för hur den kreativa processen ser ut. Något jag inte hade räknat med är att en viktig byggsten i skapandet är tid för reflektion.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

  • Ja! Kursens utformning var däremot mer intensiv än vad jag förväntade mig. Att bolla en heltidstjänst med kursen var stundvis krävande, men samtidigt kunde jag som deltagare själv välja tempo och anpassa arbetet till tider som passade mig vilket var positivt.
  • Något jag inte förväntade mig, som kom som en glad överraskning, var det stora engagemanget från samtliga deltagare. Man fick verkligen en vi-känsla i gruppen trots att vi satt i olika delar av landet.

Har du något bra minne från Berghs som du vill dela med dig av?

– I slutet av kursen fick vi i uppgift att skapa ett fiktivt projekt med mål att utveckla vårt entreprenörskap. Jag valde att inrikta mig mot detaljhandeln och skapade en klädkollektion med en keps brodyr, en mönstrad t-shirt och en tryckt crewneck. Detta projekt sålde jag sedan in till min egen arbetsplats Patches & Pins och det kommer snart att finnas till försäljning i våra fyra butiker och ytterligare fem lokala butiker uppe i norra Sverige. Det känns otroligt kul och utvecklande att avsluta tiden på Berghs med ett projekt som blir till verklighet.

Vänster: Tygprov på AOP t-shirt + Illustration till crewneck. Höger: Grå crewneck med tryckt illustration..

Hur var det att plugga på distans?

– För min del så var det en nödvändighet för att kunna genomföra kursen. Även om det finns nackdelar med studieformen så var lärandet mycket givande och väl utformat för att kunna bedrivas på distans. Jag saknade givetvis att träffa mina kursare på plats men med hjälp av “digitalt klassrum” blev det en gemenskap och pepp i gruppen. Något jag såg som mycket positivt med studieformen var att det var upp till en själv att hitta tid och lägga upp planering för att uppfylla deadline varje vecka vilket var en positiv träning inför en framtida frilans karriär.

Har du idag kontakt med någon av dina kurskamrater?

– Ja! Vi följer varandra på sociala medier och fortsätter peppa varandra med kommentarer och likes. Vi har även en gruppchatt på Instagram för att dela med oss av våra alster.

Vad tycker du var roligast eller mest intressant på kursen?

– Söndagarna när varje veckas uppgift skulle lämnas in var otroligt roligt för att se hur alla löst en uppgift i sitt uttryck samt att se vilken otrolig precision alla besitter, jag blev lika imponerad varje vecka när person efter person överträffade sina tidigare uppgifter. Sedan var även uppgifterna “verkliga” i sin utformning, så det var riktigt intressant att ta sig an något som känns på riktigt och få en försmak på hur arbetet faktiskt kan se ut för en illustratör.

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

– Det jag inte förväntade mig, men jag haft mest nytta av, är hur den kreativa processen och tekniker i Adobe hjälper mig i mitt vardagliga jobb. Jag känner mig mer träffsäker i mitt skapande och har effektiviserat mitt skissande vilket innebär att jag sparar tid vid pitch och insälj av projekt. Således har jag tid att producera mer och få en balanserad och fungerande arbetsgång. Sedan har självförtroendet i mitt skapande öppnat dörrar och gör att jag står rakryggad vid mina illustrationer. Mycket kring den kreativa processen är dessutom applicerbart till mitt arbete som COO och inköpare inom detaljhandeln, vilket förenklat och effektiviserat mitt vardagliga kontorsjobb.

Var hittar du din inspiration?

– Dels har jag tagit till mig av de illustratörer som Annika och övriga i kursen tipsat om, jag följer en del illustratörer på Instagram samt sparar ner illustration och bilder jag gillar som jag möter i vardagen. Sedan är musik och min omgivning en stor inspiration för mig samt personer jag möter. Jag gillar att jobba med storytelling, vilket är en viktig grund för att skapa mervärde inom detaljhandeln och jag låter mig därav gärna inspireras av nära och kära samt platser jag besökt. Sist men inte minst hittar jag inspiration på min arbetsplats som är fylld med kreativa personer som sprudlar av idéer!

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser i våra lokaler och på distans. Frågor? Chatta gärna med oss!

Mer information om Berghs kursutbud

Berätta hur en dag på ditt jobb kan se ut!

– Jag jobbar kvar heltid i min tjänst på Patches & Pins och försöker få in så mycket kreativa jobb som möjligt. En dag kan se ut såhär: Jag börjar med att lägga schema för att hoppa in i ett säljmöte med en leverantör för att sätta utbudet för kommande säsonger. För att på eftermiddagen öppna en låda med plagg jag satt tryck och design på för att sedan packa och skicka ut till övriga återförsäljare, prismärka och sälja till slutkund. Kanske skapar jag en poster till release och medverkar i en intervju om plagget för att tillslut börja klura på en uppföljare till något som sålt slut.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Flexibiliteten, variationen och visionerna i företaget är helt magisk och att mina kollegor i ledningen skapar förutsättningar för att både det kreativa vid sidan av rent administrativa bitar får plats i en arbetsdag. Det är otroligt kul att jobba i en butik som Patches & Pins tillsammans med fantastiska säljare som brinner för företaget. Sedan har det genom åren varit roligt att vara både illustratör och beställare i ett. Att illustrera plagg som jag sedan fått sälja till slutkund, vara med hela vägen från första blyertsstrecket till ett kvitto i kassan.

Har du något studie- eller karriärtips du vill dela med dig av?

– Mitt bästa tips är: Ta alla möjligheter med öppna armar, brinn för allt du tar dig an och framförallt var stolt för vad du åstadkommit hittills. Det är applicerbart både om du vill klättra i den kreativa branschen, utvecklas i dina studier eller klättra inom vilken bransch som helst.

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Om du vill utvecklas och samtidigt samla på dig verktyg för att utveckla ditt manér samt ta del av kunskaper som kan ta dina illustrationer vidare så är detta rätt kurs för dig!

Här hittar du Moas portfolio och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.