Artiklar

Fick snabbt användning av projektledningskursen

block och mobil

Rita Akse Palmgren är Content Manager på Bombayworks. Hon gick en intensivkurs i projektledning för att bättre förstå projekten de har, samt få tips och verktyg som kan effektivisera företagets vardag. Här berättar hon om kursen och hur hon håller sig fortsatt uppdaterad i sin roll.

Skrivet av Anette Hamel
Mars 8, 2019

Rita Akse Palmgren Rita! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Rita Akse Palmgren, är norska ursprungligen och bor i Stockholm sedan 1994. Jag har följt den digitala framfarten och utvecklingen nära – både privat och i mina olika arbetsroller. Idag arbetar jag på en spännande och mycket trevlig digital byrå i Stockholm, Bombayworks AB, som Content Manager i vårt Team Nordic – en härlig mix från Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Vi översätter och optimerar all content i Episerver för Electrolux hemsidor i Norden och har även support för alla Electrolux-marknader i Europa. Jag älskar språk och den digitala världen som påverkar oss så mycket – medvetet och omedvetet.

Vad var det som fick dig att söka till just kursen Projektledning?

Vår arbetsgivare, Bombayworks, satsar på sin personal och uppmuntrar oss att utbilda oss. Jag valde intensivkursen Projektledning hos er för att förstå de projekt vi har bättre, samt ta med tips och verktyg hem som kan effektivisera vår vardag. Vi anpassar oss varje dag till kundernas behov och krav, vi övervakar omvärldens och teknikens digitala utveckling för att vara förberedda – vi jobbar agilt ständigt som är till kundernas konkurrensfördelar. Men nya kundprojekt kräver noggranna förberedelser och stabil projektledning för att vi ska nå de mål vi sätter. Då krävs planering och projektledning!

Vad fick du med dig tillbaka till jobbet?

Förutom en fantastisk inspirerande och drivande kursledare, Mie Nygren, som hade vår fulla uppmärksamhet i tre dagar så tog jag med mig hur viktigt förarbetet och fokus på projektet är för att kunna genomföra projektet enligt syfte & mål. Genomförandet av projektets alla steg är till 100% beroende av förarbetet.

Motsvarade kursen dina förväntningar?

Ja, och mer därtill… Vi hade en lärare med oerhört driv och engagemang. Hennes driv höll oss på tårna, hennes kunskaper höll oss levande. Tack än en gång till Mie!

Hade ni några hemuppgifter?

Första hemuppgiften var att vi skulle titta efter pågående projekt i våra omgivningar och redovisa för klassen. Det var ett mycket nyttigt och bra intro till uppgiften vi senare fick tillsammans. Byte av projektidéer med en kurskompis som vi tillsammans skapade ett projekt av och redovisade dag tre framför klassen. Jag fick snabbt användning av kursen i mitt jobb och vardag.

Vad tycker du var roligast på kursen?

Det roligaste på kursen var nog att få lära sig så oerhört mycket och nyttigt på så kort tid. Samtidigt var klassen riktigt skön. Alla 14 deltagare var engagerade, aktiva och samtliga delade med sig av erfarenheter och tips.

Var det något lektionstillfälle som kändes extra givande?

Det var intensiva tre dagar som gick riktigt fort så enskilda lektioner är svårt att komma ihåg, men momenten och helhetsbilden är glasklar – alla dagarna hade ett flow som tog oss genom de olika stegen i en projektledares vardag. Mie ledde oss från första minut tryggt, kunnigt och med bestämd hand, från projektidé till färdigt projekt. Jag tyckte att allt var intressant!

Vilken kurs passar dig?

På Berghs erbjuder vi ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Vi har både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Hur har du fått användning av det du lärde dig?

Jag använder lärdomen dagligen i både interna och externa projekt. Även om vi jobbar mycket agilt, gäller det att planera lite större projekt som ligger längre fram.

Hur kan en dag på ditt jobb se ut?

Vi jobbar väldigt agilt så dagarna anpassas till kundernas behov. Samtidigt är det högt under tak vad gäller idéer och vi gillar ligga före. Att få överraska våra kunder med tilltag som inte förväntas men ger bra resultat är ovärderligt. Utmaningarna är många och kunskapen hög – jag lär mig något nytt varje dag. Vi har en hel del komplexa åtaganden som inte hade varit genomförbara utan tänket, kunskapen, erfarenheten och viljan på Bombayworks.

Har du något karriärtips?

Ödmjukhet tar en långt i livet – så respektera andra. Det tar dig längre än armbågar. Lyssna och ta möjligheten i akt om du kan lära dig nya saker – kunskap är värdefull och det kan ingen ta ifrån dig. Lägg till utbildning så når du dina karriärmål snabbare.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad?

Vi sprider mycket kunskap internt inom Bombayworks – antingen digitalt eller via videokonferenser med Malmö & Indien. Digitalt skickas interna nyhetsbrev med tips om våra verktyg, bloggs, pods & dyligt.

Ett par tips:

https://www.sokmotorkonsult.se/ - Pineberry grundades och drivs av Michael Wahlgren sedan 2007. Deras pod är absolut värt att lyssna på.
https://webmasters.googleblog.com/ - da place för webmasters/content managers/web redaktörer/utvecklare
https://moz.com/blog - ett forum för alla som driver med SEO och online marketing – how tos & insights.

Foto: Unsplash

Vill du läsa om andra personer som har gått en kurs på Berghs? Då rekommenderar vi vår artikelserie Efter kursen.