Från flygplansfrukost till global succé – idéerna bakom priserna

Julie Stoltz och Viktor Klouras, studenter på programmet Art Director/Copywriter, har tagit hem vinster i både Young Ones och The Clio Awards – två av världens mest prestigefulla kreativa tävlingar. Med idéer som Carry-On Ketchup och FLARE visar studenterna från Berghs School of Communication att smart strategi, vasst hantverk och idéhöjd är en vinnande kombination även på internationell nivå.
Grattis till era vinster i både Young Ones och Clio Awards! Hur känns det att vinna i två så prestigefulla, internationella tävlingar samtidigt?
Tack snälla! Det känns ju såklart jätteroligt. Det är ett jättefint kvitto på att jobbet vi har lagt ner håller en internationell nivå och att vi, i början av våra karriärer, är på rätt väg.
Kan ni berätta lite om de bidrag ni vunnit med? Vilka briefer arbetade ni med, och hur kom ni fram till era lösningar?
Absolut! I Young Ones One Show har vårt case Carry-On Ketchup vunnit tre pennor och blivit finalist i Client Pitch. Briefen var väldigt specifik: att få Heinz Jalapeño Ketchup att bli synonymt med frukost, men vi valde att smalna av den ännu mer.
Vi satt och pratade om briefen, och någonstans kom vi in på flygplansfrukostar och hur de är en av de värsta frukostarna man kan äta. De är ju så otroligt smaklösa. Det fick sin förklaring när vi hittade fakta om att man tappar 30 procent av smaksinnet när man flyger. När vi sedan upptäckte att stark och syrlig mat är opåverkad blev idén så självklar: att göra en liten travel size-flaska av ketchupen som man kan ta med sig på flyget för att göra de annars smaklösa frukostarna smakrika. Det är alltid tacksamt när man har en sådan typ av strategi, för då blir det så mycket lättare att komma på en idé.

Och i Clio har vi vunnit silver med FLARE, som även blev shortlistad i två andra kategorier och fick en merit i Young Ones ADC. Det är en appidé där man kan signalera olika typer av incidenter under konserter med hjälp av sin mobilskärm. Det var ett arbete vi gjorde under kursen Creative Innovation på Berghs, då briefen var att skapa en teknisk lösning på ett problem inom kulturbranschen.
Det andra caset som vann i Clio är agood Masterpiece, som vi gjorde tillsammans med Alice Rylander i vår klass. Det började i kursen Idé och konceptutveckling 1, där vi fick i uppgift att sälja agood companys stenanteckningsböcker. Efter många samtal och mycket research landade vi i att fokusera på att framhålla materialet. Det var något speciellt med papper gjort av kalksten, och när vi insåg att samma material är den främsta byggstenen i flera av världens mest ikoniska byggnader kändes det självklart att placera anteckningsböckerna i samma kontext.
Därefter följde dagar av klippande och klistrande när vi bestämde oss för att vika byggnaderna i stenpappret. Sedan spenderade vi lång tid i Berghs fotostudio och i Photoshop. Det är en otrolig lyx att Berghs har dessa utrymmen, och det är fantastiskt att kunna nyttja dem. Det var ett jätteroligt grupparbete och kul att något vi gjorde så tidigt på Berghs tog sig ända hit. Sedan känns det extra speciellt att caset vann i kategorin Print & Out of Home Craft, Art Direction, eftersom det ligger så mycket hantverk bakom.

Finns det något av era bidrag som ni själva tycker är särskilt intressant eller meningsfullt? Vad heter det, och vad gör det relevant i dagens kommunikationslandskap?
FLARE fyller en otroligt viktig funktion och skulle verkligen behöva finnas, med tanke på hur många incidenter som inträffat på konserter de senaste åren. Eftersom det är svårt att få hjälp snabbt när det är trångt och högljutt, såg vi ett stort behov av att på ett enkelt sätt kunna signalera pågående incidenter. Då mobiler redan finns överallt i publiken, kändes det självklart att använda dem. Det gör att idén blir tillgänglig för många.
Hur såg processen ut när ni tog fram era tävlingsbidrag – från idé till färdig lösning?
Vi började med att prata om respektive brief och göra research. Då kollade vi på allt från målgruppen till varumärket. Sedan rullade vi fram en whiteboard och försökte strukturera upp våra tankar. Där plockade vi fram det som kändes relevant, och någonstans mitt i allt började idéerna formas.
Därefter började arbetet med att förverkliga dem på bästa sätt. Det handlade mycket om att skriva och skriva om, skapa assets och klippa casefilm. Vi provade oss fram och till slut hittade vi det rätta.
Har ni fått någon coachning eller feedback under arbetets gång? I så fall, från vilka och på vilket sätt hjälpte det er?
Vi hade förmånen att Berghs organiserade tävlingshandledningar med kreatörer från branschen, och vi vill rikta ett extra stort tack till Teodor Nisbel Fjäll, Viktor Einarsson, Carl Lauren och Ludvig Bornholm för att vi fick deras tid och input. Det är otroligt värdefullt att få höra ett utomstående perspektiv och se om idén landar rätt. Det är lätt att fastna i det man gör, och då är det bra att kunna diskutera med någon som inte har suttit med det. Dessutom är det ett stort plus att de är fantastiska kreatörer som verkligen utmanade oss, för det gör oss bättre.
Hur ser ni på att tävla i internationella kreativa tävlingar – vad betyder det för er personligen och professionellt?
Vi har ända sedan starten på Berghs känt oss otroligt tacksamma och privilegierade över att ha fått en plats här, och därför vill vi verkligen ta vara på det och de möjligheter som finns.
Internationella kreativa tävlingar är en otroligt bra plattform för att bli en bättre kreatör och en drivkraft att pusha sig själv. Att jobba med internationell kommunikation kräver att man har ett ännu bredare tänk och ser det från nya perspektiv, vilket är både utmanande och väldigt lärorikt.
Har ni några tips till framtida studenter som ska tävla i internationella tävlingar som dessa, vad bör man tänka på samt fokusera på för att nå er framgång?
Vårt bästa tips är att vara så rak i sina idéer som möjligt. Vad är problemet, insikten och lösningen? Hur paketerar man idén så att man förstår den på bästa sätt? Det är oftast de i grunden enkla idéerna som ger störst effekt. Och lägg tid på strategin. Reklam är som bäst när den löser verkliga problem, stora som små.
Young Ones
Case: Carry-On Ketchup, Heinz – Young Ones One Show – Silver x2, Brons, Client Pitch Finalist
Case: FLARE, Live Nation – The Clio Awards – Silver, Shortlist x2, Young Ones ADC – Merit
Case: agood Masterpiece, agood company – The Clio Awards – Brons

Relaterade artiklar
BERGHS ÄR BÄST I VÄRLDEN - HISTORISK TOPPLACERING I YOUNG ONES
I årets upplaga av den internationella studenttävlingen Young Ones kammar Berghs hem förstaplatsen i den globala rankingen, och utses därmed till världens mest kreativa skola – en historisk bedrift som befäster Berghs position som ledande inom kreativ kommunikation och utbildning.
Spicy ketchup och heta böcker – så vann de juryns hjärtan i New York
Med en idé som förenar het ketchup och trendig litteratur tog förstaårsstudenterna på programmet Art Director/Copywriter Alice, Martha och Channa hem vinsten i den internationella tävlingen Client Pitch i New York.