Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Praktik utomlands del 1: förberedelse och research

Studenterna Kevin Krooks och Gustaf Haffling ville göra sin praktikperiod någon annanstans än i Sverige. Själva gjorde de sin praktik på McCann i Sydney, men i den här serien delar de med sig av sina bästa tips på hur du får den rätta praktikplatsen, hur du enklast finner dig tillrätta i den nya staden och vad du ska tänka på när du beger dig till ditt praktikställe utomlands.

Februari 1, 2018

Hur söker man praktik utomlands på bästa sätt?

Egentligen är sökprocessen likadan som när du söker i Sverige. Du mailar och visar ditt intresse, visar upp något du är stolt över och får ett ja eller nej. Nackdelen är ju att du inte kan komma på möte, så mycket hänger på att ha ett intresseväckande mail.

Vilken är drivkraften att göra det utomlands? Er personliga och rent allmänt?

Vi ville komma bort från Sverige och testa ett annat arbetsklimat. Vi båda älskar att resa och trivs i en bortamiljö, så det kändes som ett givet val när praktiken låg i samband med sommarlovet. Eftersom den andra av våra två praktikperioder endast är tre veckor så passade det bäst för oss och åka i samband med sommaren. Eftersom att vi också har ett mål att komma utomlands efter utbildningen så kändes det som en bra möjlighet att testa hur McCann jobbar utomlands.

Studentliv på Berghs

Studentliv består av berättelser från studenternas vardag, inom skolan, efter skolan och ute på praktik. Ta en titt på Berghs studentliv här och botanisera bland berättelser om studenter, av studenter.

Läs mer om Berghs studenter

Vad är fördelarna vs nackdelarna med att lämna Sverige för praktiken?

Det är klart att det kostar lite mer att vara utomlands, men det är värt det. Att leva och bo i ett annat land och annan kultur är spännande och mäktigt. Det är nytt, du får jobba på ett språk du inte är lika bekant med och kan kombinera två länders kulturer för att göra något coolt.

Vad ska man tänka på när man gör sin research?

Det är lite risky att praktisera på ett ställe där du inte har träffat människorna eller fått en feeling för hur stället är. Det kan låta som drömmen på pappret men vara sämre i verkligheten. Fråga runt om folk som känner folk som varit där, stalka upp någon gammal anställd på LinkedIn som varit där och fråga det du behöver fråga för att se om det stämmer överens med dina förväntningar.

Vad är viktigt att inte glömma när man kontaktar potentiella praktikplatser?

Ett mail kan lätt försvinna i en inkorg. Ring om det finns telefonnummer, och var inte rädd för att maila fler på byrån – det skadar inte att visa sig engagerad. Berghs är ju en välkänd skola så skylta gärna med det. Visa att du är hungrig och beredd att stanna längre, skicka även med mapp om du har en, så att kontaktpersonen snabbt kan få en känsla av vad du är för person. Det är mycket mailande fram och tillbaka så att ge honom eller henne det nödvändigaste direkt sparar en del tid. Behöver man visum är det bra att få ett underskrivet avtal på du ska göra praktik på byrån, det underlättar processen.

Sammanfattning, förberedelsefasen:

  1. När du inte har möjlighet att träffas för att göra ett första intryck, lägg kraft på ditt mail!
  2. Det är dyrare att praktisera utomlands, så spara pengar i förväg för boende/resa.
  3. Fråga vänner och bekanta om de har någon inside information om stället du vill praktisera på.
  4. Var inte rädd att fråga fler på byrån om du inte får svar på ditt första mail.
  5. Se till att få ett underskrivet avtal på att du ska göra praktik på byrån/företaget.

För att läsa den andra delen i serien - ta en titt här! 

Gustaf_Kevin_berghs
Kevin Krooks och Gustaf Haffling