Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Praktik utomlands del 2: resa bort och komma fram

I den andra delen i serien Praktik utomlands delar studenterna Kevin Krooks och Gustaf Haffling med sig av sina bästa tips för vad du inte får missa när praktikplatsen är fixad och du är på väg att resa till den nya staden och landet.

Februari 1, 2018

För att läsa den första delen i serien, ta en titt här! 

Praktikplatsen är kirrad och det är dags att packa väskan! Vad tycker ni att man bör komma ihåg inför avresan?

Om man får en praktikplats långt innan den börjar så är det rimligt att maila byrån för att bekräfta din ankomst någon vecka innan, så någon välkomnar dig och har allt klart. I övrigt en klassisk checklista: pass, plånbok, kamera och allt det där.

Hur löste ni bostadsfrågan? Kan ni dela med er av några dos and don’ts?

Vi hade en ganska olycklig situation. Vi hade fått praktikplatser på McCann i Sydney och även om ingen av oss är speciellt kräsen när det gäller boende, ville vi ändå bo i stan så vi kunde klara oss utan månadskort för tåg. Alla boenden var ganska uppbokade, men efter någon veckas letande hittade vi ett okej boende för en hyfsat billig peng. Trodde vi. Tyvärr stämde det inte riktigt.

Vi fick sova i vardagsrummet, vilket var fine i början, men ägaren hade inte riktigt någon respekt för oss som hyresgäster och lagade mat mitt i natten, så han erbjöd oss ett annat boende där vi fick ett eget rum. Eller det var snarare en fyrkant med pappväggar, mögel överallt och ett kök som inte städats på säkert 5 år, no kidding. Vi fick pengarna tillbaka från AirBnB och hittade ett annat boende till slut via en Facebook-grupp.

Sensmoralen är väl att förlita sig på recensioner om du söker via AirBnB, och att börja söka i FB-grupper redan innan du anländer.

Studentliv på Berghs

Studentliv består av berättelser från studenternas vardag, inom skolan, efter skolan och ute på praktik. Ta en titt på Berghs studentliv här och botanisera bland berättelser om studenter, av studenter.

Läs mer om Berghs studenter

Hur kan man bäst förbereda sig inför start på ny arbetsplats och i ny stad/land?

Anländ några dagar innan praktiken börjar och bekanta dig med staden, och se hur du tar dig till praktikplatsen från ditt boende så du inte riskerar gå vilse första dagen. Ladda ner offline-kartor, saker att göra, bra barer, öppettider, etc.

Tips på communities / länkar?

Lokala Facebook-grupper för det området du bor i! Där dyker det upp event, klubbkvällar och andra personer som behöver någon att hänga med. Lokalbefolkningen kan ju staden bäst, så guideböckerna är lite överflödigt.

Vilket är det första steget när man landat i en ny stad?

Det kan vara bra att kolla upp lite basics innan du landar, typ billigaste sättet att ta sig runt och hur lätt det är att ta sig till praktiken. Det viktigaste är att fixa allt det trista först, typ resekort och kontantkort som bara kan köpas på plats. Få det ur vägen så kan du fokusera på det roliga sen.

Sammanfattning, dags att åka: 

  1. När du bokar boende, tag dig tid att läsa igenom recensioner på tex AirBnB
  2. Bekanta dig med staden, ladda ned offline-kartor, gå med i lokala Facebook-grupper
  3. Ta det trista först och frigör tid att fokusera på det roliga när du kommer fram

Läs den tredje och avslutande delen i serien Praktik utomlands! 

Gustaf_Kevin_berghs
Kevin Krooks och Gustaf Haffling