Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Praktik utomlands del 3: get to work!

Berghs_praktik3

I den tredje och avslutande delen av serien Praktik utomlands beskriver studenterna Kevin Krooks och Gustaf Haffling hur du enklast finner dig tillrätta i den nya staden och vad du ska tänka på när du kliver in till den första dagen på ditt praktikställe utomlands.

Februari 1, 2018

Vill du läsa första delen i serien? Ta en titt här! 

Vill du läsa andra delen i serien? Ta en titt här!  

Första dagen på praktikplatsen - vad är bra tänka på?

Observera hur andra jobbar och kolla om du kan skugga någon. Ofta har du en eller fler handledare på plats, så förbered några frågor för att få en bild av hur arbetsplatsen är uppbyggd och hur de jobbar. För vår del jobbade vi med väldigt sociala och inbjudande människor som bjöd med oss på bärslunch första dagen. Det tar några dagar att bli varm i kläderna och lära känna alla. Fredagar brukar det drickas öl och då sker ju samtalen i ett lite mer avslappnat sammanhang. Det beror ju såklart på vart man jobbar, men det skadar ju inte att föreslå en AW själv.

Studentliv på Berghs

Studentliv består av berättelser från studenternas vardag, inom skolan, efter skolan och ute på praktik. Ta en titt på Berghs studentliv här och botanisera bland berättelser om studenter, av studenter.

Läs mer om Berghs studenter

Vilka är era personliga tips på hur man får ut så mycket som möjligt av sin praktik?

Var inte rädd för att ta dig an det du är osäker på. Visa framfötterna men ta det inte för seriöst heller. De fattar att du är färsk och inte är bekant med hur det funkar där. Du är ju där för att lära dig, så använd den branschkompetens som finns på plats och be om feedback på tidigare arbeten eller låt dem granska din portfolio. Fördelen med att det var i samband med sommarlovet var att vi kunde stanna längre än vad själva praktikperioden sträckte sig, vilket gav tid till att vi hann göra klart vissa arbeten istället för att lämna mitt i. Och även om praktiken är mäktig för dig som praktikant så fortlöper allt som vanligt för de som jobbar där, så det kan vara värt att göra något uppskattat som lämnar ett hyfsat bra intryck så man inte glöms bort efter en vecka. Det behöver inte vara något stort, men något uppskattat. Samtidigt handlar en utomlandspraktik också om att upptäcka landet, lära känna potentiella framtida kollegor och faktiskt minnas praktiken som något roligt än bara jobb. Så det blir det lite klyschiga ”ha kul”-rådet.

Vilka insikter fick ni under er praktik?

Det är ju olika från byrå till byrå, och säkert från land till land, men i vårt fall märkte vi att det var snabba puckar och långa processer. Man kan spåna och presentera många idéer för creative director som sållar ut mycket. De idéerna som man tar vidare prototypas ut och presenteras för kund, i bästa fall går de vidare med någonting, ibland ända fram till produktion. Sen dagen innan allt ska börja produceras kan det plötsligt dö på grund av olika anledningar. Det är stor skillnad från skolarbete där vi ofta själva demokratiskt väljer ut något och jobbar från idé till färdig presentation, i arbetslivet är det mer på riktigt helt enkelt. De var vassa på det de gjorde.

Sammanfattning, första praktikdagen:

  1. Förbered frågor och ställ dem till fler än din handledare!
  2. Bjud in till sociala aktiviteter
  3. Var inte rädd att ta dig an något du är osäker på. Du är där för att lära och det vet alla du jobbar med.
  4. Glöm inte att ha kul!
Gustaf_Kevin_berghs
Kevin Krooks och Gustaf Haffling