Artiklar

Resan till VICE: Från Stockholm till USA med Berghs Bachelor

I en paus under hennes resor mellan olika städer och länder pratade vi med Freija Edlund som gått Berghs Bachelor-programmet för att höra om hennes resa till VICE. Vi pratade om hur hennes erfarenhet med att studera utomlands hjälpte henne att hitta det perfekta jobbet och vad hon använder från sin termin på Berghs även idag i jobbet på VICE.

Hej Freija! Berätta lite om dig själv. 

Tjena! Freija heter jag, några kallar mig för Fridge. Jag är en prisbelönt Art Director baserad i New York, dive-barexpert och konsertnörd. Jag började min resa i Göteborg och sedan gick den vidare till Stockholm, San Francisco, Boston och till slut landade jag i min drömstad - New York City. 

Varför valde du Berghs Bachelor-programmet? 

Under en resa till Kalifornien hade jag ett samtal med några andra kring framtidsdrömmar och samtalet ledde till Berghs Bachelor. Jag fick höra att programmet skulle vara perfekt för mig eftersom jag ville ha en internationell karriär inom kommunikations­branschen. En otrolig utbildning från en av de bästa kommunikationsskolorna i Europa med möjlighet att flytta till Kalifornien? Jag var såld direkt!

Varför valde du Academy of Art University och vad pluggade du? 

AAU var bäst för mig på grund av sin närhet till branschen och den var ett steg närmare New York. AAU har också filmkurser som jag tyckte lät jättespännande eftersom jag ville ta kurser inom dokumentärfilm. Att kunna ta examen med färdigheter inom reklam, kultur och konst samt en Bachelor of Fine Arts var den perfekta kombon. 

Hur var livet efter du tog examen? 

Tack vare min portfolio efter examen fick jag en praktikplats på MullenLowe i Boston. Jag jobbade med lanseringen av Impossible Whopper för Burger King. Det var en period där jag hade mycket att göra men det var också otroligt kul och givande. Jag glömmer aldrig den tiden! Efter min praktik hyrde jag en bil och körde till New York City. Efter 2 veckor fyllda med intervjuer och flera AirBnB:s fick jag 3 olika jobberbjudanden! Jag började mitt första jobb på Giant Spoon här i New York. 

Hur fick du ditt nuvarande jobb? 

Jag har velat jobba på VICE sedan jag började plugga. Jag ville jobba någonstans mitt i kulturens puls, en plats som tog mångfald på allvar och gjorde saker som blev snackisar. Under min tid på AAU gjorde jag en dokumentarfilm som hette ‘How to get your dream job within 6 steps of acquaintances.’ Tack vare min lärare och det nätverk man får på AAU ledde filmen till en person som hjälpte mig få kontakt med VICE. Innan VICE var jag på 3 olika byråer i NYC och jobbade med kunder såsom HBO, Samsung, Snyders och Coca-Cola. Alla de erfarenheterna hjälpte mig förbättra min portfolio som till slut ledde fram till erbjudandet från VICE. 

Drömmer du om en internationell karriär i kommunikations­branschen?

Kickstarta då din drömutbildning med en termin i Stockholm innan du fortsätter på en av våra partnerskolor i Australien, USA, England eller Skottland.

Sök Berghs Bachelor nu!

Vad är dina bästa minnen från terminen på Berghs? 

Att kunna vara i samma rum som så många talangfulla och kända namn från branschen och mina klasskompisar. Jag älskar hur action-based Berghs är med många öppna diskussioner och hands-on erfarenhet man kan få med riktiga kunder. Jag fick jobba med praktiska och professionella verktyg och fick jobba med en bredd av strategiska och kreativa processer. Man känner av med en gång att lärarna på Berghs älskar det de gör och vill lära dig det du behöver för att lyckas i arbetslivet. 

Hur har dina studier utomlands hjälpt dig med jobbsökandet? 

Att kunna studera utomlands har gett mig de färdigheter och självförtroende jag behövde för att söka jobb som jag inte trodde att jag skulle kunna få. Att jobba hårt är något som uppskattas i USA. AAU och Berghs hjälpte mig att bli duktig på att nätverka som verkligen hjälper när man söker jobb. 

Vart ser du dig själv om 5 år? 

Jag brukar inte tänka så långt ut. Vem vet? Kanske är jag en riktig New Yorker som går 5 gånger så snabbt som vanligt. Min resa från Berghs, via AAU till VICE har varit helt galen och jag har fått så många erfarenheter och möjligheter så det det finns säkert fler saker runt hörnet! Det jag kan säga med säkerhet är att jag kommer bli ännu tuffare och fortsätta att jobba med med min passion för kreativitet oavsett vart jag befinner mig i världen!