Artiklar

Nyexaminerade Berghsstudenter vinner Grand Prix i Future Lions i Cannes

En grupp nyexaminerade Art Director/Copywriter-studenter från Berghs har idag belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Grand Prix i årets upplaga av Future Lions. Det vinnande bidraget heter Ten Week Tee, och arbetsgruppen kommer i samband med vinsten få förverkliga sin idé tillsammans med Gymshark och AKQA.

Idag presenterades vinnarna i Future Lions, AKQA’s årliga tävling under Cannes Lion där nästa generationens kreativa talanger hyllas och prisas. I år deltog studenter från 145 skolor och 45 olika länder i tävlingen. Prisutdelningen ägde rum i Cannes Lions International Festival of Creativity och under förmiddagen stod det klart att de nyexaminerade Berghsstudenterna Anna Zetterlund, Claes Holm, Fabian Luthander och Nicolas Lindberg tog hem årets Grand Prix med bidraget Ten Week Tee. 

Årets tävling, som var ett samarbete med Gymshark och TikTok, bjöd in kreatörer mellan 18-25 år att skicka in sina kreativa lösningar. Utmaningen var att visa hur man skulle kunna stärka människor genom att sammanföra en träningscommunity och överbrygga eventuella hinder som deltagare möter för att skapa en mer hälsosam livsstil.

Det vinnande bidraget Ten Week Tee är en analog produkt för en digital värld. Lösningen är tydliga träningsinstruktioner tryckta på träningskläder som bleknar bort ju mer kläderna tvättas och används på nytt. Resultatet är människor som känner sig självsäkra när de tränar för första gången, och som fortsätter bygga sitt självförtroende på gymmet ju mer instruktionerna bleknar.

– I en tävling där många bidrag är väldigt tekniska, känns det superkul att vinna med något som är ganska analogt. Det känns som att juryn har sett att vår idé belyser något som är sant och som många kan relatera till. Appar för att hjälpa oss träna finns redan. I massor. Så det ville vi undvika. Vi ville skapa något som inte kräver något av eller distraherar användaren på något sätt, säger Fabian Luthander, en av Grand Prix-vinnarna. 

Studentgruppen gick det tvååriga programmet Art Director/Copywriter på Berghs med Rikard Linder som programansvarig, och tog examen i juni 2022. 

– Jag är så stolt över den här gruppens insatser. Talang i all ära, men det krävs hårt arbete för att komma fram med den här typen av insiktsfulla lösningar. På Berghs tror vi på och uppmuntrar våra studenter i att tänka tidlöst när det kommer till lösningar. Det viktigaste är att det faktiskt är en lösning och berör människor på riktigt, vilket gör att det känns extra kul att det här projektet som har en relativt sett analog kärna vinner i en tävling som handlar om innovation och framtiden, säger Rikard Linder, programansvarig för Art Director/Copywriter-programmet på Berghs.

Studenter från Berghs har under de senaste tio åren belönats med höga poäng och placeringar, och Berghs som skola har vunnit utmärkelsen School of the Year fem gånger i rad. 

– Årets kund uttrycker att de tyckt det var svårt att välja då de fått många innovativa bidrag. Att våra studenter håller hög internationell nivå år efter år är något vi är otroligt stolta över och måste jobba hårt för att upprätthålla. Vår ambition är att säkra en bredd på föreläsare med olika perspektiv, ett shared value-tänk och fortsatt satsning på att öva upp förmågan att jobba i team, säger Camilla Wallander, VD på Berghs. 

Se det vinnande bidraget här: https://vimeo.com/699075293