Artiklar

Så kommer du igång med ditt nätverkande

Tycker du också att nätverkande kan kännas lite krystat eller till och med jobbigt? Du är inte ensam! Och ändå är det så viktigt att bygga nätverk idag, både för karriären men också för din personliga utveckling. Så här kommer du igång!

September 24, 2021

Börja med din inställning

Nätverkande är ett ord som skrämmer många, och redan där tror vi att du behöver börja din resa. Du behöver jobba på din attityd gentemot fenomenet nätverkande. Att delta i ett mingel kan låta som att det kommer med krav, när det egentligen bara är du själv som sätter förväntningarna. Istället för att oroa dig över saker som "tänk om ingen vill prata med mig" eller "vad jobbigt om jag träffar någon som jag inte vill prata med", försök att skifta fokus och ta kontroll över dina tankar. Du är där för att se om det finns någon som är intressant för just dig att prata med, vilka personer skulle kunna vara på eventet som du verkligen vill träffa? Är det hela världen om du skulle gå ifrån minglet utan nya kontakter? Då kanske du istället har lärt dig vilken typ av evenemang som är intressanta för dig och vilka du fortsättningsvis kan skippa.

Erbjud din hjälp och expertis

Skickliga nätverkare sitter inte och väntar på att bli tillfrågade om de får tala på eller vara delaktiga i ett event. Genom att erbjuda hjälp eller expertis i ett evenemang där du i utbyte får träffa intressanta människor kan du verkligen steppa upp ditt nätverksgame. Det något slitna uttrycket "Sharing is Caring" gäller fortfarande — att dela med sig och vara generös med din kompetens och hjälp kan bara komma tillbaka till dig på ett sätt: med tacksamhet, nya relationer och kanske till och med gentjänster.

Bredda ditt nätverk och addera perspektiv

När du deltar i branschrelevanta konferenser och evenemang träffar du troligtvis till största delen människor med liknande intressen och bakgrund. Det är såklart jättebra, men fråga dig själv om det verkligen är där du hittar intressanta och spännande synergier? Utmana dig själv och ditt perspektiv och gå på events som är utanför ditt eget skrå för att komplettera ditt nätverk med perspektiv du annars skulle missa.

Följ upp på dina kontakter

Att bara adda kontakter på LinkedIn ger i längden inte så mycket värde i sig, utöver att du har ett större digitalt nätverk som lyssnar på dig. Därför är det viktigt att följa upp på de kontakter som du vill vårda. En kaffe eller en lunch är något du ägnar dig åt i princip varje arbetsdag, så här gäller det att bli kreativ. Känner du ett visst motstånd till att ständigt höra av dig till personer du enbart träffat en gång, kan du sätta upp små regler för dig själv. En regel skulle kunna vara att du en gång i veckan ska jag ta en kaffe med en person i ditt nätverk. En annan regel skulle kunna vara att du en gång varannan månad gör ett inlägg på LinkedIn och bokar in luncher med intressanta personer i ditt nätverk. På så sätt tvingar du dig utanför din bekväma kontorsplats och ut i ditt nätverk - på riktigt.

Börja ditt nätverkande på ett event hos Berghs.