Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.
Så leder du ditt team på distans
Distansarbete ställer stora krav på en organisation eftersom det dels handlar om att bryta invanda och lärda mönster, men också för att det ibland saknas rutiner för den typen av arbete. Christopher Waldekrantz är marknadschef på Berghs, och har skött sitt jobb från Köpenhamn de senaste två åren. Här är hans tips på hur du som chef kan leda ditt team på distans!
Christopher Waldekrantz, Marknadschef på Berghs
"De senaste åren har jag jobbat på distans och det är något som jag, och förhoppningsvis mitt team, nu är tacksamma för att vi testat i tider som präglas av COVID-19/Coronaviruset. Därför tänkte jag dela med mig av mina 5 bästa tips för hur du som ledare kan tänka nu när de flesta jobbar hemifrån."
Dagliga check-ins
– Börja dagen med en check in via Zoom, Google hangout, Skype eller den plattform ni har tillgänglig. Bra om det är videosamtal och inte bara telefonsamtal. Det ökar känslan av att vara ett team.
Vi på Berghs marknadsavdelning är 6 personer så vi tillägnar ca 20 min varje morgon åt att prata om dagen som ligger framför oss och vilka saker som är prioritet. Efter kan alla köra på med det som är överenskommet. Syftet med check-in är dels att prata om jobbet, men framförallt skapa en gemensam start på dagen tillsammans.
Individuella samtal löpande
– Förutom daglig check-in så försök att ge fokus till var och en av teammedlemmarna. Det kan göras via chattar, telefonsamtal eller videomöten. Vissa saker ska inte tas upp i grupp och därför är det viktigt att du som ledare stöttar och lyssnar in på vad dina medarbetare står inför och se hur du skulle kunna supporta dem.
Kommunicera mera
– Det är lätt att tro du, bara för att du mailar och ringer dina medarbetare, skapar en känsla av närvaro. Så är det inte. Närvaro betyder bara inte att informera och styra processer, det handlar minst lika mycket om att dela med ditt team vilka uppgifter du sitter med så att de har koll på dig också. Det handlar om att bidra till den sociala aspekten av att arbeta ihop. Ta dig tid att dela inspiration och prata om saker som inte är jobbrelaterade. Men framförallt, är du inte fysiskt på plats, kommunicera mer än det du tror är tillräckligt.
Självledarskap
– Om ett team ska kunna samarbeta effektivt trots att de inte är på samma plats behövs ett starkt självledarskap. Det möjliggör att alla kan ta individuella beslut om vad som bör ske härnäst utan att känna ett behov att dubbelkolla allt med dig som ledare. Din roll blir då, istället för att micro manage, att visa på de övergripande målen för företaget, teamet och individerna.
Coacha dina medarbetare
– Ett sätt att främja självledarskap är att ha ett coachande förhållningssätt som ledare. Du kan inte allt som dina medarbetare gör, så bete dig inte som om du gjorde det. Visa respekt för de olika kompetenserna som finns gruppen och hjälp dina medarbetare hitta fokus och utveckling. Då blir jobbet roligare, mer effektivt och samverkan får stå i första rummet.