Artiklar

Studenternas syn på AI

Growth Marketing studenten och studentbyråmedlem Emma Schlyter diskuterar AI samt får två andra studenters insyn i ämnet.

Skrivet av Filip Sjödin
Maj 17, 2023

AI är ett ämne som diskuterats mycket det senaste, inte minst sen ChatGPT lanserades i slutet av november 2022. Det senaste året har ordet artificiell intelligens fördubblats enligt Google Trends vilket visar på det växande engagemanget och medvetenheten kring ämnet, både inom teknikbranschen och samhället i stort. Detta väcker naturligtvis en del tankar kring framtiden och hur AI kommer påverka samhället och arbetsmarknaden.

Hur känns den snabba utvecklingen av AI för studenter som snart ska entra arbetsmarknaden? Kommer AI att vara konkurrenten när man söker jobb eller kommer det vara en hjälpande hand för att effektivisera arbetet?

Som student är AI ett hett ämne som diskuteras bland klasskompisarna och med föreläsarna. Det råder både orostankar för framtiden om hur AI kommer ta över våra jobb samtidigt som man fascineras över verktyg som ChatGPT och hur Ai kan effektivisera sitt arbete.

Emma Schlyter heter jag och är Growth Marketing student på Berghs. Eftersom AI ständigt utvecklas och påverkar samhället med innovativa problemlösningar anser jag att det är viktigt  att anpassa sig och försöka hänga med i utvecklingen. Jag tror det är viktigt som student att vara nyfiken och vilja lära sig mer om AI samt hur tekniken kan hjälpa dig att effektivisera ditt arbete. Det är också viktigt att hänga med i utvecklingen så man håller sig aktuell och uppdaterad ute på arbetsmarknaden.

Med den senaste utvecklingen av AI har nya verktyg tillkommit där exempelvis ChatGPT dominerat som skriver texter som blogginlägg, rapporter och artiklar. Vi har även kunnat se en utveckling i designverktyg där man i Midjourney kan skapa bilder genom att skriva in text på hur man önskar att bilden ska se ut. Idag behöver man inte ens kunna kodning eller UX för att skapa en hemsida, även det kan man få hjälp av med AI. 

Dessa verktyg och hjälpmedel har blivit alltmer vanligt inom visuellt skapande och copy. Hur påverkar det dig som arbetar med att skapa visuellt och skriva copy? Vi har frågat två studenter på Berghs om deras syn på AI.  

Noa Carle studerar Communication Design på Berghs och tar examen i juni 2023:

Hur insatt är du i AI idag?
– Relativt bra insatt. Så himla svårt att hänga med i tempot, då det kommer många galet spännande AI-lösningar var och varannan dag. För att bättre kunna hänga med beslöt jag mig för att prenumerera på nyhetsbrevet Future tools som sammanfattar alla stora AI-händelser som skett senaste veckan. Tips!!!

Är AI något du själv i dagsläget använder dig av i ditt skapande?
– Absolut! Jag har testat ett flertal verktyg. De som faller mig mest i smaken är ChatGPT och Midjourney. 

Känner du att AI har en positiv effekt på att effektivisera ditt arbete?
– Ja, 100%. Jag använder exempelvis ChatGPT som mitt kreativa bollplank. Det spottas ut idéer enormt fort och min hjärna kommer igång direkt. Det har även varit perfekt för mig att få hjälp med copywriting. Det är en väldigt generisk text som man får ut av ChatGPT, men det är ofta en bra start som jag själv kan bygga vidare på.”

Är du orolig för att AI kommer påverka din framtida karriär?

– Inte det minsta. Min karriär kommer absolut att påverkas och min yrkesroll kommer säkert att ändras, men så länge jag förblir nyfiken på att lära mig mer så har jag inget att vara orolig över.

Jakob Hjulström studerar copywriter på Berghs och tar examen i juni 2023:

Hur insatt är du i AI idag?
– Jag är ganska teknikintresserad sen innan Berghs och har följt utvecklingen mer noggrant sedan ChatGPT lanserades. Jag var ganska måttligt imponerad av Dall:E och de visuella verktygen innan de utvecklades vidare, men med hur snabbt utvecklingen går nu känns det omöjligt att inte tappa hakan på veckobasis.

Är AI något du själv i dagsläget använder dig av i ditt skrivande?
-– Det kan absolut vara ett verktyg för att komma igång. ChatGPT är inte särskilt mänskligt än, men kan vara ett sätt att starta igång tankarna. Fördelen med AI jämfört med en sökning på Google är att man kan ställa följdfrågor vilket är toppen när man inte kommer på vad något heter, som ett fenakistoskop till exempel. (Gammalt sätt att visa rörliga bilder)

Känner du att AI har en positiv effekt på att effektivisera ditt arbete?
– Absolut, det kan vara ett bollplank, stavningskontroll, tanke-startare eller researchverktyg (om än felaktigt ibland).

Är du orolig för att AI kommer påverka din framtida karriär?
– Jag är helt övertygad om att AI kommer påverka min framtida karriär, inte att jag kommer förlora jobbet till AI, men håller man sig inte uppdaterad kan man förlora jobbet till någon som kan använda AI bättre.

Sammanfattningsvis från artikeln kan vi konstatera att det som student kan vara bra att vara nyfiken på AI och hänga med i utvecklingen. AI är en resurs som kan användas som kreativt bollplank och effektivt hjälpmedel i ditt skapande. Vi har helt enkelt en spännande framtid att vänta oss kring den snabba utvecklingen av AI.