Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Studenter tar sig an ny utmaning inom Student Lab

Hösten med Student Lab går i en rasande fart framåt, och i helgen är det dags för Propellerhead att utmana studenter från hela Sverige med sin utmaning: hur får vi människor att inse att de kan bli musiker utan att kunna spela ett instrument? Vi har talat med grundare och VD, Ernst Nathorst-Böös, om hans förväntningar på dagen.

Hej Ernst! Inledningsvis, vill du berätta lite kort om dig och din roll på Propellerhead?

 

Jag är en av grundarna till företaget och VD. Jag har jobbat i musikinstrumentbranschen i hela mitt yrkesliv. En gång för länge sen drömde jag om att bli musikproducent, men det var så många andra som var bättre än jag.

 

Hur kom det sig att Propellerhead ville arbeta tillsammans med studenter för att ta sig an er utmaning: Hur får vi människor att förstå att de plötsligt kan bli musiker utan att kunna spela ett instrument?

 

Vi tyckte det var en bra sätt att få in friskt blod i processen. Studenterna ligger ju väldigt nära vår målgrupp både i ålder och ur andra demografiska perspektiv. Dessutom vet jag sen tidigare hur smarta och kreativa studenterna på Berghs är. Att kombinera mer seniora konsulter med studenter känns som en perfekt mix.

 

berghs_ernstVad lockar er i formatet Student Lab och hur mottogs idén om ett Student Lab internt?

 

Vi gillar själva att jobba snabbt och kombinera research med snabba prototyper, rationalitet med intuition. Så det passar oss utmärkt. Alla i teamet ser fram emot samarbetet!

 

På vilka sätt har musikproduktion förändrats under de senaste åren och hur har Propellerhead tagit sig an utmaningarna som uppstått?

 

Oj, stor fråga! På sikt är det ju en enorm demokratiseringsprocess som pågår. De senaste fem är väl det viktigaste att synten och det sound den står för har tagit över elgitarrens roll som rockinstrument. Avicii var första elektroniska artisten på Superbowl för några år sedan och sen dess har det ju bara accelererat. Hiphop har blivit helt rumsrent. Det vi håller på med som var lite underground för länge sen är idag helt mainstream.

 

Hur ser framtiden ut för musikskapande?

Den är ljus! En av de saker som vi förutser är att folk kommer göra mer musik med digitala verktyg bara för att det roligt, inte för att det nödvändigtvis ska bli ett proffsigt resultat, eller något bestående resultat överhuvudtaget. Det öppnar en massa möjligheter men gör också att såna som vi tävlar med skrivande, video, dans och en massa andra kreativa aktiviteter.

 

Vad är era förväntningar med Student Lab och vad händer efter den 15 oktober?

 

Vi är i en fas där vi behöver uppdatera vårt varumärke och vår kommunikation. Steget efter den här övningen är sätta en plan för exakt hur vi ska gå från läge A (hur vårt varumärke uppfattas idag) till läge B (hur vi vill och behöver uppfattas) på effektivast möjliga sätt.