Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Utbildning och arbetsliv i förändring: Anette Lovas

dator_kaffe_block

I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Anette Lovas, kursansvarig för Berghs Upgrade – Digital Design.

Skrivet av Anette Hamel
September 1, 2020

Anette.LovasHej Anette! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?

– Har länge haft en dröm att utbilda mig inom coachning, men det har inte funnits tillfällen tidigare. Så precis när Coronaepidemin eskalerade träffade jag en gammal kollega som precis hade gått en coachutbildning. Två veckor senare startade jag min resa för att bli diplomerad coach. Det har varit otroligt spännande, intensivt och utvecklande. I höst kommer jag läsa vidare inom ämnet, med fokus på ledarskap- och gruppcoachning och därmed bli certifierad. Det jag främst lärt mig på utbildningen är att förstå rollen men jag har även lärt mig massor av verktyg. Dessa färdigheter kommer jag ha mycket nytta av både i min undervisning, men även i min konsultroll som designcoach.

Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?

– Jag är rätt van att arbeta online. Har under hela min karriär arbetat med leverantörer och kollegor i andra länder och därför använt mig av digitala möten. Men det mest spännande med coronaperioden har varit att se att de personer som tidigare varit rätt ovana och skeptiska mot att jobba hemifrån och online har ändrat sitt inställning och sett fördelarna. Själv har jag lärt mig att jag måste vara mera aktiv för att träffa folk, både för socialt Zoomfika eller promenader i skogen.

Vad har fungerat bra?

– Även fast jag är van att arbeta online så har det varit att man blivit tvungen att genomföra allt digitalt, vilket oftast krävts en hel del funderingar på nytt sätt för upplägg och längd på möten/workshops. För min egen del har det varit otroligt givande att se att det verkligen fungerar att hålla både design workshops och personliga coachningssamtal digitalt.

Vad har varit den största utmaningen?

– Största utmaningen har varit att hålla föreläsningar för 100 personer. Svårt att behålla energin när man inte får någon ögonkontakt med publiken. Jag har alltid tyckt att det är roligt att föreläsa och känna energin i rummet och det får man ju inte nu. Eftersom man inte ser folks kroppsspråk och reaktioner blir det svårt att känna om man gjort ett bra jobb och om publiken hänger med i resonemangen. En annan sak jag insett är att jag behöver justera placeringen av datorn och att jag mer behöver reflektera över hur jag använder kroppsspråket.

Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?

– Eftersom jag har varvat egna studier med jobb så har det varit ett väldigt inspirerande och givande halvår för min personliga utveckling. Sen har jag passat på att reflektera mera tillsammans med branschkollegor, som lett till nya affärsidéer.

Vilken utbildning passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

5 tips för att hitta rätt kurs

Vad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?

– Jag har upplevt att folk har haft mer tid och större behov av sociala kontakter. Så jag upplever att människor (i alla fall i mitt nätverk) söker kontakt för spontana möten och Zoomfika. Exempelvis är vi några tjejer som under coronatiden startat en Slackgrupp för egenföretagare inom design, där vi tipsar vi varandra om uppdrag, events, onlinekurser och diskuterar timpriser. Men gruppen har även en social funktion där vi ger skötselråd för hemmaodling och delar med oss bilder på våra tomat- och gurkplantor.

Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin? 

– Allt är möjligt online. Men det har krävts mera planering inför digitala möten, främst inför vissa typer av workshops. Jag har även haft mera tid för att cykla MTB, träna på utegym och att vara med familjen, vilket jag uppskattar enormt.

Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss. 

Foto: Unsplash