Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Utbildning och arbetsliv i förändring: Åsa Myrdal Bratt

I denna artikelserie berättar några av Berghs kursansvariga om hur coronaviruset har påverkat dem i arbetslivet och i deras lärarroll. De delar även med sig av erfarenheter och lärdomar. Här har vi pratat med Åsa Myrdal Bratt, kursansvarig för Varumärkes- och affärsstrategi.

Skrivet av Anette Hamel
September 25, 2020

asa-myrdal-bratt-berghsHej Åsa! Har du behövt utbilda dig inom nya områden under coronapandemin?

– Med tanke på att min kurs i varumärkesstrategi och affärsstrategi numera även går digitalt har jag haft nytta av att ha mer tid att fördjupa mig i digitala utbildningar rent allmänt. Jag har gått en massa kurser inom alla möjliga områden, från Seth Godins Marketing Seminar, som jag inte hunnit kolla in tidigare, till foto med Annie Leibovitz. För mig är det förstås bra att vara på andra sidan som deltagare och se vad jag tycker funkar bra och inte. Inte minst har det varit givande att uppleva hur olika de lärare jag tyckt varit mest inspirerande är i sin personlighet och sätt att leda kurser. Och hur bra - och ibland svårt - det kan vara för alla på kursen (inklusive mig) att engagera sig och bidra fullt ut med peer to peer feedback etc.

Vilka lärdomar har du fått under denna coronatid?

– Många, av både positiv och negativ karaktär. T ex hur skört vårt samhälle är för den här typen av stora störningar, och företagen också för den delen. Det finns en hel del att tänka på för framtiden där. På den positiva sidan var det fantastiskt att se hur alla slöt upp och stöttade t ex sjukvården och Sveriges coronastrategi och drog sitt strå till stacken genom att följa råden om att jobba hemma, hålla avstånd mm. Till och med politiken lyckades samarbeta när det var som värst, och det är inte ofta vi ser. Många har rent allmänt fått stanna upp och kanske bli mer medvetna, lätta lite på egot och inse att vi faktiskt är beroende av varandra på nåt plan här i världen. När det gäller kurserna är det inte alltid så lätt att se vilken konkret nytta jag kommer att ha av en specifik kurs just nu, men det brukar visa sig att sånt jag gjort av rent intresse och lust ger oväntad nytta även i jobbet framöver.

Vad har fungerat bra?

– För min egen del har det funkat bra med t ex Berghskurser, kundmöten och även längre styrelsemöten digitalt.

Vad har varit den största utmaningen?

– Jag, som så många andra, saknar ändå fysiska möten ibland. De ger så mycket mer kontakt trots allt när vi har tillgång till fler sinnen. Eftersom jag arbetar med varumärkesutveckling och har jag haft flera kunder som skjutit upp större arbeten och valt att fokusera mer på närtid och i början ren krishantering. Det är förstås segt.

Hur håller du jobbmotivationen uppe i krävande tider som dessa?

– Utmaningen är att undvika att fastna för mycket i mediarapporteringar och annat utan använda tiden någorlunda konstruktivt och uppbyggligt. I mitt fall får jag kanske ta en del andra typer av uppdrag inom kommunikation och ledarskap om det inte vänder snart och inte minst skriva den bok om varumärkesutveckling jag tänkt göra länge nu. Snart kommer många behöva titta framåt tillsammans igen och utveckla långsiktigt framgångsrika varumärken i en ny verklighet. Det är jag helt säker på. Och det ger motivation i sig.

Vilken kurs passar dig?

Vi erbjuder ett stort utbud av kurser inom många ämnesområden och på olika nivåer. Det finns både kurser på dagtid, kvällstid och på distans.

Välj här!

Vad är det bästa du tar med dig från coronadigitaliseringen?

– Det är ändå den naturliga vanan att göra sånt som inte kräver fysisk närvaro digitalt och spara in en massa tid och inte minst onödiga resor som tär på planeten. Och samtidigt insikten att fysiska, mänskliga möten är otroligt värdefulla för oss alla. Samt ett tempo rent allmänt som i bästa fall består med lite mer möjlighet för reflektion och medvetna, kloka beslut.

Hur har du förändrat ditt sätt att jobba under pandemin?

– Jag jobbar nästan helt hemifrån, mycket mer digitalt via Zoom och annat och har lärt mig att verkligen uppskatta promenadmöten. Steve Jobs älskade sådana och nu har jag verkligen förstått varför. Annars jobbar jag mycket just nu med att fortsätta förenkla mina egna processer och rutiner. Pandemin har gjort världen ännu mer komplex och då gäller det för oss alla att städa bort en massa av det som håller oss upptagna och skapar stress i vardagen och stället använda tiden till sånt som vi verkligen sätter värde på, tror jag. Det är enda sättet att verkligen få saker gjorda och plats att tänka nytt.

Här hittar du fler artiklar i denna artikelserie och svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs hos oss.

 

Foto: Unsplash