Den här artikeln är inaktuell (eller gammal).  Här är Berghs aktuella kursutbud!

Vad gör en Art Director?

Vad sysslar egentligen en Art Director med på dagarna? Vem kan bli en duktig Art Director och hur blir man det? David Alledal, programansvarig för Berghs heltidsutbildning Art Director/Copywriter svarar på dina frågor.

Skrivet av David Lindh
Januari 10, 2019

Som Art Director arbetar du med de visuella uttrycken i kommunikationen och rollens kreativa orientering kombineras med strategi och analys. Oftast jobbar en Art Director i team med en Copywriter för att ta fram slagkraftigt innehåll med ett attraktivt visuellt språk.

Hej David! Vad innebär det att vara en Art Director?

– Hej! Det innebär att man har ett ganska roligt och givande jobb med varierande arbetsuppgifter! En Art Director, eller AD, ansvarar för utformandet av de visuella delarna i exempelvis en reklamkampanj eller ett koncept. Art Directors arbetar traditionellt på reklambyråer men kan idag även arbeta på mediaföretag, förlag och inom TV- och filmbranschen. På en byrå jobbar en Art Director ofta i en grupp tillsammans en projektledare, Creative Director och Copywriter.

Vad gör en Art Director om dagarna?

– Förutom att brinna för kundens affär, så letar en Art Director alltid efter nya idéer och nya lösningar på ganska vanliga problem. Ibland är problemen av kommunikativ karaktär och ibland handlar det om ren produkt- eller affärsutveckling.

Läs till Art Director på Berghs!

På vår tvååriga heltidsutbildning Art director/Copywriter kommer du att vara bli en mångfacetterad kreatör som är expert på strategi, idé- och konceptutveckling. Du får jobba med allt mellan bokstäver och bild, tonalitet och typografi, former och formuleringar! Kolla in programmet här.

Till programmet

Vad är skillnaden på en Art Director och en Copywriter?

– Både Art Director och Copywriter kallas gemensamt för kreatörer. Det som skiljer yrkesrollerna åt är egentligen bara själva hantverket. Tänk så här: båda har en penna som arbetsredskap, en Art Director ritar med sin penna medan en Copywriter skriver med sin. Det är den stora skillnaden. Som AD eller Copywriter är kreativiteten och hantverket dina främsta verktyg. Med två med olika perspektiv, tekniker och talanger når varje projekt sin yttersta potential när dessa kompetenser kombineras.

Vem passar som Art Director? 

– Nyfikna personer, perfektionister, slarvers, personer som inte nöjer sig med att någonting är okej, eller typ bra. Det ska alltid bli bäst!

Vad är det roligaste med att vara Art Director? 

– Det kan variera. Vissa tycker kanske att själva hantverket är roligast, medan andra kanske blir lyckligast av att komma på en bra idé.