Vad gör en produktionsledare?

Vad gör egentligen en produktionsledare på dagarna? Vem kan bli en duktig produktionsledare och hur blir man det? Pelle Höök, programansvarig för Berghs heltidsutbildning Produktionsledning svarar på dina frågor!

Skrivet av David Lindh
Oktober 11, 2020

Hej Pelle! Vad innebär det att vara en produktionsledare?

En produktionsledare ansvarar för att leda team och kund i ett projekt. Du ser till att idéerna tas vidare från ritbordet på ett sätt som möter kundens förväntningar på bästa sätt. Du hanterar arbetsfördelning, budget, ser till att hålla deadlines och är drivande i att leverera lyckade projekt. Du är också den sociala länken som tar hand om kommunikationen mellan teamet, kunden, leverantörer och partners. Du är ansiktet utåt som kan hantera människor på bästa sätt, helt enkelt.

Hur kan en dag se ut som produktionsledare?

Både titeln och det dagliga arbetet varierar stort, men i grund och botten planerar och strukturerar produktionsledaren upp arbetet tillsammans mellan team, projektledare och kund och stöttar dem så mycket som möjligt. Produktionsledaren driver projektet framåt och ser till att allt som lämnar byrån möter kundens behov. Dagarna kan se olika ut beroende på vart man befinner sig i projektet, om det är planerings-, produktions- eller leveransfasen, men det är också det som är roligt! Det här är ett jobb för den som är social kompetent och duktig på att kommunicera.

Var jobbar en produktionsledare?

En produktionsledare kan arbeta på någon typ av byrå som en kommunikationsbyrå, reklambyrå eller en PR-byrå, men även i ett stort inhouseteam som kräver produktionsledning. Alla arbetsplatser som arbetar med någon typ av produktioner i projektform behöver en produktionsledare!

Nyfiken på programmet Produktionsledning?

En produktionsledare är nyckeln till varje lyckat projekt. Du förvandlar komplexa, kreativa koncept till skarp och lyckad kommunikation genom minutiös planering och starkt ledarskap. Läs mer om programmet här!

Till programmet

Vem passar som produktionsledare?

En duktig produktionsledare älskar människor lika mycket som ordning och reda. Lyhördhet och organisation är dina vassaste verktyg och du har alldeles säkert en problemlösarskalle. Du ser till att saker blir gjorda samtidigt som du ser möjligheter i varje liten detalj. Känns det igen? Då passar du helt säkert.

Vad är det roligaste med att jobba som produktionsledare?

Det roligaste med det här jobbet är att ingen dag är den andra lik, ofta arbetar du med olika projekt och olika kunder. Du förvandlar komplexa, kreativa koncept till skarp och lyckad kommunikation genom minutiös planering och starkt ledarskap. Och när havet stormar styr du stadigt team, kund och projekt i land – som produktionsledare hittar du lösningar som gör att resultatet blir lyckat. Hur kul låter inte det?

Vad är skillnaden på en produktionsledare och en projektledare?

Den enkla förklaringen är att produktionsledaren är närmare produktionen, men ansvaret kan se exakt lika ut som för en projektledare vad gäller ekonomi och kundkontakt. Till skillnad från projektledaren behöver produktionsledaren inte vara lika strategiskt lagd. Produktionsledarens jobb avser produktionen och att se till att den är effektiv och håller sig inom budget.