Kurser

Nyhet!
Designsystem för digitala tjänster

 • Förstå Atomic Designs grundprinciper
 • Skapa och förvalta ett designsystem
 • Visuell tillgänglighet ur ett designperspektiv

För att kunna förvalta och leverera ett enhetligt och konsekvent uttryck i sina digitala tjänster är ett designsystem ovärderligt. Med ett designsystem som fundament kan du snabbt och effektivt leverera skarpa designförslag och driva snabbare iterationer. Detta kommer i sin tur att ge bättre användarupplevelser, starkare varumärken, ökad kostnadseffektivitet och för dig; en bättre och roligare arbetsmiljö.

Format
Distans
Plats
Distans
Pris
35 000 SEK (inkl. moms)
28 000 SEK (exkl. moms)
Ansök innan
Tisdag 2 juli
Start
Tisdag 15 oktober
Slut
Tisdag 10 december
Ansök nu

*Din ansökan blir bindande först när du blivit erbjuden en plats och sedan har tackat ja.

I denna kurs lär du dig att bygga upp designsystem från grunden med hjälp av Atomic Design. Atomic Design är en väl fungerande metod för att skapa organiserade och lättbegripliga designsystem som ger förutsättningarna till att kunna skalas upp med bibehållen kontroll och översikt.

Du kommer att få utforska, skapa och organisera allt från de minsta designkomponenterna upp till färdiga webbsidor samt förstå hur de påverkar varandra. Kursen belyser också tillgänglighet och ger dig verktyg och metoder som underlättar och effektiviserar ditt skapande av tillgängliga och inkluderande användargränssnitt.

Efter kursen kommer du att ha kunskaperna till att skapa och förvalta ett självförklarande designsystem i stor skala. Du kommer besitta ökad förståelse och förmåga att tänka mer kritiskt kring dina designbeslut och hur dessa påverkar dina gränssnitt.

Din förmåga att inkludera och kontrollera tillgänglighet kommer att stärkas och dina användare kommer att få en enhetligare och positivare upplevelse av din design. Dina kunskaper inom designsystem kommer att underlätta kommunikationen gentemot dina intressenter och stärka argumenten för dina designval.

Kursen riktar sig till dig som är verksam som designer kopplat till någon form av digital tjänst. Idag jobbar du kanske på ett företag vars webbplats eller mobil-app behöver få en mer enhetlig, organiserad och sammanhängande design.

Kursen kan också passa dig som är verksam som grafisk formgivare eller art director och vill bredda din kompetens för att kunna leverera hållbara designsystem för digitala miljöer.

Du ska ha vana av verktyg som exempelvis Figma, Sketch, Adobe XD eller motsvarande ritverktyg som är till för att skapa digitala skisser och interaktiva prototyper.

• Förstå och tillämpa Atomic Designs principer i skapandet av designsystem
• Skapa designkomponenter från minsta nivå till färdiga vyer
• Ta fram mallar och sidor som följer en tydlig och funktionell designstruktur
• Analysera och förbättra designlösningar för optimal användarupplevelse
• Integrera tillgänglighet i designprocessen
• Presentera och kommunicera designkoncept mer effektivt

Behöver jag några förkunskaper?

Kursen riktar sig till dig som är verksam som designer kopplat till någon form av digital tjänst. Du ska ha vana av verktyg som exempelvis Figma, Sketch, Adobe XD eller motsvarande ritverktyg som är till för att skapa digitala skisser och interaktiva prototyper.

Skicka också med

Din ansökan ska innehålla en kort beskrivning av dig själv (max en A4-sida), i vilken du även motiverar varför du söker just den här kursen, samt en översiktlig sammanställning av utbildningar och arbeten.

När får jag besked om jag kommit in?

Besked kommer senast i samband med sista ansökningsdag.

Kursintyg

Efter genomförd kurs utfärdas kursintyg.

Vad kostar kursen?

Studieavgift inkl. moms
35 000 kronor

Studieavgift exkl. moms
28 000 kronor

Övrig information

För kursen behöver du ha tillgång till dator (med kamera och mikrofon) och en bra internetuppkoppling. Videomöten sker i videoverktyget Zoom. I veckan före kursstart får du inlogg till onlineplattformen Canvas.

 • Det är ej lärarledda lektioner varje vecka (vissa undantag finns). Kursuppgifterna publiceras i lärplattformen Canvas och du bestämmer själv när du löser uppgifterna enligt schemalagd inlämning. Vanligtvis en uppgift per vecka.
 • De föreläsningar och möten som sker live spelas in och går att ta del av i efterhand.
 • Du får personlig feedback på varje uppgift och har kontakt med lärare och kursdeltagare via Canvas.
 • Vi arbetar med öppen feedback samt peer-to-peer feedback (gemensamt lärande mellan deltagare).
 • Genomsnittlig studietid för distanskurser är 10 timmar/vecka.
 • Du kan genomföra kursen även om du får förhinder att delta vid kursstart eller avslut då de *filmas, läggs i lärplattformen Canvas och finns tillgängliga under terminen.
  *Obs! Gäller inte våra 15-veckors kurser samt ARU, de startar och slutar på plats på Berghs.

Vanliga frågor

Hittar du inte svaret på din fråga eller vill ha mer information? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att läsa en kurs på Berghs.

Kursansvarig

Henrik Svegsjö

UX-designer på ITS, Umeå Universitet.

Kursinformation

Nivå
Professional
Format
Distans
Språk
Svenska
Plats
Distans
Pris
35 000 SEK (inkl. moms)
28 000 SEK (exkl. moms)
Ansök innan
Tisdag 2 juli
Start
Tisdag 15 oktober
Slut
Tisdag 10 december
Kursdatum

Start online den 15/10 kl 13:00-16:00. Avslut online den 10/12 kl 13:00-16:00. Lärarledda zoommöten under kursen, tisdag 18.00-19.00, ev. inte under höstlovet (v44).

Däremellan läser du kursen via vår lärplattform Canvas och bestämmer själv när du löser kursuppgifterna under veckan enligt schemalagd inlämning.

Ansök nu

*Din ansökan blir bindande först när du blivit erbjuden en plats och sedan har tackat ja.

Frågor om kursen?


Kontakta oss om du har några frågor!

Anete.Hamel

Utbildningskoordinator

Anette Hamel