Artiklar

Inspireras av Berghs experter

Glödlampa_mot-svart-bakgrund

Det finns mycket att läsa, lyssna och titta på inom de ämnen som Berghs lärare undervisar i. Här delar några av våra kursansvariga med sig av tips på bloggar, poddar, appar, böcker och andra ställen där de hämtar inspiration.

Skrivet av Anette Hamel
Oktober 3, 2022

Elisabet.Spross

När jag behöver inspiration och insikter brukar jag utmana mig själv i att lyssna och delta i sådana sammanhang jag vanligtvis inte är i. Det blir lätt att man hamnar i en filterbubbla annars och bara ser och hör sånt som bekräftar ens egna världsbild. På LinkedIn följer jag en mängd olika individer och organisationer för att ta del av det senaste. Det fungerar som en slags effektiv omvärldsbevakning.

Tips på poddar om innovation/innovationsledning:

* I huvudet på en innovationsledare
* Honeypot podcast
* Transformationspodden

 Och några böcker:

* Strategyzers böcker, t.ex. The Invincible Company – om praktiska verktyg för att hantera och accelerera innovation och nya affärsmodeller.
* Innovationsstark – om hur man mäter innovation för att utveckla sin verksamhet.
* Antologi Innovation för hållbar stadsutveckling – om hur offentlig sektor jobbar och kan bli bättre på innovation för hållbara städer.

Anna.Johansson

– Det finns en hel del bra poddar och plattformar som inspirerar mig, men jag tycker att man ofta blir glatt överraskad om man väljer en podd eller en TED-talk som ligger strax utanför ens egna intressesfär. Det finns massor att lära sig om man vågar söka sig lite utanför de ämnesfält som man vanligen väljer. Jag brukar ställa mig en nyfiken fråga: hur skulle jag kunna tillämpa den här insikten på mitt område? Den metoden får jag själv ut massor av.

Deeped.Niclas.Strandh

– Jag inspireras mycket av att försöka titta utanför den bransch jag jobbar i. Och självklart att följa både gamla men också nya influencers och creators. Men inte minst så inspireras jag av människor: att möta personer och försöka förstå hur kommunikation fungerar just hos den personen. Sen inspireras jag konstant av att samtala om sociala medier med min bästa vän och kurskompanjon Sarah. Samtalet som pågått i mer än tio år stoppar aldrig och det är där som jag också många gånger lär mig mest.

Anette.Lovas
Anette Lovas

– För mig är en stor inspirationskälla att hitta arbetsmetoder och insikter från andra branscher än den som jag själv verkar i. När det gäller digital produktutveckling handlar det rätt mycket om människor och deras beteende, därför lyssnar jag mycket på poddar som tar upp dessa ämnen t.ex. Dumma människor, Beslutspodden, Karriärspodden, men även UX podden mm.

annika-rehn-berghs
Annika Rehn Frobell

Nyhetsbrev:

- APG för senaste nytt inom planning och tips på litteratur och forskningsstudier.
- System 1 Research för de återkommande bevisen på att emotionell kommunikation skapar större affärsvärde.
- Institute of Practioners in Advertising för substansen.
- Behavioural Scientist för det senaste inom beteendevetenskap.
- Medium för inspiration på bred front.

Krönikor:

- Rory Sutherland för att bli påmind om, och ständigt förundrad över, kreativitetens kraft.

Poddar:

- Lära från Lärda – nya forskningsrön och böcker, oftast inom “vårt” område.
- Social by Default – om sociala media och beteendena de påverkar.
- Psykiatrikerna – om hjärnans funktioner och hjärnforskning.

Jenny.Carlstedt

– Jag inspireras mest i möten och samtal med andra, där jag tycker att den riktiga innovationshöjden nås och de riktigt intressanta lösningsförslagen kommer fram när det sker i dialog kring gemensamma utmaningar med parter från olika bakgrund. Mitt bästa tips är därför att lyssna på de som du har i din närhet. Ställ frågor och var nyfiken så lär du dig mer. Saknar du de spännande samtalen i din vardag? Ta kontakt med de som du tror kan komplettera din syn på en fråga eller ge dig en helt ny vinkel. Hållbar stadsutveckling är komplex, med många olika discipliner som ska hitta gemensamma lösningar – det finns alltid något nytt att lära här. För inspiration i poddform kan jag rekommendera Mustafa Sherifs (också kursledare på Berghs) pod Urbanistica.

Jag söker gärna inspiration i forum som ger nya perspektiv på frågorna kring hållbarhet, digitalisering och stadsutveckling, dvs. från andra branscher. Ett aktuellt exempel är Bokmässan som på flertal seminarium tog upp olika samhällsviktiga utmaningar. Inte minst de föredrag och seminarium som hölls på årets Klimatscen. Inspelningar av många av mässans seminarium finns tillgängliga under året.

annika-skold-berghs
Annika Sköld

– Netflix har gjort Abstract, en programserie om design. Ett av avsnitten handlar om illustratören Christoph Niemann. Han är grym. Kolla & lyssna även på: YouTube: How to overcome the 3 creative fears.

tommy-brotte-berghs

– Jag läser gärna eventeffect.se som utkommer en gång per vecka, de täcker många viktiga aspekter av möten och evenemang och det finns många intressanta gästskribenter, av vilka jag är en. Jag kan även rekommendera Eventpodden. För mer allmän omvärlds- och framtidsbevakning så följer jag Stefan Hyttfors Youtubekanal och Joakim Jardenbergs En sak idag som finns på de flesta plattformarna.

Mika.Pollack
Mika Pollack

– För inspiration och lite koll på vad som görs därute brukar jag kolla och tipsa om:

* http://motionographer.com/ Där finns både bra inspiration samt intressanta artiklar om motiongraphics och angränsande ämnen.

* För communities och forum finns bla: https://motionhatch.com/community Och den svenska animationsföreningen SAAVA.

* Sen är ju alltid filmer, böcker och utställningar bra källor för inspiration. Senaste böckerna som inspirerade mig var Southern Reach triologin av Jeff VanderMeer. Och filmen Mandy är ju kul visuellt.

Johannes Stålnacke Nero
Johannes Stålnacke Nero

– Jag inspireras av allt fantastiskt innehåll som varje dag läggs upp på Instagram och TikTok. Skapande har demokratiserats och idag kan vem som helst skapa magi med bara sin telefon. Det är coolt. Utöver det inspireras jag av mina grymma kollegor, slutar aldrig häpna över hur smarta dom är.

Ylva.Björnström
Ylva Björnström

– Jag läser bloggar och lyssnar på poddar om allt annat än reklam och marknadsföring. Ofta handlar de om uppdragsgivarens branscher och områden. Följer rätt många inredningsbloggar, matbloggar och litteraturpoddar just nu. Tex Trendenser, Kitchen Stories och Bokhora. För att jag jobbar med det. Privat lyssnar jag på podden Menopaus där två tidigare kollegor tar upp allt från skilsmässor och döden till kreativitet och lycka och så blir det en och annan vlogg om meditation, t ex Tiny Buddha.

erik-heden-berghs

– Jag kan tycka att det stundtals är svårt att hitta nya källor till inspiration, mycket är upprepning av befintlig kunskap och befintliga case. Undantag är Fast Company som alltid är bra för att få input kring nyheter, framförallt deras delar Fast Co.Exist och Impact som fokuserar på världsförbättrande innovationer och företag. World Economic Forum har också väldigt många bra rapporter och deras korta filmer på Linkedin är väldigt informativa. Att följa dem ger faktaspäckad input på bara några sekunder. Ett mer allmänt tips är annars att välja ut ett antal länder i världen och leta sig fram till deras dagstidningar, då får man på ett enkelt sätt ny fakta och inspiration.

Embla.Sue.Panova.Berghs
Embla Sue Panova

– Jag läser gärna riktiga böcker, det finns mycket litteratur att sätta i sig, som Erik Modigs Kontroll och Bang for the buck. Sen vill jag slå ett slag för att på olika sätt hålla koll på målgrupper vi behöver prata med, det är lätt att tro att alla är lika intresserade av reklam som vi i branschen eller att alla är och lever som vi gör i Stockholm. Fulkulturen kan lära oss en hel del om det - för att inte tala om alla facebookgrupper som finns.

Johan.Ågren

– Jag gillar exempelvis medium skarpt. Om jag ska välja ut en enda blogg som jag läst sen jag studerade så är det Netlifes blogg (som numera också flyttat in på medium). Där har jag alltid hittat både inspiration och best practices, presenterat på ett tilltalande sätt.

andris-zvejnieks
Andris Zvejnieks

– Neuroleadership Institutes webinarer och artiklar på LinkedIn inspirerar mig, jag är så nyfiken på hur hjärnforskningen kan göra oss till bättre kommunikatörer. Fotografiska är också en fantastisk inspirationskälla. Utställningarna, maten, utsikten, ja hela konceptet. Sen, efter allt informationsintag, är det riktigt skönt att sätta sig vid en sprakande lägereld och låta allt sjunka in. Tyvärr är de inte så lättfunna i Stockholm, lägereldarna.

Amalia.Thoors

– Jag hämtar inspiration och kunskap direkt från tech-jättarnas egna nyhetsrum, tex Facebook, Instagram och Google. Då får jag nyheterna först och utan tolkningar så att jag själv kan bilda mig en uppfattning. För sammanställningar och artiklar är Mashable.com en favorit. Jag har länkat ihop mina favoritkällor till ett eget flöde med hjälp av feedly.com. Här är de uppmärkta med olika kategorier så att jag enkelt kan gå in varje dag och få en översikt på bara nån minut.

anders-larsson-berghs
Anders J Larsson

– När man jobbar med film och sociala medier finns ett stort utbud av bra kanaler för att inspireras och lära sig nya saker. Erik Modig och Tony Hammarlund har var sin podd kring digital marknadsföring som jag ofta lyssnar på. Mark Bones YouTube-kanal och hans kurs/Community AOD (Art Of Documentary) är en utmärkt plats för inspiration och kunskap för alla som gör dokumentärfilm, reportage och personporträtt. Social Media Examiner är en plattform med film, podd, blogg och onlineutbildning inom allt som rör marknadsföring i sociala medier. Nofilmschool.com är ett måste för alla filmnördar. Här finns allt från hur du skriver manus, analyser av kända scener, tekniktips, branschskvaller, mm. Studiobinder är bästa YouTube-kanal för att utveckla sitt visuella berättande. Och slutligen ett boktips. Intervjuteknik av Björn Häger är ett måste för alla som intervjuar människor i sitt jobb.

Sarah.Larsson-Bernhardt
Sarah Larsson Bernhardt

– Sociala medier för mig är idag mer jobb än privat avkoppling, så det är svårt att separera. Allt flätas samman. Jag försöker följa/läsa/titta på saker som kan lära mig och utvecklas i min roll. Mycket av det blir saker som dyker upp i mina flöden. Så mitt råd är att följ många officiella konton. Det som är dåligt tenderar algoritmerna att filtrera bort ändå.

Men då jag nu börjat göra en hel del film och då framförallt det vi känner som ”Kit-filmer” så inspireras jag av andra som gör korta informativa dynamiska filmer @NowThisNews, @60secDocs, och KIT så klart. Tyvärr är jag fortfarande en dålig poddlyssnare men förutom att varannan vecka betalyssna på vår egen pod Social by default så lyssnar jag på DigitalaDraken, Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund, Social media marketing podcast. Generellt är det rätt dåligt med ren B2B-inspiration med ett antal Instagram-konton följer jag för inspiration @generalelectric, @maersk_official, @ibm, @Boeing, @epiroc.underground @systembolaget för att nämna några.

mikael-rosen-berghs

– Jag följer bland annat Språkpolisernas Högkvarter - Fråga oss! på Facebook. En lagom nördig Facebooksida som framför allt lockar till mycket stort engagemang! Frågor som heter det ”EN eller ETT Plantage” kan få 59 kommentarer på kort tid. Hur många sidor får det?

Foto: Pexels