Artiklar

Denna artikel är lite äldre! Här hittar du vårt aktuella kursutbud.

Med passion som drivkraft

nsiemiatkowski

När Nina Sundén Siemiatkowski sade upp sig från sitt arbete som marknadsdirektör på Swedish Match för att ägna sig åt sin passion - att fotografera - och startade Berghs fotoutbildning Berghs Photography trodde hon att livet nog skulle lugna ned sig en aning. Ack så fel hon hade. Här berättar Nina om sin resa från en marknadsavdelning, via Berghs, till att fotografera vilda djur i Afrika.

Maj 27, 2013

Hej Nina! Du läste heltid på Berghs Photography under hösten 2012 – kan du beskriva hur det var? Hur kändes omställningen från att arbeta som marknadsdirektör till att bli student igen?
Jag hade en bild av att hösten skulle vara betydligt lugnare än mitt tidigare arbete. Dock visade det sig ganska snart att mängden inlämningar i kombination med mina höga krav på mig själv och hur kul utbildningen var gjorde att jag arbetade ännu mer. Under hela hösten hade jag i princip inte en ledig helg utan jobbade mest hela tiden. Eftersom min tid snabbt fyllt på av annat så reflekterade jag heller inte lika mycket över den enorma omställning som jag ändå gick igenom. Som person tror jag att jag förhållandevis lätt finner mig i nya situationer och anpassar mig, så ganska snart var jag helt tillbaka i studentrytmen, om än något mer kaxig än när jag var student 7 år tidigare.

Månaderna på Berghs – går det att lyfta fram en särskild lärdom eller insikt kring foto som du tog med dig när du avslutade dina studier vid årsskiftet 2012/2013?
Under gymnasiet läste jag naturvetenskapligt program och således en hel del fysik och matematik, vilket jag tyckte var bland det roligaste. Väl på Berghs fascinerades jag nog just därför särskilt över ljussättningen. Ljussättning är egentligen väldigt vetenskapligt och baseras på logik kring hur ljus beter sig. Samtidigt som jag initialt var extremt frustrerad många gånger i studion, så är det nu en riktig kick att förstå varför jag gör på ett visst sätt och uppnå precis det resultat jag föreställt mig.

Du har beskrivit att bakgrunden till ditt beslut att satsa på foto var att du ville åt lyckan och kraften i att arbeta med din passion, samt ett brinnande intresse för bevarande av natur och djur. Hur började detta?
Under en livstid går man igenom många olika faser. Efter många år på samma företag kände jag att det var dags för mig att ta nästa steg i livet. I dialog med mina vänner och andra kloka individer så förstod jag snart att det rätta för mig var att våga satsa på fotodrömmen. Beslutet växte fram under flera månaders tid, men intresset för bild och natur har nog alltid funnits där även om det vuxit sig starkare med åren.

I din väg mot att bli professionell fotograf – hur har det här intresset manifesterat sig?
Jag har fotograferat ända sedan tidiga tonåren och arbetslivet har inte varit ett undantag. Stor del av min lediga tid utanför jobbet på Swedish Match har ofta varit styrd av min fotografering. Senaste åren har jag gjort flera långa resor till Kenya, Sydafrika och Namibia på semestern för att fotografera. Jag har även sökt kontakt med andra fotografer och assisterat för att lära mig mer och även tagit så många uppdrag som jag hunnit med.

Ett av dina fotoprojekt handlar om världens sista vilda lejon, kan du beskriva det?
Exakt vart detta projekt kommer att landa är fortfarande oklart, dock är grunden i projektet att jag känner ett stort engagemang i världens sista lejon. Lejonet är troligen världens mest ikoniska art och sorgligt nog även en art som nu står inför ett reellt hot om att bli utrotad. Idag finns det bara runt 20-25.000 vilda lejon kvar, vilket är betydligt mindre än för bara 10 år sedan och populationen fortsätter att minska kraftigt. Jag önskar dokumentera dessa sista lejons vilda liv – på ett ärligt sätt och nytt sätt – och framförallt på mitt sätt.

Vad har du för planer för framtiden?
Utöver lejonprojektet håller jag och fotografen Pieter ten Hoopen på att starta ett bolag tillsammans. Vi kommer från mycket olika bakgrund men har i våra olikheter hittat en styrka i kombinationen av kommersialism och journalistiskt berättande. Och så brinner vi båda för bevarande av djur och natur samt mänskliga rättigheter. Med detta som grund kommer vi att arbeta för att hjälpa företag att berätta om de ansvarsfulla aktiviteter de driver. Många företag har förstått att de behöver agera som ansvarstagande medborgare, men brister i sin kommunikation. Här kommer vi in i bilden.

Om man vill se mer av ditt arbete, var vänder man sig då?
Planen är att få upp min hemsida inom kort och snart kommer jag att börja blogga också genom outdrr.com. Men, det dröjer nog ett litet tag till första utställningen och till att första boken publiceras. Självklart är det fritt fram att kontakta mig direkt och jag har även en publik Facebookprofil där man kan följa främst mina resor.  

Vill du komma i kontakt med Nina Sundén Siemiatkowski?
Maila henne gärna på info@bookofleon.com

786785783784